Traneving Outdoor

Traneving Outdoor

Traneving Outdoor

Årets Näräventyrare 2011 --
Adventure Nights 2013
Peak of Sweden 2014-2015
Peak of Denmark 2016
Peak of Stockholm 2016-2017

Vi bloggar om vandring, paddling, kajak, skidåkning och allt övrigt friluftsliv vi upplever.
Vi har vandrat i Sverige, Norge, Schweiz, Österrike, Frankrike, Italien, Portugal, Tyskland, Polen, Litauen, Lettland, Estland.
På vår hemsida hittar du kartor från alla vandringar och paddlingar vi gjort. traneving.se


Vandring till Helags Fjällstation & toppbestigning av Helagsfjället 1797 möh

Peak of SwedenPosted by Helena Traneving Thu, January 14, 2016 14:04:03

Vandring till Helags Fjällstation från Kläppen

En topptur upp på Helagsfjället bjuder på storslagen utsikt över bland annat pampiga Prediktstolen och Sylarna. Med sina 1797 meter över havet reser sig fjället markant över resten av topografin. Blickar du ner ser du Helags glaciär som är landets sydligaste.

Helena innan avfärd. Det finns dass vid parkeringen.


Vi startade vår vandring från parkeringen vid Kläppen, strax nordväst Ljungdalens by. Eftersom vi kom fram till parkeringen precis lagom till lunch hade de flesta vandrare hunnit iväg för dagen. I lugn och ro åt vi lunch inne i vår camper innan vi gav oss av på den 12 km långa vandringen mot Helags Fjällstation.

Parkeringen vid Kläppen

I bilen, på väg mot Kläppen, hade vi ringt fjällstationen för att boka sovplats för kvällen. Det var dags att prova på att sova vid en fällstation, något vi aldrig gjort förut eftersom vi alltid brukar bära med oss eget tält. Vi bokade även in oss på middag för kvällen. Med andra ord en riktig lyxvandring.

Det går brant uppför efter Kesubon

Med lätt packning gav vi oss av på den 12 km långa vandringen mot Helags Fjällstation. Innan man kommer upp på kalfjället passerar man Kesubon där vi stannade och köpte glass. Vilken lyx. Glass på vägen längs med en vandringsled.

Vandringen går sedan först brant uppför för att sedan plana ut lite mer. Dock är det 12 km vandring i uppförsbacke hela vägen från parkeringen till fjällstationen.

När man väl kommit förbi den första tunga branten har man har man Helagsfjället rakt framför sig under hela vandringen.Framme vid Helags Fjällstation

Den 12 km långa vandring var rätt okomplicerade och vi kom fram till fjällstationen lagom till kvällsmaten. Tyvärr hann vi inte dusch och basta innan maten eftersom man måste passa mattiden (v i var ändå lite försenade när vi kom).

Dags för bastu vid Helags Fjällstation

Efter maten badade vi bastu och duschade. Det var gemensam bastu för damer och herrar så det var handduk om kroppen som gällde för alla.


Thomas framför Helagsfjället som ska bestigas nästa dag


Toppbestigning av Helagsfjället

Från Helags fjällstation går man mot sydväst och följer längre upp nischkanten med dess blockrika terräng ovanför glaciären. På drygt 1600 meter passeras ett renstängsel, varefter man på den återstående kilometern till toppen rundar Helagsglaciärens sydände.

Från toppen ser man Predikstolen 2,5 kilometer i nordost. Längs nischkanten norr om glaciären kan man ta sig tillbaka till stugorna.Väl nere efter toppbestigningen firade vi med en öl innan det var dags att gå tillbaka mot bilen.Vandring tillbaka till parkeringen samma dag som toppbestigningen

Vi gjorde toppbestigningen samma dag som vi vandrade tillbaka till bilen. Det innebar att det bara blev en natt vid fjällstationen. Vägen tillbaka till parkeringen följer samma led vi vandrade till fjällstationen.Så var ännu en topp avklarad i vårt projekt "Peak of Sweden - Det bästa av Sverige".

Om du vill se fler bilder eller ladda ner en karta så du själv kan besöka Helags är det bara att titta in på vår hemsida. Där hittar du utförlig vägbeskrivning, topografisk karta och GPS-koordinater, telefonnummer till STF Helags, telefonnummer till taxi osv.
Klicka här för att komma dit


www.traneving.se

/Helena och Thomas


 • Comments(0)//friluftsblogg.traneving.se/#post306

Efter två år är expeditionen "Peak of Sweden - Det bästa av Sverige" avklarad

Peak of SwedenPosted by Helena Traneving Sun, December 20, 2015 15:05:34

Den äventyrliga expeditionen tog oss två år att genomföra (2014 och 2015) och har inneburit många mils resande kors och tvärs över hela Sverige.Här står vi på Skånes högsta punkt, Magleröd 212 möh.


Expeditionen har tagit nästan alla lediga helger och alla semesterdagar i anspråk. Våra barn är nu rätt trötta på alla omvägar familjen tagit för att besöka en topp, vandra en vandringsled eller besöka en nationalpark. De är nu väldigt tacksamma att vi fortsättningsvis kan köra raka vägen till målet utan omvägar.Den absolut svåraste toppen att bestiga var jämtlands högsta topp, Templet Storsola 1728 möh. Snö, hagel, regn och minusgrader.


Detta har verkligen varit ett jätte roligt äventyr som bevisat att Sverige är ett helt fantastiskt land med mängder av vacker natur och upplevelser. Ett land som är större än man tror och tar längre tid än man tror för att besöka. Vi är nu jätte glada att vi lät projektet ta 2 år att genomföra. Att klara detta på ett år skulle innebära att vi varit tvugna att ta tjänstledigt från våra jobb. En omöjlighet som ni säkert förstår.

Här är vi på toppen av Dalarna, Sorvätteshogna 1204 möh.Att vandra är som du säkert redan vet det absolut bästa sättet att upptäcka natur- och kulturlandskap. Vandring är både rogivande och stärkande. Själen mår bra av att vistas i naturen, man varvar ner och laddar batterierna samtidigt som det är hälsosamt att röra på sig.Här är Helena bland vackra blommor på Gotland och Långaleden som är 10,2 km lång.Vi arbetar nu intensivt med att uppdatera vår hemsida med alla sveriges 25 landskap och alla toppar, vandringsleder och nationalparker vi besökt. En del landskap har varit jätte lätta. Något landskap var jätte tuffa.Väster Norrlands läns högsta punkt - Solberget, 594 möh. Här finns en värmestuga med kamin, utsiktstorn & en fin lägerplats utomhus.

På vissa ställen var knott och mygg den största utmaningen. Vi har vandrat i regn, snö och strålande solsken men verkligen njutit av alla upplevelser. Ja förutom knott och myggen, de skulle vi gärna varit utan.Mycket vackert i Sverige . Känns nästan onödigt att avslöja att det var väldigt mycket knott & mygg och därför Helena står på stenen ute i vattnet kl 07.00 på morgonen istället för att äta frukost


Vår bil bröt ihop totalt i somras och fick åka lastbil hem till Stockholm för ett par besök hos bildoktorn. En kostnad vi inte alls hade räknat med. Vi fick hyra en bil i Örnsköldsvik och tack vare det blev det extra många tältnätter sommaren 2014.


Äventyrsbilen har inte mått så bra i sommar men har nu repat sig tillräckligt för att klara av fler framtida äventyr.


Uppdatering av allt vi upplevt pågår som sagt på vår hemsida. Men titta gärna in på hemsidan redan nu, vi har inte så långt kvar innan allt är uppdaterat.

På vår hemsida hittar ni kartor och mängder av bilder om du själv skulle vara sugen på att besöka alla Sveriges 25 landskap med toppar, vandringsleder och nationalparker.

Treriksröset - så långt norr man kan komma i Sverige åkte vi sommaren 2015


Klicka här så kommer du direkt till vår expedition Peak of Sweden.

www.traneving.se

/Helena och Thomas • Comments(0)//friluftsblogg.traneving.se/#post304

Vandring på Nordvärmlandsleden

Peak of SwedenPosted by Helena Traneving Sun, December 20, 2015 13:43:23

Nordvärmlandsleden vandrade vi som en del i vår expedition "Peak of Sweden - Det bästa av Sverige".

Nordvärmlandsleden är en vandringsled i norra Värmland, Torsby kommun. Den har tidigare hetat Värmlandsleden men är numera är namnet på en cykelled.

Går från Branäs till Höljes via Långberget/Granberget med sin över 700 m höga topp är det Värmlands högsta berg. Leden är totalt ca 54 km. Man följer orangea pinnar.Krävande vandringsled

Nordvärmlandsleden är de vida vyernas vandringsled, med stora nivåskillnader. Det gör vandringen bitvis rätt krävande. Även om det är spångat på de flesta ställen, rekommenderas stövlar eller andra rejäla skodon. Längs leden finns rastplatser med vindskydd och övernattningsstugor.Anslutning till andra vandringsleder

Med anslutningar från Sysslebäck och Dalarna finns det 67 km orangemarkerad vandringsled. Nu har även två nya anslutningar tillkommit. Från Branäs går Gartosoftaleden västerut till Gransjöberget vid gränsen mot Norge och från Höljes går Knappleden upp till Bastuknappen som ligger högst upp i Värmlands nordvästra hörn. Båda ansluter till den 24 mil långa Finnskogleden som omväxlande går på båda sidor om riksgränsen.Karta

Nordvärmlandsleden finns utförligt beskriven på en egen karta utgiven av Nordvärmlands Friluftsområde som också sköter leden. Den finns till försäljning på Turistbyrån i Sysslebäck, Långbergets sporthotell, Utmarksmuseet i Ransby och Ransbysätern. På kartans baksida finns beskrivningar om leden och angränsande leder och information om allemansrätten på svenska och engelska.Etappbeskrivningar

Etappbeskrivningar Nordvärmlandsleden från Branäs - Långberget - Höljes, 54 km hittar du på vår hemsida. Klicka här så kommer du direkt till vår hemsida och etappbeskrivningarna.

