Traneving Outdoor

Traneving Outdoor

Traneving Outdoor

Årets Näräventyrare 2011 --
Adventure Nights 2013
Peak of Sweden 2014-2015
Peak of Denmark 2016
Peak of Stockholm 2016-2017

Vi bloggar om vandring, paddling, kajak, skidåkning och allt övrigt friluftsliv vi upplever.
Vi har vandrat i Sverige, Norge, Schweiz, Österrike, Frankrike, Italien, Portugal, Tyskland, Polen, Litauen, Lettland, Estland.
På vår hemsida hittar du kartor från alla vandringar och paddlingar vi gjort. traneving.se


Vandring runt sjön i bergsbyn Alleghe och en vandring ner från Coi, 1500 meter till 900 meter i Dolomiterna

VandringPosted by Helena Traneving Mon, November 07, 2011 14:06:34

När vi vaknade till liv i Palafavera, Dolomiterna, denna morgon var det kallt. Det hade varit minusgrader på natten och nu visade den på 5 grader varmt (eller kallt) den 24 juli 2011.

Det hade kommit snö på natten och bergstopparna runt om oss var alldeles vita. Molnen smög lågt över bergstopparna och regnet smattrade mot vår Tarp när vi åt vår frukost. Tur att vi hade med fleece, varma jackor, skaljackor, mössa och vantar för det var milt sagt kallt. Det hade inte varit några problem att hålla värmen på natten och vi tackade vår lyckliga stjärna att vi packat ner våra fina sovsäckar.

Att vandra i Palafavera och göra vandringen upp till Refugio Coldai på 2135 meters höjd var inte att tänka på idag. Vi bestämde oss för att köra runt berget och fram till byn Alleghe för att se om vi kunde ha sådan tur att regnet upphörde.

Alleghe ligger på 900 meters höjd och ligger vackert beläget vid sjön. Eftersom regnet höll i sig beslutade vi oss för att börja med en vandring på 6 km runt sjön.

Allt eftersom vi vandrade runt sjön avtog regnet mer och mer. Vi följde sjön söder ut och passerade byn Masare innan vi vänder åter på andra sidan sjön.

Vi hade storslagen utsikt ut över Monte Civetta, 3230 meter över havet, och vi tittade ofta drömskt upp mot toppen för att se om vädret började lätta något.

När vi passerat över floden och påbörjade vandringen tillbaka in mot Alleghe tittade så äntligen solen fram.

Vi åt lunch inne i byn och började så smått smida våra planer för dagen. Någon högre höjds vandring skulle vi inte hinna med idag men att ta liften upp till Coi på 1500 meter och följa led 564 ner till byn skulle vi gott och väll hinna med.

Liften kostade 50 kr per person för enkel resa och vi fick åter en vacker utsikt ut över sjön och Alleghe.

Väl uppe vid Coi hittade vi led 564 som skulle ta oss ned genom skogen och bergen till byn. Leden började brant och är här streckad en bit på kartan. Inte jätte lätt idag när det var så halt på klipporna.

De olika markeringarna på kartan är ungefär så här:

X = via Ferrata (här krävs ofta särkingsutrustning)

. . . . = Svår passage, endast vana vandrare

--------- = Medelsvår passage

_____= Lätt passage

Efter ett litet tag var vi nere för den värsta branten och stigen kom ut vid en gammal gård beläget på en sluttning. Här var hänförande grönt och vackert med blommor.

Vi tog en paus och njöt av att äntligen vara ute på vandring igen. Stigen slingrade sig fortsatt ner igen och bitvis var det åter igen medelsvår passage. Vi passerade ett vattenfall.

Vi tog det lugnt på vår vandring ner för berget. Vi hade ingen brådska idag eftersom vi bestämt oss för att sova i byn i natt för att imorgon försöka ta oss upp till Refugio Coldai på 2135 meter och sjön belägen ovanför Coldai på 2400 meter över havet.

Vår vandring ner för berget avslutades med en rundtur i byn Alleghe som ligger så vackert vid sin sjö.

När vi kom ner tog vi bilen till andra sidan sjön för att laga vår kvällsmat och fortsätta njuta och drömma om vår kommande bestigning upp till 2400 meter. Även denna kväll var det kallt med 9 grader. Lite varmare än natten innan i alla fall.

Vill du se fler bilder från vår vandring, ladda ner kartor eller annan nyttig information om Dolomiterna så är här en direktlänk till vår hemsida:

http://www.traneving.se/index.php?tbl_menuID=720

www.traneving.se


Jo, en annan sak…….om man går fel är det ibland bättre att vända…… smiley

/Helena och Thomas Traneving

  • Comments(1)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by Mattias Sun, November 13, 2011 19:32:17

Det här var spännande läsning. Var själv i Dolomoterna i sommar, och tyckte att det var en mycket trevlig upplevelse. Nu så åkte jag som gruppresa, så det var ordentliga middagar på kvällarna och guider som ingick. Har ett flertal inlägg om det på Vandringsman, Kategori: Vandring - Italien.

Min blogg: http://vandringsman.blogspot.com