Traneving Outdoor

Traneving Outdoor

Traneving Outdoor

Årets Näräventyrare 2011 --
Adventure Nights 2013
Peak of Sweden 2014-2015
Peak of Denmark 2016
Peak of Stockholm 2016-2017

Vi bloggar om vandring, paddling, kajak, skidåkning och allt övrigt friluftsliv vi upplever.
Vi har vandrat i Sverige, Norge, Schweiz, Österrike, Frankrike, Italien, Portugal, Tyskland, Polen, Litauen, Lettland, Estland.
På vår hemsida hittar du kartor från alla vandringar och paddlingar vi gjort. traneving.se


Everst på Cosmonova och en föreläsning med Fredrik Sträng och Lars Cronlund

ÖvrigtPosted by Helena Traneving Thu, March 22, 2012 10:53:45

Igår var vi på Cosmonova, Naturhistoriska i Stockholm och lyssnade på föreläsningar av Fredrik Sträng och Lars Cronlund.

Vem Fredrik Sträng är vet väl idag de flesta men för er som inte vet så var Fredrik bland annat förste svensk att klara 7-summits på 191 dagar. Den prestationen gav även Fredrik en plats i Guinness World of Records. Fredrik har bestigit otaliga mänger av berg och om du vill veta mer om Fredrik och hans expeditioner så är här en länk till hans hemsida http://www.strang.se/

Vem är då Lars Cronlund? 1991 blev/är han förste och enda svensk att klättra hornbein couloir på Mount Everest. Lars började klättra i Stockholm på 70-talet. 1975 deltog han i den svenska expeditionen till berget Nun (7 135 m ö.h.) i Indien och blev då en av de första svenskarna över 7 000 meter.

Efter föreläsningarna, som varade i en timme, var det dags att se Everest IMAX filmen från 1997.

Filmen utspelar sig under 1996 års Mount Everest klättring som slutade i en katastrof. Under toppförsöket mellan den 10 – 11:e maj så försämrades vädret hastigt och folk blev fast i den fasanfulla stormen.

Under hela säsongen dog hela femton människor som försökte att nå toppen, vilket gör den till det dödligaste året i Mount Everest historia. Katastrofen fick stor publicitet och väckte frågor om kommersialiseringen av Everest.


Den 45-minuter långa filmen visades i IMAX-format i Cosmonovas häftiga salong.

Det häftiga med Cosmonovas IMAX-format är att man får känslan av att vara mitt i äventyret. På Cosmonovas enorma kupolformade duk togs vi med till toppen av Everest. Vilken känsla!

Tack Fredrik och Lars för en fantastisk kväll!

/Helena och Thomas Traneving

www.traneving.se

  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.