Beskrivningen av Nordvärmlandsleden går från söder till norr. Föreslagna etappmål finns vid eller i närheten av bilväg om man väljer att gå bara en del av leden.

www.traneving.se

Helena och Thomas • Comments(0)//friluftsblogg.traneving.se/#post303

Intervju i tidningen Tara - Juli 2015

ÖvrigtPosted by Helena Traneving Wed, August 26, 2015 10:02:51

En dag i juni ringde reporter Pia Lundgren och undrade om vi ville ställa upp på ett längre reportage om vandring i tidningen Tara.

Så i juli damp tidningen ner i brevlådan och resultatet är (om vi får säga det själv) är mycket bra.


Rubriken på reportaget är ”Vandring är vårt liv”.

Inledningen på reportaget lyder så här:

”Medan vi andra halvsover i soffan en fredagkväll sitter Helena och Thomas Traneving med kartor och smider planer för kommande helgvandringar – eller ligger redan i ett vindskydd ute på ”hajk”. Möte ett par som utvecklat sitt fritidsintresse till en livsstil och ”växlat upp” sina äventyr i takt med att barnen flyttat hemifrån.”

Läs hela reportaget på vår hemsida – det finns både bilder och PDF-filer.

http://www.traneving.se/hiking/tidningen-tara-juli-2015

www.traneving.se

Helena & Thomas


#merrell #norröna #revolutionrace

 • Comments(0)//friluftsblogg.traneving.se/#post299

Skogsturs första aktivitetsdag för funktionshindrade

ÖvrigtPosted by Helena Traneving Sun, August 23, 2015 11:49:50
Skogstur är en ideell förening för funktionshindrade som vill komma ut i naturen.

Har du ett funktionshinder och vill prova på lite friluftsaktiviteter? Känner ni någon som har ett funktionshinder och som är intresserad av friluftsliv så dela.Skogstur ordnar aktivitetsdagar. Vid vår första träff på Lillsved, Värmdö, den 22 augusti 2015 såg programmet ut enligt nedan:

En fullspäckad dag Prova På aktiviteter med tema natur och friluftsliv
Vad sägs om
• Geocaching (modern orientering med GPS)
• Zoom (terränggående, eldriven cykel)
• Ridning
• Skogspromenad med friluftskunskap
• Havskajak
• Föreläsningar av en av Sveriges mest erfarna friluftsmänniskor och 2013 och 2014 års näräventyrare. Thomas och Helena Traneving samt Anders Andrae
Bland annat får man reda på hur man beter sig i naturen och vart man kan ta sig fram med rullstol.
Programmet ser ut så här
• 10.00 – 10.30 Fika, genomgång av dagens program
• 10.30 - 12.00 Prova på
• 12.00 - 13.15 Lunch och föreläsning
• 13.15 - 16.00 Prova på
• 16.00 - 16.30 Fika
• 16.30 - 18.30 Prova På
• 18.00 Grillkväll över öppen eld, kött och ett vegetariskt alternativ


Föreningen Skogsturs första prova-på-dag genomfördes den 22 augusti 2015.
En dag på Lillsved, Värmdö, då 15 funktionshindrade och anhöriga träffades för att lära sig mer om friluftsliv.


Under dagen fick deltagarna lära sig använda gaskök och fick tips om bra vandringar för funktionshindrade.

Vi provade även på prova geocaching, rida, paddla kajak och att köra Zoom.


En dag då samtliga deltagare vidgade sin komfortzon och tog ett steg mot ett aktivare liv.

Kvällen avslutades med gemensam middag.
Arrangörer var vi,Thomas & Helena, tillsammans med Anders & Calle.

Tack alla som kom och fyllde våra liv med nya erfarenheter!

Är du intresserad att delta eller känner någon som borde delta?!
Har du en produkt du skulle vis för föreningens deltagare?
Tveka inte att höra av dig!

Länk till vår hemsida med fler bilder från första träffen

www.traneving.se

/Helena och Thomas • Comments(0)//friluftsblogg.traneving.se/#post297

Kosterhavets Nationalpark och en vandring på Kockholmen – 29 nationalparker i Sverige

Peak of SwedenPosted by Helena Traneving Sun, March 01, 2015 16:36:30

Vi besökte Kosterhavet och Entré Rossö den 19/10 2015.

Kosterhavet i norra Bohuslän är Sveriges enda nationalpark under vattnet och angränsar till den norska marina nationalparken Ytre Hvaler. En fullständigt unik plats med över 6000 olika djur och växter. Många av de sällsynta arterna frodas i Kosterfjordens djupränna och Sveriges enda levande rev med ögonkorall finns dessutom i nationalparksområdet.


Kosterhavets nationalpark har fyra stycken entréer med Naturrum – Resö, Rossö, Strömstad och Tjärnö/Saltö.

Innan vi gav oss ut och vandrade, besökte vi Naturrum vid nationalparksentré Rossö. Här kan man titta på filmer om havet och varför det är så viktigt att värna om naturen under ytan.Fiskehamnen på Rossö är väldigt gemytlig.


Här, inne i fiskehamnen, hade vi turen att kunna fotografera en röd brännmanet som tagit sig in mellan båtarna. Den röda brännmaneten gillar kallare vatten och påträffas i Sverige längs med västkusten och in i den sydvästra delen av Östersjön.


Färgen bestäms i hög grad av storleken på maneten. Stora individer har klarröd eller mörkt lila färg, medan små individer närmast är orangefärgade. De röda brännmaneternas medusor kan bli över 2 meter i diameter över klockan.


Den enda delen av brännmaneten som inte "bränns" är klockans ovansida. Brännmaneter utsöndrar ett gift från sina tusentals nässelceller vilka dels sitter på tentaklerna, men i högre antal allt närmre manetens mun. Beröring av tentakler är mycket obehagligt och smärtsamt. Att simma eller dyka rakt på eller igenom ett större exemplar, så att stora delar av kroppsytan kommer i beröring med maneten kräver sjukhusvård. Men visst är den vacker i sin röda/oranga färg! (Hur kunde vi ta bild? Vi har en olympus TG2 som tål vatten och går att dyka med).

Vi vandrade 4 km rundslinga på Rossö och Kockholmen.Leden på Kockholmen är markerad och här och där finns skyltar som visar vägen till sevädheter.

Det finns två eldplatser ute på Kockholmen.


Vi passade på att gå ut på klipporna för att få fin utsikt över Kosterhavet.Skogen ute på Kockholmen är väldigt trollsk.

Vill du ladda ner en karta, se fler bilder eller läsa mer om Kosterhavets Nationalpark – klicka här – så kommer du direkt till vår hemsida.

www.traneving.se

/Helena och Thomas

#peakofsweden #25topparisverige #29nationalparkerisverige #merrell #revolutionrace • Comments(0)//friluftsblogg.traneving.se/#post294

Hur ser det ut på topparna ni besöker? - Här är en film

Peak of SwedenPosted by Helena Traneving Sun, February 22, 2015 17:11:40

Många har undrat. Hur ser det ut på topparna ni besöker under projekt med "Peak of Sweden - Det bästa av Sverige"?

Igår var vi uppe på Timmeråsarna som är Västmanlands läns högsta punkt.

Ibland finns markeringar till topparna och ibland inte. Om det inte finns använder vi GPS. Vi sätter en Waypoint vid bilen och ställer in koordinater till toppen (går att ta reda på via Lantmäteriet och nu på vår hemsida).

Är man Geogachare så har man oftast koordinater till gömmor att navigera efter.

I samband med vårt projekt har vi nu lagt ut geocacher vid samtliga toppar där det saknats en cache. Vi kallar serien "Peak of Sweden# vilket kanske inte är så oväntat ;)


Här är en film från gårdagens topp i Västmanlands Län - Timmeråsarna.


 • Comments(0)//friluftsblogg.traneving.se/#post292

Regnig höstvandring på Bohusleden - #peakofsweden

Peak of SwedenPosted by Helena Traneving Sun, February 22, 2015 16:27:48

Bohusleden består av 27 etapper som bjuder på totalt 37 mil av naturskön och omväxlande vandring. Leden sträcker sig från Lindome i söder, vid gränsen mot Halland, till Strömstad i norr och är numera en del av Nordsjöleden.Vår vandring på etapp 26

Vi vandrade etapp 26 samtidigt som vi gick upp på Bohusläns högsta punkt, Björnerödspiggen den 18 oktober 2014.Den tjugosjätte etappen startar i det lilla samhället Krokstrand och går vidare, upp över det mäktiga Löveråsfjället. Och det går verkligen uppåt, ända till Björnerödpiggens topp, 222 meter över havet. Bohusläns högsta berg ger en suverän och milsvid utsikt. På toppen finns ett utsiktstorn och ett mycket fint vindskydd.Bohusleden sträcker sig varken högre eller mer norrut än just uppe på toppen av Bohuslän.

