Traneving Outdoor

Traneving Outdoor

Traneving Outdoor

Årets Näräventyrare 2011 --
Adventure Nights 2013
Peak of Sweden 2014-2015
Peak of Denmark 2016
Peak of Stockholm 2016-2017

Vi bloggar om vandring, paddling, kajak, skidåkning och allt övrigt friluftsliv vi upplever.
Vi har vandrat i Sverige, Norge, Schweiz, Österrike, Frankrike, Italien, Portugal, Tyskland, Polen, Litauen, Lettland, Estland.
På vår hemsida hittar du kartor från alla vandringar och paddlingar vi gjort. traneving.se


Kosterhavets Nationalpark och en vandring på Kockholmen – 29 nationalparker i Sverige

Peak of SwedenPosted by Helena Traneving Sun, March 01, 2015 16:36:30

Vi besökte Kosterhavet och Entré Rossö den 19/10 2015.

Kosterhavet i norra Bohuslän är Sveriges enda nationalpark under vattnet och angränsar till den norska marina nationalparken Ytre Hvaler. En fullständigt unik plats med över 6000 olika djur och växter. Många av de sällsynta arterna frodas i Kosterfjordens djupränna och Sveriges enda levande rev med ögonkorall finns dessutom i nationalparksområdet.


Kosterhavets nationalpark har fyra stycken entréer med Naturrum – Resö, Rossö, Strömstad och Tjärnö/Saltö.

Innan vi gav oss ut och vandrade, besökte vi Naturrum vid nationalparksentré Rossö. Här kan man titta på filmer om havet och varför det är så viktigt att värna om naturen under ytan.Fiskehamnen på Rossö är väldigt gemytlig.


Här, inne i fiskehamnen, hade vi turen att kunna fotografera en röd brännmanet som tagit sig in mellan båtarna. Den röda brännmaneten gillar kallare vatten och påträffas i Sverige längs med västkusten och in i den sydvästra delen av Östersjön.


Färgen bestäms i hög grad av storleken på maneten. Stora individer har klarröd eller mörkt lila färg, medan små individer närmast är orangefärgade. De röda brännmaneternas medusor kan bli över 2 meter i diameter över klockan.


Den enda delen av brännmaneten som inte "bränns" är klockans ovansida. Brännmaneter utsöndrar ett gift från sina tusentals nässelceller vilka dels sitter på tentaklerna, men i högre antal allt närmre manetens mun. Beröring av tentakler är mycket obehagligt och smärtsamt. Att simma eller dyka rakt på eller igenom ett större exemplar, så att stora delar av kroppsytan kommer i beröring med maneten kräver sjukhusvård. Men visst är den vacker i sin röda/oranga färg! (Hur kunde vi ta bild? Vi har en olympus TG2 som tål vatten och går att dyka med).

Vi vandrade 4 km rundslinga på Rossö och Kockholmen.Leden på Kockholmen är markerad och här och där finns skyltar som visar vägen till sevädheter.

Det finns två eldplatser ute på Kockholmen.


Vi passade på att gå ut på klipporna för att få fin utsikt över Kosterhavet.Skogen ute på Kockholmen är väldigt trollsk.

Vill du ladda ner en karta, se fler bilder eller läsa mer om Kosterhavets Nationalpark – klicka här – så kommer du direkt till vår hemsida.

www.traneving.se

/Helena och Thomas

#peakofsweden #25topparisverige #29nationalparkerisverige #merrell #revolutionrace  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.