Traneving Outdoor

Traneving Outdoor

Traneving Outdoor

Årets Näräventyrare 2011 --
Adventure Nights 2013
Peak of Sweden 2014-2015
Peak of Denmark 2016
Peak of Stockholm 2016-2017

Vi bloggar om vandring, paddling, kajak, skidåkning och allt övrigt friluftsliv vi upplever.
Vi har vandrat i Sverige, Norge, Schweiz, Österrike, Frankrike, Italien, Portugal, Tyskland, Polen, Litauen, Lettland, Estland.
På vår hemsida hittar du kartor från alla vandringar och paddlingar vi gjort. traneving.se


November övernattning vid Stora Träsket - Sörmlandsleden

Adventure Nights 2013Posted by Helena Traneving Sun, December 15, 2013 19:29:20

November månads ”Adventure Nights 2013” övernattning var rätt svår att få till. Det är inte alltid så lätt att få till en ”fri helg” när man har tonåringar hemma.

Vi bestämde oss för att åka till ett fint vindskydd vi besökt tidigare som ligger längs med Sörmlandsleden Etapp 59 vid Stora Träsket i Botkyrka kommun.

Innan vi åkte iväg fixade vi mat till våra ungdomar, Amanda och Jesper.

Det var lite svårt att hitta var vi skulle parkera bilen. Vi snirklade runt ett tag med bilen på de små grusvägarna som låg närmast sjön. Efter ett tags letande hittade vi en liten ficka vid grusvägen där vi kunde parkera.Det var beckmörkt när vi släckte bilens lyktor så vi tände snabbt våra pannlampor. En väl värd investering så här på vintern då mörkret kryper på redan vid 15.00. Från bilens parkering hade vi ungefär 1 km vandring i mörker genom skogen.

Efter viss möda hittade vi stigen ner mot sjön. Den började över en kohage där det var fullt med lera som vi fick klafsa över (1 dm) innan vi kom in i skogen. Helena misstänkte nervöst att det nog fanns kor i den här hagen. Leran verkade mycket nytrampad. Men eftersom det var beckmörkt var det bara att gå genom hagen på vinst och förlust. Den kunde ju funnits ungtjurar i hagen.

När vi passerat kohagen kom vi in i skogen och gick genom den mörka skogen in mot naturreservatet som omger sjön.

Precis vid naturreservatsskylten kom Helena ihåg att Sörmlandsleden passerade. När vi väl hittade Sörmlandsleden var det lätt att följa makeringarna fram till vindskyddet.

Vi korsade en bäck i det kolsvarta mörkret. Tur att vi hade våra jätte starka pannlampor från Primus!
Väl framme vid vindskyddet tände vi genast en eld. Vi hade släpat med oss en Ikeakasse med ved, viket var tur eftersom det inte fanns någon ved alls vid vindskyddet. Elden värmde gott trots att det var -2 grader kallt ute.

Vi lagade vår goda middag bestående av kött , ris och sås över elden.
Vi hade med oss lite Äppelvin som vi värmde på elden efter maten. Det värmde gott på flera sätt.
Tältet slog vi faktiskt upp inne i vindskyddet. Det blåste rejält en isande kall vind denna kväll. Med tältet placerat inne i vindskyddet slapp vi den starka vinden plus att värmen spred sig från elden in i vindskyddet. Vårt tält är egentligen inget vintertält så denna nya lösning var en riktigt bra idé.

Som vanligt tog vi vår traditionella God natt bild innan vi somnade. Den bilen har blivit standard under hela vårt projekt ”Adventure Nights 2013”.
Vi sov väldigt gott denna natt och vaknade inte förrän 09.00 vilket var en liten överraskning. Vi som tänkte att vi skulle vakna tidigt pga kylan.
Vilken fin plats vi var på. Det såg man nu i morgonljuset! En fin brygga vid sjön Stora Träsket.
Vi åt vår frukost och tog sedan samma väg tillbaka till bilen.

Och ja, det fanns kor i hagen. Ungkvigor som fick mat precis när vi passerade på morgonen. Undra om de märkt oss kvällen innan?

Efter övernattningen tog vi bilen till etapp 59 på Sörmlandsleden, Vi ställde cykeln vid Skanssundet och bilen i Näs men den vandringen kommer senare på hemsidan och blogg under fliken Sörmlandsleden.

Se mer bilder och upplevelser på vår hemsida under

http://www.traneving.se/index.php?tbl_menuID=837&i=November%20Stora%20Tr%E4sket

www.traneving.se

Thomas & Helena  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.