Efter besöket på toppen vänder leden nerför berget igen på en stig i sydvästlig riktning för att så småning om komma fram till etappmålet i Högstad.


Fakta om Bohusleden

Vandringsleden är markerad med orange färg på träd eller stolpar. Där varje ny etapp börjar finns en informationstavla med avståndsmarkeringar, symbolkarta, fakta om allemansrätten med mera.

På vandringsledens kartor är etapperna märkta med röda punkter. Du får dessutom tips om sevärdheter längs varje sträcka.


Ladda ner etappkartorna

Alla etappkartor samt beskrivning av leden kan laddas ner här på vår hemsida. Du hittar allt under Sveriges Låglandsleder, Mellersta Sverige, Bohusleden. Eller så klickar du här så kommer du rätt direkt


Länk till vår vandring på etapp 26

Om du vill se fler bilder från vår vandring på etapp 26 så kan du klicka här för att komma direkt till vår hemsida

www.traneving.se

/Helena och Thomas

#revolutionrace #merrell #norrona #peakofsweden #25topparisverige #29nationalparkerisverige #traneving • Comments(0)//friluftsblogg.traneving.se/#post291

Besök vid Sveriges Västligaste Punkt i Bohuslän - "Peak of Sweden - Det bästa av Sverige"

Peak of SwedenPosted by Helena Traneving Wed, February 11, 2015 15:35:06

Under årets projekt ”Peak of Sweden – Det bästa av Sverige” har vi som kuriosa lagt till att besöka Sveriges ytterpunkter.

Vi besökte Sveriges västligaste punkt den 19/10 2014 i samband med vårt besök i Bohuslän. Punkten hittas i Ledsund som ligger norr om Strömstad. Karta för att hitta till platsen och den fina markeringen i sten hittas på vår hemsida klicka härVi har redan skrivit om följande ytterpunkter vi besökt:

Sveriges Sydligaste punkt, Smygehuk i Skåne.

Sveriges lägsta punkt, Kristianstad i Skåne, 2,41 meter under havsytan.

Ledsund ligger 22 km norr om Strömstads centralort. Vi parkerade på Stenviksvägen och vandrade upp för backen. Det finns en liten stig mellan det gula och vita huset längst upp där vägen svänger. Stigen hittar man på baksidan av det vita huset.Stigen är inte markerad så det är en fördel om man har med sig GPS och kan sätta lite waypoints här och där. Vi var lite förvirrade och tappade bort oss från stigen två eller tre gånger under vårt försök att ta oss ut på klipporna.

Eftersom det regnade till och från var det väldigt halt på klipporna den dag vi besökte Sveriges västligaste punkt.
www.traneving.se

/Helena och Thomas
#peakofsweden #25topparisverige #29nationalparkerisverige #highpointing #bohuslän #sverigesvästligastepunkt #revolutionrace #merrell #norröna • Comments(0)//friluftsblogg.traneving.se/#post289

Ett besök på Bohusläns högsta punkt, Björnerödspiggen 222 möh - "Peak of Sweden - Det bästa av Sverige"

Peak of SwedenPosted by Helena Traneving Fri, February 06, 2015 12:17:00

Namn: Björnerödspiggen
Höjd över havet: 222 möh
Plats: Ostnordost om Strömstad
Position: N 59°00 758 E 11°24 171
Klassificering: Lätt
Avstånd: 4 km tur och retur slinga
Höjdskillnad: 114 m

Vi besökte Bohusläns högsta punkt, Björnerödspiggen, 222 möh, den 18/10 2014.


Bra parkering längs med Bohusleden finns i Krokstrand (köranvisning till toppen samt karta hittar du på vår hemsida).

Om man kommer från Skee och kör in i den lilla byn Krokstrand finns parkeringen på höger sida precis vid en etappskyllt för Bohusleden.


Vägen upp mot toppen börjar ungefär 20 meter upp i backen och är väl skyltad med en blå vägvisare upp mot toppen. Man behöver inte vara orolig att gå fel eftersom man följer Bohusleden hela vägen upp på toppen.Vi hade väldig otur med vädret när vi besökte toppen. Det regnade i omgångar och över toppen låg ett lock av moln så utsikten var väldigt dålig (läs obefintlig).

på toppen ligger ett jättelikt bronsåldersröse som är ca 3000 år gammal.

Här finns också ett fint vindskydd och ett utkikstorn i mycket gott skick.Vi passade även på att ta en chache när vi besökte toppen. Vi la själva ut en egen cache en bit från toppen (det måste vara 300 meter mellan alla cacher) i vår serie geocacher ”peak of sweden”.

Längs med vandringen upp och ner till/från toppen passeras en stor häll där det var markerat med små rösen för att hitta vägen. Man passerar även ett antal nedlagda stenbrott med stora fina stenblock.


Eftersom vädret inte var det bästa stannade vi ingen längre stund på toppen utan skyndade oss ner för att sedan köra hela vägen hem till Hässelby.

Klicka här för att komma till vår hemsida där du hittar karta, bilder och vägbeskrivning till toppen

www.traneving.se

/Helena och Thomas

#peakofsweden #revolutionrace #fritidsfabriken #norrona #merrell • Comments(0)//friluftsblogg.traneving.se/#post288

Höstvandring i Tresticklans Nationalpark - #peakofsweden

Peak of SwedenPosted by Helena Traneving Tue, January 27, 2015 20:54:00
Vi besökte Tresticklans nationalpark den 18 oktober 2014.

Tresticklans nationalpark ligger i Dals-Eds kommun i nordvästra Dalsland, mot gränsen till Norge.

Nationalparken nås enklast från entrén i öster. Vägvisning finns från landsvägen mellan Ed och Nössemark. Från parkeringen finns markerad led till parkgränsen. Vid gränsen finns en skärmutställning om nationalparken. Parken kan också nås via vandringsleder som utgår från Dals-Ed och Halden.
Vandringen från entrén i öster in till första sjön är T/R ungefär 3,5 km och tar 1 timme att gå i lugnt tempo (T/R).
Tresticklan är det tredje största obrutna och någorlunda opåverkade skogsområdet i Sverige utanför fjällregionen och Norrbotten.

När man rör sig i området upptäcker man snart att vandringar i rakt nord-sydlig riktning längs de parallella bergryggarna är betydligt behagligare än att försöka förflytta sig upp och ner över berg och dal i öst-västlig riktning.

Orshöjden med sina 275 meter över havet är den högsta punkten i området och härifrån har man en milsvid utsikt åt alla håll.

På norska sidan om gränsen finns ytterligare 2000 hektar relativt opåverkad skog inom Lundsnesets naturreservat.

Vandringsleder i parken

Från nationalparksentrén följer man Halleleden knappt en kilometer fram till parkgränsen. Förutom Halleleden till Norge finns en vandringsslinga längs Stora Tresticklans strand och förbi det gamla hemmanet Bråtane. En avstickare leder upp till nationalparkens högsta punkt, Orshöjden.Om du vill se fler bilder eller ladda ner en broschyr om nationalparken - klicka här

www.traneving.se

/Helena och Thomas

#peakofsweden #25topparisverige #29nationalparkerisverige #merrell #revolutionrace #frifab #olympus • Comments(0)//friluftsblogg.traneving.se/#post286

Vandring på Västra Vätterleden - #peakofsweden

Peak of SwedenPosted by Helena Traneving Wed, December 10, 2014 21:05:52

Vi vandrade Västa Vätterleden 25 juli 2014 med start och mål i Granvik (vi gjorde vår egen rundslinga för att komma tillbaka till vår bil).Att vandra Västra Vätterleden är en härlig vandring i en vacker, omväxlande och även historiskt intressant del av Västergötland. Västra Vätterleden består av totalt 189 km led fördelat på åtta etapper.

Etapp 1 startar vid Stenkällegården och förbinds med Bergslagsleden. Granvik, där vi valde att starta/sluta, ligger längs med etapp 1. I Granvik låg på 1500-talet Granwicke såg där Gustav Vasa lät såga timmer till Vadstena slott. Kring Granvik finns ett flertal trevliga tema- och strövstigar.

På vår hemsida hittar du en översiktskarta samt kartor över varje etapp.

Rundslingan vi vandrade blev 6 km lång vilket var precis lagom i värmen (28 grader varmt).

Vår runda passerade Djäknesundet där badplatsen, dass och ett vindskydd finns. Här passade vi på att ta ett dopp i vättern.
I viken innan Jättaberget tog vi en paus. Här, längst ute på udden, finns en bänk och bord. Vi badade och tog en kopp kaffe innan vi följde en gammal stig in mot den gamla tältplatsen vid Mon (se kartan vi gjort över vår vandring).Stigen vi valde att vandra var inte speciellt väl använd och bitivs var den helt borta. Troligtvis var den mer upptrampad när campingplatsen var mer bebodd. Då och då hittade vi oranga markeringar på träden. Här har det helt klart en gång i tiden funnits en markerad led.
Det är i sådana här lägen, när man inte är riktigt säkert på exakt var man är, som man är glad över sin GPS. Tack vare GPS och friluftskartan var det inga problem att hitta till Mon.I Mon stod bara en husvagn. Det såg väldigt öde ut. Nästan som om campingen som inte var i bruk längre.

Efter Mon följde vi ridvägen som går i skogen (innanför landsvägen) tillbaka till Granvik.Klicka här om du vill se fler bilder från vår vandring, ladda ner etappkartor eller den karta vi själv gjort.

www.traneving.se

/Helena och Thomas

#25topparisverige #peakofsweden #29nationalparkerisverige #västravättern #vättern #vätterleden #västravätterleden #merrell #revolutionrace #primus • Comments(0)//friluftsblogg.traneving.se/#post280

21 toppar klara, bara 4 kvar - "Peak of Sweden - Det bästa av Sverige"

Peak of SwedenPosted by Helena Traneving Fri, December 05, 2014 14:29:14

21 toppar klara. Bara 4 återstår - #25topparisverige

I år håller vi på med ett jätte roligt projekt.

Vi ska besöka Sveriges samtliga 25 landskaps högsta punkter, Sveriges samtliga 29 nationalparker och vi ska vandra en bit på varje huvudvandringsled i landskapet – vi kallar projektet ; ”Peak of Sweden – Det bästa av Sverige”

Och oj vad vi besökt landskap i år. Tänkt vad mycket vackert vårt fina land har att erbjuda. Sommaren har bjudit på kanonväder så topp efter topp har lagts till samlingen.

Fram tills idag har vi avverkat Uppland, Värmland, Småland, Öland, Gotland, Blekinge, Västmanland, Östergötland, Södermanland, Halland, Närke, Skåne, Dalarna, Härjedalen, Medelpad, Hälsingland, Gästrikland, Västergötland, Ångermanland, Dalsland och Bohuslän.

Totalt 21 landskap är nu klara och bara 4 återstår.

Norra Sverige med Jämtland, Lappland, Norrbotten och Västerbotten får vänta tills 2015.

Följ oss gärna på vår hemsida www.traneving.se , på facebook=https://www.facebook.com/TranevingOutdoor

eller på instagram=@traneving

#peakofsweden #25topparisverige #29nationalparkerisverige

/Helena och Thomas

 • Comments(0)//friluftsblogg.traneving.se/#post277

Med båt till Djurö Nationalpark mitt i Vänern - #29nationalparkerisverige

Peak of SwedenPosted by Helena Traneving Tue, December 02, 2014 14:45:25

Djurö nationalpark ligger mitt i sjön Vänern i Västra Götalands län. Hit tar du dig främst med egen båt. Avståndet till närmaste liggande öar är 8 kilometer. Till fastlandet är det 11 kilometer.Vi besökte Djurö Nationalpark den 16 augusti 2014. Som tur är bor våra vänner Ingalill och Bosse på Torsö och äger en riktigt fin motorbåt som de kunde köra ut oss till ön i.
Skärgården är lätt att angöra från norr och väster, men inte på den grunda östsidan. På öst- och sydsidan finns skyddsområden för fågellivet med tillträdesförbud från 1 april till 31 juli. Flera goda naturhamnar finns i området. Vi ankrade vid Malbergshamn på Djurös nordsida. Ingalill och Bosse passade på att sola under tiden vi valde att vandra leden som går runt ön.

Vil Malbergshamn finns en eldplats, dass, nödtelefon och en informationstavla.


Vandringsleden runt ön är markerad med orange färg runt träd och stolpar och är ungefär 5 km lång.

Vi valde att går leden som går tvärs över ön mot stugan som går att hyra av tillsyningsmannen.


Ingalill och Bosse sa nämligen att det var mitt på ön man skulle ha störst chans att se dovhjortar. Tyvärr såg vi inga dovhjortar på själva Djurö men hade dock turen att få se en dovhjort på en mindre ö när vi körde runt bland öarna efter vår vandring.


Efter vi passerat stugan som man kan hyra svängde vi höger och gick vidare ut mot Malen. Här ute på klipporna svalkade vinden skönt och vi passade på att ta ett dopp i Vänern.


Vi var relativt ensamma på ön under vår vandring. Bara två båtar, förutom vår, fanns i hamnen när vi besökte ön. En av båtarna tillhörde tillsynsmannen som hade med sig en grupp ut till ön.I nuläget finns ingen reguljär båttrafik som kör ut folk. Djurö kan bara besökas med egen båt eller med taxibåt.

Taxibåt

Tillsynsmannen kan köra ut folk som skall övernatta eller vara i parken över dagen.

Från Spiken, Kållandsö: Tillsynsman, Anders Ydergren för bokning av boende och taxibåt, 0708-25 64 82.

Från Mariestad eller annan uppgjord plats: Vänerns Skärgårdsevent: 070 6251573 eller 070 5888603

Om du vill ladda ner en broschyr, karta, läsa om vårt besök på ön eller se fler bilder kan du klicka här så kommer du direkt till vår hemsida.

www.traneving.se

/Helena och Thomas


#peakofsweden #29nationalparkerisverige #25topparisverige #djurö

 • Comments(0)//friluftsblogg.traneving.se/#post276

Besök på Västergötlands högsta punkt, Galtåsen 362 möh - #25topparisverige

Peak of SwedenPosted by Helena Traneving Tue, November 18, 2014 21:22:04

Namn: Galtåsen
Höjd över havet: 362 möh
Plats: Öster om Ulricehamn
Klassificering: Lätt
Avstånd: 700 meter tur och retur slinga
Höjdskillnad: 10 m


Vi besökte Västergötlands högsta punkt den 25 juli 2014.

Västergötlands topp ligger i södra delen av landskapet och öster om Ulricehamn vid Kinnared.

Parkerar gör man längs en liten skogsväg bara 350 meter från toppen.För att komma upp till toppen är det bara att följa Galtåsledens markeringar. Det är ingen värstingtopp att bestiga precis utan max 10 höjdmeter upp till toppen från parkeringen.

Själva toppen är platt och utan någon större utsikt.
På toppen finns ett fikabord och en svensk flagga i metall.
Vi passade på att ta en cache på toppen!

Innan vi åkte tillbaka till stugan passade vi på att besöka Johan ”Nordic Bushcraft” med familj som inte bor så långt från toppen.

Vill du läsa mer om vårt besök på toppen - klicka här

www.traneving.se

/Helena och Thomas#peakofsweden #25topparisverige #29nationalparkerisverige #merrell • Comments(0)//friluftsblogg.traneving.se/#post274

Besök på Västergötlands högsta punkt, Galtåsen 362 möh - #25topparisverige

Peak of SwedenPosted by Helena Traneving Tue, November 18, 2014 21:21:57

Namn: Galtåsen
Höjd över havet: 362 möh
Plats: Öster om Ulricehamn
Klassificering: Lätt
Avstånd: 700 meter tur och retur slinga
Höjdskillnad: 10 m


Vi besökte Västergötlands högsta punkt den 25 juli 2014.

Västergötlands topp ligger i södra delen av landskapet och öster om Ulricehamn vid Kinnared.

Parkerar gör man längs en liten skogsväg bara 350 meter från toppen.

För att komma upp till toppen är det bara att följa Galtåsledens markeringar. Det är ingen värstingtopp att bestiga precis utan max 10 höjdmeter upp till toppen från parkeringen.

Själva toppen är platt och utan någon större utsikt.

På toppen finns ett fikabord och en svensk flagga i metall.

Vi passade på att ta en cache på toppen!

Innan vi åkte tillbaka till stugan passade vi på att besöka Johan ”Nordic Bushcraft” med familj som inte bor så långt från toppen.

Vill du läsa mer om vårt besök på toppen - klicka här

www.traneving.se

/Helena och Thomas#peakofsweden #25topparisverige #29nationalparkerisverige #merrell

 • Comments(0)//friluftsblogg.traneving.se/#post273

Vandring på Ljungaleden, Gotland - Peak of Sweden

Peak of SwedenPosted by Helena Traneving Tue, November 11, 2014 15:41:13

I början av Juli 2014 vandrade vi Ljungaleden på Gotland. Leden har start och mål vid Ljugarn Camping som ligger på Gotlands östra sida och ingick i vårt projekt ”Peak of Sweden – Det bästa av Sverige”.
Här på Ljugarn Camping spenderade vi två nätter tillsammans med våra två yngsta ungdomar, Amanda och Jesper. Amanda och Jesper sov i vår camper. Thomas och jag sov i tältet som vi slog upp precis utanför bilen med campern.Det var svårt att hitta markerade vandringsleder på Gotland. Det var faktiskt det enda vi hittade när vi sökte efter vandringsleder.

Ljungaleden är 10 km lång och går genom skog och ljungmarker och är markerad med rosa markeringar. Detta är faktiskt den första gången någonsin vi vandrat en vandringsled med just rosa markeringar. Tur att Helena hade en machande tröja. Detta skulle kunna bli en led i riktig Rosa-bandet-anda.På vår hemsida finns en karta över de fyra olika vandringslederna där just Ljungaleden är huvudvandringsled. De övriga lederna använder korta bitar av Ljungaleden och är 1 till 3 km långa.
Något förvirrande är dock att lederna på kartan inte har samma ledmarkeringar som på träden. På kartan är tillexempel Ljungaleden markerad med rött men med rosa på träd och stolpar, Hälsa & Friskvårdsleden markerad med gult på kartan men med vitt på träd och stolpar osv.En mycket fin vandringsled som inte har några större höjdskillnader.

Om du vill se fler bilder eller ladda ner karta så kan du klicka här för att komma till vår hemsida.

www.traneving.se

/Helena och Thomas

#norrona #merrell #revolutionrace #frifab #ullmax #peakofsweden #25topparisverige #29nationalparkerisverige • Comments(0)//friluftsblogg.traneving.se/#post270

Förhäxad vandring på Blå Jungfrun - #29nationalparkerisverige

Peak of SwedenPosted by Helena Traneving Tue, November 04, 2014 20:14:31

Vi besökte Blå Jungfrun 7/8 2014 och vandrade den vitmarkerade vandringsleden runt ön.


Att besöka ön behöver planering eftersom det måste vara väldigt bra väder för att båten från Oskarshamn ska gå till ön. Vid vårt andra försök lyckades vi äntligen komma med båten till ön. Två dagar innan turerna slutade gå för sommaren.

Vårt första försök att nå ön slutade mycket snopet. Vi hade kört bil tillsammans med våra två yngsta ungdomar från Stockholm till Oskarshamn. Övernattade i tält utanför Västervik när vi på morgonen fick ett sms att båtturen var inställd.

Snopna fick vi vända hemåt med Amanda och Jesper. Extra tråkigt när vi äntligen hade fått med oss båda två och de såg fram emot utflykten. Nu lär det nog dröja innan de vill hänga med igen…..

Nationalparken är mycket otillgänglig med stora nivåskillnader från samtliga entréer. Spänger och ledstänger finns iordningställda. Lederna är markerade i terrängen i vitt.Under den bemannade säsongen möts båten varje dag av två guider som berättar om ön och vad man bör tänka på under sin vandring. När vi besökte ön la båten till i Sikhamn.

Man har ungefär 3,5 timme på sig på ön vilket vi tyckte kändes lite kort för att hinna utforska hela ön och titta in i grottor, vandra stenlabyrinten osv. Det finns ingen försäljning på ön så det är mycket viktigt att ta med sig dryck och mat själv.
Att bada på Blå Jungfrun är fantastiskt men var noga med att följa instruktionerna från parkvakterna när det gäller svallvågorna från Gotlandsfärjan. Svallen kan komma plötsligt och varierar i kraft beroende på vindriktning.


Ön är bara drygt en kilometer i diameter, men uppvisar trots det skarpa kontraster. Vi började vandra mot Norra Udden och Lervikshamn, dvs. vänstervarv runt ön för att sedan gå upp mot toppen som är 86 möh. Där tog vi naturligtvis en obligatorisk toppbild.Efter toppen vandrade vi vidare mot Jungfrukammaren, en av öns grottor. Den har en mycket smal ingång och ett imponerande inre.Efter halva vandringen kom vi fram till Kyrkan som en av öns berömda grottor kallas. Kyrkan ligger mitt inne på ön. Grottan förknippas ofta med Verner von Heidenstams spektakulära bröllop här ute på Blå jungfrun 1896. Tanken var att vigseln skulle hållas i denna grotta men bröllopsföljet kom aldrig längre än till Lervik på norra delen av ön, så akten hölls där istället.På en av Blå Jungfruns södra klippor finns stenlabyrinten Trojeborg. Hur länge labyrinten har legat där på klippan är det ingen som vet. Inte heller vem som lagt den eller varför. Det man känner till är att det var ganska vanligt att man la upp just labyrinter i skärgården förr i tiden. Ofta gick man i dem som en rit – för fruktbarhet, god fiskelycka eller ett stilla hav på hemvägen.Blå jungfrun utseende har bidragit till att Blå Jungfrun blivit sagornas och folktrons Blåkulla. Ön har troligen aldrig haft någon bofast befolkning.

Om du vill se fler bilder eller ladda ner en karta över ön är här en direktlänk till vår hemsida

www.traneving.se

/Helena och Thomas
#29nationalparkerisverige #peakofsweden #25topparisverige #merrell #småland #blåjungfrun #oskarshamn

 • Comments(0)//friluftsblogg.traneving.se/#post268

Förhäxad vandring på Blå Jungfrun - #29nationalparkerisverige

Peak of SwedenPosted by Helena Traneving Tue, November 04, 2014 20:14:30

Vi besökte Blå Jungfrun 7/8 2014 och vandrade den vitmarkerade vandringsleden runt ön.


Att besöka ön behöver planering eftersom det måste vara väldigt bra väder för att båten från Oskarshamn ska gå till ön. Vid vårt andra försök lyckades vi äntligen komma med båten till ön. Två dagar innan turerna slutade gå för sommaren.

Vårt första försök att nå ön slutade mycket snopet. Vi hade kört bil tillsammans med våra två yngsta ungdomar från Stockholm till Oskarshamn. Övernattade i tält utanför Västervik när vi på morgonen fick ett sms att båtturen var inställd.

Snopna fick vi vända hemåt med Amanda och Jesper. Extra tråkigt när vi äntligen hade fått med oss båda två och de såg fram emot utflykten. Nu lär det nog dröja innan de vill hänga med igen…..

Nationalparken är mycket otillgänglig med stora nivåskillnader från samtliga entréer. Spänger och ledstänger finns iordningställda. Lederna är markerade i terrängen i vitt.Under den bemannade säsongen möts båten varje dag av två guider som berättar om ön och vad man bör tänka på under sin vandring. När vi besökte ön la båten till i Sikhamn.

Man har ungefär 3,5 timme på sig på ön vilket vi tyckte kändes lite kort för att hinna utforska hela ön och titta in i grottor, vandra stenlabyrinten osv. Det finns ingen försäljning på ön så det är mycket viktigt att ta med sig dryck och mat själv.
Att bada på Blå Jungfrun är fantastiskt men var noga med att följa instruktionerna från parkvakterna när det gäller svallvågorna från Gotlandsfärjan. Svallen kan komma plötsligt och varierar i kraft beroende på vindriktning.


Ön är bara drygt en kilometer i diameter, men uppvisar trots det skarpa kontraster. Vi började vandra mot Norra Udden och Lervikshamn, dvs. vänstervarv runt ön för att sedan gå upp mot toppen som är 86 möh. Där tog vi naturligtvis en obligatorisk toppbild.Efter toppen vandrade vi vidare mot Jungfrukammaren, en av öns grottor. Den har en mycket smal ingång och ett imponerande inre.Efter halva vandringen kom vi fram till Kyrkan som en av öns berömda grottor kallas. Kyrkan ligger mitt inne på ön. Grottan förknippas ofta med Verner von Heidenstams spektakulära bröllop här ute på Blå jungfrun 1896. Tanken var att vigseln skulle hållas i denna grotta men bröllopsföljet kom aldrig längre än till Lervik på norra delen av ön, så akten hölls där istället.På en av Blå Jungfruns södra klippor finns stenlabyrinten Trojeborg. Hur länge labyrinten har legat där på klippan är det ingen som vet. Inte heller vem som lagt den eller varför. Det man känner till är att det var ganska vanligt att man la upp just labyrinter i skärgården förr i tiden. Ofta gick man i dem som en rit – för fruktbarhet, god fiskelycka eller ett stilla hav på hemvägen.Blå jungfrun utseende har bidragit till att Blå Jungfrun blivit sagornas och folktrons Blåkulla. Ön har troligen aldrig haft någon bofast befolkning.

Om du vill se fler bilder eller ladda ner en karta över ön är här en direktlänk till vår hemsida

www.traneving.se

/Helena och Thomas
#29nationalparkerisverige #peakofsweden #25topparisverige #merrell #småland #blåjungfrun #oskarshamn

 • Comments(0)//friluftsblogg.traneving.se/#post267

Förhäxad vandring på Blå Jungfrun - #29nationalparkerisverige

Peak of SwedenPosted by Helena Traneving Tue, November 04, 2014 20:14:22

Vi besökte Blå Jungfrun 7/8 2014 och vandrade den vitmarkerade vandringsleden runt ön.


Att besöka ön behöver planering eftersom det måste vara väldigt bra väder för att båten från Oskarshamn ska gå till ön. Vid vårt andra försök lyckades vi äntligen komma med båten till ön. Två dagar innan turerna slutade gå för sommaren.

Vårt första försök att nå ön slutade mycket snopet. Vi hade kört bil tillsammans med våra två yngsta ungdomar från Stockholm till Oskarshamn. Övernattade i tält utanför Västervik när vi på morgonen fick ett sms att båtturen var inställd.

Snopna fick vi vända hemåt med Amanda och Jesper. Extra tråkigt när vi äntligen hade fått med oss båda två och de såg fram emot utflykten. Nu lär det nog dröja innan de vill hänga med igen…..

Nationalparken är mycket otillgänglig med stora nivåskillnader från samtliga entréer. Spänger och ledstänger finns iordningställda. Lederna är markerade i terrängen i vitt.Under den bemannade säsongen möts båten varje dag av två guider som berättar om ön och vad man bör tänka på under sin vandring. När vi besökte ön la båten till i Sikhamn.

Man har ungefär 3,5 timme på sig på ön vilket vi tyckte kändes lite kort för att hinna utforska hela ön och titta in i grottor, vandra stenlabyrinten osv. Det finns ingen försäljning på ön så det är mycket viktigt att ta med sig dryck och mat själv.
Att bada på Blå Jungfrun är fantastiskt men var noga med att följa instruktionerna från parkvakterna när det gäller svallvågorna från Gotlandsfärjan. Svallen kan komma plötsligt och varierar i kraft beroende på vindriktning.


Ön är bara drygt en kilometer i diameter, men uppvisar trots det skarpa kontraster. Vi började vandra mot Norra Udden och Lervikshamn, dvs. vänstervarv runt ön för att sedan gå upp mot toppen som är 86 möh. Där tog vi naturligtvis en obligatorisk toppbild.Efter toppen vandrade vi vidare mot Jungfrukammaren, en av öns grottor. Den har en mycket smal ingång och ett imponerande inre.Efter halva vandringen kom vi fram till Kyrkan som en av öns berömda grottor kallas. Kyrkan ligger mitt inne på ön. Grottan förknippas ofta med Verner von Heidenstams spektakulära bröllop här ute på Blå jungfrun 1896. Tanken var att vigseln skulle hållas i denna grotta men bröllopsföljet kom aldrig längre än till Lervik på norra delen av ön, så akten hölls där istället.På en av Blå Jungfruns södra klippor finns stenlabyrinten Trojeborg. Hur länge labyrinten har legat där på klippan är det ingen som vet. Inte heller vem som lagt den eller varför. Det man känner till är att det var ganska vanligt att man la upp just labyrinter i skärgården förr i tiden. Ofta gick man i dem som en rit – för fruktbarhet, god fiskelycka eller ett stilla hav på hemvägen.Blå jungfrun utseende har bidragit till att Blå Jungfrun blivit sagornas och folktrons Blåkulla. Ön har troligen aldrig haft någon bofast befolkning.

Om du vill se fler bilder eller ladda ner en karta över ön är här en direktlänk till vår hemsida

www.traneving.se

/Helena och Thomas
#29nationalparkerisverige #peakofsweden #25topparisverige #merrell #småland #blåjungfrun #oskarshamn

 • Comments(0)//friluftsblogg.traneving.se/#post266

Vandring på Hallandsleden - #peakofsweden

Peak of SwedenPosted by Helena Traneving Tue, October 28, 2014 16:08:15

I vårt projekt ”Peak of Sweden – Det bästa av Sverige” där vi besöker Sveriges samtliga landskap har nu turen kommit till Halland.

Om Halland har vi redan skrivit om vårt besök på landskapets högsta punkt, Höghalteknall som är 226 meter över havet. Här hittar du inlägget om vårt besök på landskapet högsta punkt.
Vi vandrade etapp 1 av Hallandsleden den 13 juni 2014. Vi startade och slutade vår vandring vid Koarp som ligger på gränsen mellan Halland och Skåne. Hela sträckan är drygt 360 km och leden är uppdelad i 24 etapper. För att täcka alla delar av Hallandsleden finns det tre kartblad som kan laddas ner på vår hemsida.

Vi såg ut en egen rundslinga på 9 km vilket gjorde att vi även fick vandra en bit på Skåneleden.
I Koarp, där vi startade och slutade vår vandring, finns två vindskydd vända mot varandra med en lägereld i mitten. Här finns också färskt vatten till alla vandrare.Hallandsleden anknyter i söder till Skåneleden och i norr till Bohusleden. På sin väg genom Halland delar sig leden i östlig och i en västlig sträckning vid Simlångsgården. De båda sträckningarna förenas åter i Åkullaområdet. Från Varberg kan man följa "Europaled 1" och ansluta till övriga delar av Hallandsleden strax före Åkulla.Landskapet växlar hela tiden. Ena stunden vandrar man genom djupa skogar för att senare komma ut i ett öppet landskap med hästhagar och små röda stugor. Hallandleden följer gamla färdvägar med mängder av kulturspår såsom fornminnen och historiska byggnader. Många av sevärdheterna har fått informationsskyltar.Om du vill se fler bilder från vår vandring är här en direktlänk till vår hemsida:

http://www.traneving.se/index.php?tbl_menuID=913&i=Hallandsleden

www.traneving.se

/Helena och Thomas


#merrell #norrna #norröna #frifab #revelotuionrace #olympus

 • Comments(0)//friluftsblogg.traneving.se/#post264

Skåneleden slingrar sig genom hela Skåne - #peakofsweden

Peak of SwedenPosted by Helena Traneving Tue, October 21, 2014 18:31:20

Skåneleden är mer än 100 mil lång och uppdelad i 80 dags-etapper. Den är indelad i fem delleder som sitter ihop i ett gemensamt ledsystem. I terrängen är leden uppmärkt med orange markeringar på träd och solpar (förutom längs kusten på Österlen där man följer stranden).


Under vårt projekt #peakofsweden passerade vi Skåneleden i Halland, vid Magleröd där skånes högsta punkt ligger, vid Söderåsen, vid Dalby och Skryllegården, vid Ale Stenar och vid Stenshuvud.

Nord-sydleden Nord startar vid lägerplatsen i Hårsjö. Den sista etappen slutar vid lägerplatsen som ligger vid Rövarekulans Naturreservat.

Kust-kustleden är uppdelad i två leder.

Kust-kustleden Ost startar i Sölvesborg, vid Ynde rastplats. Den sista etappen slutar vid lägerplatsen som är belägen vid Hårsjön.


Skåneleden i Söderåsens Nationalpark.....


Åsleden startar i Åstorp på Söderåsen och sträcker sig till Agusa på Linderödsåsen.

Skåneleden vid Ale Stenar......


Österlenleden startar i Ystad. Den sista etappen slutar vid Snogeholm, några hundra meter från gården Raftarp.

Skåneleden vid Ale Stenar......


Öresundsleden är Skåneledens nykomling. Öresundsleden är idag 27 km lång men förhoppningen är att den så småningom ska ge möjlighet till promenad längs hela Öresundskusten.

Öresundsleden sträcker sig mellan Grå läge och Fortuna strand. Den följer kusten och den vackra Landborgspromenaden genom Helsingborgs stad. Här kan du uppleva konstverk, stilfulla parker och byggnader i överflöd. Ett axplock av vandringens höjdpunkter är Sofiero slott, Pålsjö slott och mölla, Kärnan, Ramlösa brunnspark och Rååns frodiga dalgång.

För övernattning finns ett helt batteri tillgängligt

Du kan vakna upp med utsikt över Öresund! I det skönt belägna vindskyddet vid Domsten. Här finns både eldstad, vatten och toalett. En liknande lägerplats hittar du vid Örby. För bekvämare logi finns bl a annorlunda vandrarhem, som Villa Thalassa.

Skåneleden vid Stenshuvud....


Mer information om leden kan man hitta på www.skaneleden.se och på vår hemsida under fliken <b>Vandra i Sverige</b>

www.traneving.seHelena och Thomas

 • Comments(0)//friluftsblogg.traneving.se/#post262

Besök vid Sveriges lägsta punkt, 2,41 meter under havsnivå i Skåne - #peakofsweden

Peak of SwedenPosted by Helena Traneving Sat, October 11, 2014 12:12:28

Att Kebenekaise är Sveriges högsta punkt vet de flesta, 2111 meter högt, men hur många känner till att Sveriges lägsta markpunkt ligger i Kristianstad, 2,41 meter under havsytan? 
Vid Lägsta punkten finns segelskärmar som berättar om områdets historia och här finns även en mätställning där man kan se hur högt vattnet hade nått om inte vallen vid Hammarslund funnits. Det finns ett fika bord och stolar för den som vill ta med sig picknick.
Området där lägsta punkten ligger var tidigare en vik av Hammarsjön, den så kallade Nosabyviken. På den gamla sjöbotten ligger idag förutom Sveriges lägsta markpunkt också bla Kristianstads Centralsjukhus och reningsverket.

På 1860-talet byggde den engelske ingenjören Millner en vall tvärs över sjöviken och pumpade bort vattnet för att få mer åkermark. Till sin hjälp att få över vattnet från viken och ut i Hammarsjön användes ångmaskiner som drev så kallade archimedesskruvar. En sådan sex meter lång skruv finns kvar vid vallen nära Ekenabben och här finns även mer information om torrläggningen av Nosabyviken.

Egentligen var torrläggningsföretaget bara en del av ett större projekt som gick ut på att valla in Helgeån med följd att både Hammarsjön och Araslövssjön skulle bli torrlagda. På grund av ekonomiska och praktiska problem avbröts arbetet och sjöarna finns idag kvar som en värdefull del i Vattenriket.


Mer information, karta och bilder hittar du här på vår hemsida


www.traneving.se

/Helena och Thomas

#peakofsweden #25topparisverige #29nationalparkerisverige #merrell #frifab #revelotuionrace #norrona • Comments(0)//friluftsblogg.traneving.se/#post261

Vandring i Dalby Söderskogs Nationalpark - Skåne

Peak of SwedenPosted by Helena Traneving Sun, September 07, 2014 20:19:54

Parkering: Längs med väg 16, södra entrén, Öster om Lund, Väster om Dalby.
Sträcka: Rundslinga 2,6 km (rullstolsanpassad slinga finns 600 m)
Svårighetsgrad: Mycket lätt

Vi besökte Dalby Söderskogs Nationalpark den 14 juni 2014.
Helena vid entrén till Dalby Söderskog Nationalpark


Dalby hage med nationalparken Dalby Söderskog och reservatet Dalby Norreskog ligger en mil öster om Lund i utkanten av Dalby. Parkeringen ligger i nationalparkens södra del och nås via en avfart från väg 16 mellan Lund och Dalby.

Naturum hittar vi i Skrylle. Vandringstigen Skryllestigen (3,5 km) går från Dalby Söderskog till friluftsområdet Skrylle där naturum ligger.

Nationalparken Dalby Söderskog bildades 1918 för att bevara vad man då beskrev som en sydsvensk lövskog.
Thomas bland all gröndska......


I själva verket har Dalby Söderskog varit både skog och en trädklädd betesmark. Vid början av 1900-talet låg här en pelarsal av ek och bok med grönskimrande matta.

Nationalparken är som vackrast om våren. Den intensiva, nästan exotiska, vårblomningen med mattor i gult och vitt gav ett imponerade intryck när vi besökte parken. En nästan tropisk skog som imponerade trots sina ynka 36 hektar.
Gott om blommor.......Det finns torrtoa vid parkeringen. Vill man grilla får man ta sig till Skrylle där det finns gott om eldplatser (varav vissa måste bokas i förväg).
Framför Naturum i Skrylle.......


I Skrylle passerar Skåneleden. En bra utgångspunkt om du vill vandra på leden.

Skåneleden passerar Skrylle........

Vill du ladda ner en karta över Dalby Söderskogs Nationalpark eller se fler bilder är här en direktlänk till vår hemsida:

http://www.traneving.se/index.php?tbl_menuID=908&i=Dalby%20Nationalpark

www.traneving.se

/Helena och Thomas

#29nationalparkerisverige #25topparisverige #peakofsweden #merrell #norrona #frifab #reveloutionrace #primus #primusmoments • Comments(0)//friluftsblogg.traneving.se/#post258

Vandring i Söderåsens Nationalpark, Skåne

Peak of SwedenPosted by Helena Traneving Sun, August 31, 2014 20:27:13

Vi besökte Söderåsens Nationalpark den 13 juni 2014. Här har Helena varit många gånger i sin barndom med sina föräldrar och med skolan. Ett väldigt kärt och skräckblandat återseende vad gäller Odensjön. Odensjön var nämligen skräckinjagande för Helena som barn. Sägnen sa nämligen att Odensjön saknade botten och just det var väldigt skrämmande för Helena som barn. Hua för att doppa tårna i den svarta sjön…….

Söderåsens nationalpark bildades år 2001 och är 1 625 hektar stor. Naturen är omväxlande och bjuder på lummiga lövskogar, mäktiga rasbranter med höga klippor, strömmande vattendrag och vida utsikter.Särskilt välbesökt är Skäralid, Odensjön i Nackarpsdalen samt utsiktspunkterna Kopparhatten, Hjortsprånget och Lierna utmed Skäralidsdalen.

Söderåsens nationalpark ligger 3 mil öster om Helsingborg i Skåne.

Skåneleden går genom nationalparken - från Klåveröd i nordväst och vidare till Röstånga i sydost. De öppna raststugorna Liagården & Dahlbergs ligger utmed leden.

Rundan vi vandrade börjar vid naturum och Skärdammens högra sida.Härifrån går man in i den djupa sprickdalen som kantas av mäktiga rasbranter och utskjutande klippor. Stigen löper längs med Skärån.
Vi möts av ett trolskt intryck. Lummig grönska, gamla och döda träd och det porlande vattnet. Efter ca 2 km går man upp för dalsidan på ”Offavägen”. Här kommer vår stig på Skåneleden. Uppe på platån möts vi av luftiga bokskogar och fantastisk utsikt. Kopparhatten är den mest kända och här stannar vi till för att njuta av utsikten.Leden går längs med dalkanten tillbaka till naturum och avslutas med en brant trappa.
När vi var klara med Söderåsens Nationalpark tryckte vi gasen i botten för att åka till Malmö. Där i Malmö väntade Helenas pappa på sällskap och att få bjuda på grillbuffé och vin. Behöver väl knappast tilläggas att kvällen blev sen…….

Om du vill se fler bilder från vår vandring i Söderåsens Nationalpark eller ladda ner kartor så är här en direktlänk till vår hemsida:

http://traneving.se/index.php?tbl_menuID=907&i=S%F6der%E5sens%20Nationalpark

www.traneving.se

/Helena och Thomas • Comments(0)//friluftsblogg.traneving.se/#post257

Dalarnas Tak, Storvätteshogna 1204 möh - 25 toppar i Sverige

Peak of SwedenPosted by Helena Traneving Sun, August 17, 2014 18:18:24

I sommar har vi varit uppe på Dalarnas tak (highpoint), Storvätteshogna som är 1204 möh.

Det vanligaste sättet att ta sig upp på Storvätteshogna är från Grövelsjöns Fjällstation. Men, eftersom vi även skulle besöka Töfsingedalens Nationalpark valde vi att gå upp från nationalparkshållet.

Inne i Idre körde vi mot Foskros och väl inne i byn svängde vi av mot Hällsjön. Vi passerade sjön och Hällsjöfors där informationen om nationalparken finns.

Det är bra grusväg ända fram till den yttre parkeringen där ett vindskydd och dass finns längs med storån. Om man, som vi, har 4-hjulsdrift går det att köra ytterligare 5 km längre in mot nationalparken till den inre parkeringen.

Från den inre parkeringen är det 24 km T/R upp på toppen.

Vi började vår vandring mot spångkojan där vi skulle passera över forsen via din fina bron. Spångkojan är en jätte fin övernattningsstuga som är öppen för alla.Vårt mål för dagen var fiskestugan som ligger där Storån bildar ett floddelta precis innan man kommer in i Töfsingedalens Nationalpark.

Här lämnade vi vår packning för att ta oss in i Naionalparken (mer om just det i en senare blogg). Kvällen spenderades vid den fina fiskestugan (låst/privat).

Eftersom vi gjorde vår vandring i värsta mygg, broms, knott och fäflugetid (juni) så måste denna vandring klassas som en av den värsta vi gjort. Det är inte kul när man kan klappa i händerna och på så sätt döda 10-15 myggor/knott. Vi fick trots allt en jätte fin kväll tack vare vår nyinköpta Thermacell (myggdödare). Den har räddat oss många gånger denna sommar.

Vi fick en fin natt i tältet och morgonen efter packade vi ihop allt för att gå upp till Dalarnas högsta punkt, Storvätteshogna.Mygg, knott, broms och fäflugor var med oss även idag. Mycket myggolja och mygghattar var ett måste innan vi kom upp över trädgränsen.

Skogen vi vandrar genom är trollsk. Det märks tydligt att denna del av Dalarna inte är besökt av så många. Ibland blir stigen obefintlig men markeringarna på träden är bra så det är aldrig några problem att veta vart vi ska gå.Efter ett par hundra höjdmeter kommer vi äntligen upp på kalfjället. Äntligen slipper vi våra små vänner (mygg, knott, broms och fäflugor).

Det går brant uppför hela vägen för att plana ut lite precis när vi har Giedtietjahke, 973 möh, till höger om oss.Vi bestämmer oss för att äta lunch efter vårt besök på toppen. När vi passerar sista forsen lägger vi av mat och stormkök bakom en sten. Det är dumt att bära tungt den sista branta stigningen upp på toppen.
Strax innan 13.00 står vi på toppen av Dalarnas högsta punkt, Storvätteshogna, 1204 möh. Vi är ensamma på toppen och njuter av den magnifika utsikten.


Långt bort ser vi Hävlingesjön. Vi ser hur Storåns floddelta breder ut sig och långt där borta ser vi Töfsingedalens Nationalpark, sveriges minst besökta nationalpark. Utsikt som denna gör en mållös och vi inser naturens storhet och vår egen litenhet.
Vi placerar ut en cache på toppen eftersom vi håller på med en serie som heter Peak of Sweden (vad annars) för att sedan gå ner till forsen där vi lagt vår lunch.

Vi lagar lunch på vårt stormkök (#primus). Idag blev det god torrmat. Pasta Cabonara som vi köpte när vi besökte vår stuga på Idre Fjäll.
Vägen ner mot jaktstugan var så där oförskämt lätt som det brukar vara när man är fylld av adrenalin efter en lyckad toppbestigning och fantastiska naturupplevelser.Vår packning hade vi gömt nere vid jaktstugan så den hämtade vi upp innan vi vandrade tillbaka tillsammans med mygg, knott, bromsar och fäflugor till vår bil.

Som kuriosa kan vi berätta att Helena kunde räkna till 25 bromsbett, svullna vader av alla knottbett och ett 50 tal myggbett. Detta resulterade i en mindre allergisk reaktion med feber som följd. Thomas fick endast några få myggbett. Tydligen har Helena ett mycket frestande och gott blod………

Vill du ladda ner karta till Töfsingedalens Nationalpark eller hur man tar sig upp på Storvätteshogna. Se bilder från vår vandring så är här en direktlänk till vår hemsida:

http://www.traneving.se/index.php?tbl_menuID=905&i=Dalarnas%20Tak

www.traneving.se

/Helena och Thomas#peakofsweden #25topparisverige #29nationalparkerisverige
#merrell #norrona #frifab • Comments(0)//friluftsblogg.traneving.se/#post256

Rondane Nationalpark i Norge - Vandring som passerar vattenfall

VandringPosted by Helena Traneving Thu, August 07, 2014 19:26:11

Sommaren 2013 besökte vi Rondane Nationalpark.

Tiden har gått och vi har liksom inte hunnit med att blogga om denna fina del av Norge. Men äntligen fanns tiden, idag i bilen på väg hem efter en härlig dag på Blå Jungfrun (blogg om idag kommer snart…….förhoppningsvis).

Rondane nationalpark är en norsk nationalpark i ett högfjällsområde mellan Gudbrandsdalen och Atndalen i Hedmark och Oppland. Den inrättades 1962 som Norges första nationalpark.

Dagen innan vi åkte till Rondane Nationalpark hade vi varit uppe på toppen av Snöhetta som ligger i Dovre Fjell.

Vi tog bilen upp till Mysusæter och passerade den lilla byn. Här efter är det betal väg fram till parkeringen. Här vid vägbommen tar bilvägen slut och det är också här många börjar sin vandring till Spranget och vidre till Rondvassbu och Per-Gynt Hytta.Här vid parkeringen stod det mängder av cyklar. Det visade sig att man kunde ta en cykel vid parkeringen och cykla fram till Rondvasbu Hyttan och där betala för hyran av cykeln. Det är grusväg fram till hyttan så det går bra mycket fortare att cykla till hyttan om man bara vill besöka den över dagen.

Vi var lite sega i benen efter två veckors intensiv vandring och bestämde oss för att göra en kortare tur längs med en magnifik flod som passerade två mäktiga vattenfall.

Vi började gå mot Spranget och leden är mycket väl markerad.

Att det heter Spranget eller Språnget på svenska var att här hoppade man över på egen risk förr i tiden eftersom det inte fanns någon bro.Floden vi sedan följer söder ut heter Isakhölen.

Som vanligt i Norge är naturen hänförande vacker och vi blir alltid så där tagna av den fantastiska och annorlunda natur som erbjuds i vårt grannland.Vattnet forsar så där magiskt det bara kan göra en riktigt fin sommardag (utan mygg och knott).Ungefär halvvägs genom vår vandring kom vi högra upp och passerade en ravin som vattnet gröpte ur. Här fanns ett större vattenfall.Vill du se fler bilder från vår vandring vid Rondane Nationalpark eller titta på karta över området är här en direktlänk till vår hemsida:

http://www.traneving.se/index.php?tbl_menuID=883&i=Rondane%20Nationalpark

www.traneving.se

/Helena och Thomas#merrell #norrona #norröna #primusequipment #primus

 • Comments(0)//friluftsblogg.traneving.se/#post255

Värmlands tak, Granberget 701 möh - #25topparisverige

Peak of SwedenPosted by Helena Traneving Sun, July 27, 2014 18:29:51

Vi besökte Värmlands högsta punkt (Värmlands Tak), Granberget den 4/7 2014

Värmlands tak ligger strax norr om Sysslebäck och söder om Höljes.

Det finns en tydligt markerad vandringsled upp på Granberget och det finns en stor informationstavla vid vägen där leden börjar.


Här vid vägen där stigen upp på berget börjar finns även ett dass och en lägerplats. När vi var där fanns det gott om ved.

Stigen upp på toppen är tydlig markerad och det är ungefär 2,5 km upp på toppen.På toppen finns ett utsiktstorn där vi fick en fantastisk utsikt över Klarälvsdalen och Transtrandsfjällen i väster.

Det enda som störde oss var all knott och mygg!

På toppen tog vi en cache och skrev i den fint snickrade box som gästboken låg i.På vägen upp och ner från toppen passeras vackra Åselbergssätern som var i drift fram till 1928. Inne i stugan kan vandrare övernatta. Här hittade vi också ett dokument som berättade om stugans historia och de som sist drev sätern. Jätte kul att hitta historiska dokument som berättar om livet som levts. Tänk vad de fick slita för sitt levebröd förr!Efter att vi bestigit toppen, som delvis nås via värmlandsleden, bestämde vi oss för att övernatta vid den fina lägerplatsen.Om du själv vill besöka toppen eller se bilder från vårt besök är här en direktlänk till vår hemsida där du kan ladda ner karta:

http://www.traneving.se/index.php?tbl_menuID=903&i=V%E4rmlands%20Tak

www.traneving.se

/Helena och Thomas

#peakofsweden #25topparisverige #29nationalparkerisverige

#merrell #norrona #norröna #olympus • Comments(0)//friluftsblogg.traneving.se/#post254

BEsök på Gotlands Tak, Lojstahajd 82 möh - #25topparisverige

Peak of SwedenPosted by Helena Traneving Thu, July 24, 2014 11:20:23

Vi besökte Gotlands Tak, Lojstahajd, den 1/7 2014

Kvällen innan besöket på Gotlands högsta punkt kom vi med bil och våra två yngsta tonåringar till Gotland.

Eftersom högsta punkten ligger nära Russparken på södra Gotland beslutade vi oss för att köra till Russparken på kvällen och övernatta vid den fina rast- och parkeringsplatsen.På morgonen innan vi gick upp på Gotlands högsta punkt fick vi ett väldigt roligt besök av en liten räv. Den lilla räven underhöll oss under två timmar och var väldigt nyfiken på allt vår familj gjorde. Detta var en liten årsunge som inte lärt sig att vara rädd för människor ännu!Amanda valde som vanligt att sitta kvar i bilen. Alla bromsar runt bilen gjorde att hon vägrade stiga ut. Rätt typiskt en tonårsdotter….

Jesper följde däremot med oss upp på toppen!

Det går en liten stig nästan ända upp på toppen. Det är bra att ha med sig en GPS när man ska upp eftersom stigen tar slut ca 20 meter från toppen.Gotlands högsta punkt är markerad med en triangelpunkt och skyddad enligt lag. Detta gäller för de flesta landskaps toppar men tyvärr inte för alla.På toppen av Gotland.......


Väl på toppen tog vi även en geocache. Är man geocachare kan man använda sig av de koordinaterna för att hitta till toppen.När toppen var tagen gick vi ner till Amanda som väntade i bilen för att fortsätta att utforska Gotland tillsammans med våra två yngsta!

Om du vill se fler bilder från vårt besök på toppen eller ladda ner en karta för att själv kunna besöka toppen är här en direktlänk till vår hemsida:

http://www.traneving.se/index.php?tbl_menuID=898&i=Gotlands%20Tak

www.traneving.se

/Helena, Thomas och denna gång även Jesper och Amanda#peakofsweden #25topparisverige #29nationalparkerisverige
#merrell #norrona #norröna


 • Comments(0)//friluftsblogg.traneving.se/#post253

Besök på Närkes Tak, Tomasbodahöjden 289 möh - #25 toppar i Sverige

Peak of SwedenPosted by Helena Traneving Sat, July 19, 2014 12:42:21

Vi besökte Tomasbodahöjden den 22 juni 2014

Tomasbodahöjden ligger strax norr om Garphyttan. Exakt hur du hittar till bästa parkeringsplatsen ser du på kartan vi gjort som hittas på vår hemsida. Det finns en markerad led upp till toppen. Stigen är även markerad på lantmäteriverkets kartor. Parkerar gör man ca 50 meter från stigen upp till toppen.

Vi kom till toppen från vår sommarstuga som ligger i Tiveden. Med i bilen hade vi vår 18 åriga dotter som inte ville följa med upp toppen. Hon valde att sitta kvar i bilen och titta på en film under tiden vi gick upp på Närkes högsta punkt. Så här i efterhand var det tur att hon inte följde med eftersom det började hagla och ösregna när vi var på toppen.


Amanda valde att sitta kvar i bilen.....


Vägen upp till toppen är markerad med små runda silverfärgade brickor. Markeringarna är lite dåliga men det gör inget eftersom stigen är vältrampad upp på toppen.

Thomas där stigen börjar. Här ser man markeringen upp till toppen.....


Väl på toppen tog vi vår obligatoriska toppbild. Denna bild är tagen efter hagelskuren innan skyfallet började. Objektivet blev lite immigt av ovädret.

På toppen av Närkes högsta punkt, Närkes tak, Tomasbodahöjden 298 möh....
Toppen är markerad med en triangelpunkt.....Vi la även ut en egen cache på toppen som hittades av första geochachare två dagar efter publiceringen. Vi gör en serie cacher på alla sveriges toppar som vi kallar #peakofsweden.

Och du vet väl att du kan följa oss på facebook och instagram. Där använder vi oss alltid av följande #-tagar: #peakofsweden #25topparisverige #29nationalparkerisverige #äventyrsbilen

Om du vill se fler bilder från vårt besök på Närkes topp så är här en direktlänk till vår hemsida:

http://traneving.se/index.php?tbl_menuID=896&i=N%E4rkes%20Tak

www.traneving.se

/Helena och Thomas

#merrell #norrona #norröna • Comments(0)//friluftsblogg.traneving.se/#post252

Besök på Skånes Tak, Magleröd 212 möh

Peak of SwedenPosted by Helena Traneving Fri, July 04, 2014 23:26:26

Vi besökte Skånes högsta punkt den 13 juni 2014.

Skånes högsta punkt (highpoint) ligger på en höjd ungefär 20 meter från en telemast i närheten av Magleröd.

Punkten är märkt med en skylt där det tydligt stod att vi befann oss på Skånes högsta punkt. Här ska finnas en triangelpunkt men den gick inte att hitta bland allt gräs och växter.

För att få lite höjd i bilden klev vi upp på den stora stenen som står precis bredvid highpointen.


Vi tog även en cache på Skånes högsta punkt.


Efter besöket på Skånes tak åkte vi till Söderåsens Nationalpark och sedan vidare till en mycket god middag i Malmö hos Helenas pappa.

Vill du se fler bilder eller ladda ner karta så du själv kan besöka toppen är här en direktlänk till vår hemsida tryck här

www.traneving.se

/Helena och Thomas

 • Comments(0)//friluftsblogg.traneving.se/#post251

Besök på Hallands högsta punkt Högalteknall – 25 toppar i Sverige

Peak of SwedenPosted by Helena Traneving Sat, June 28, 2014 21:24:21

Vi besökte Hallands högsta punkt Högalteknall, 226 möh den 13 juni 2014.

Toppen ligger strax söder om Våxtorp. Vi parkerade bilen vid masten som ligger till höger om vägen upp till toppen.

Högsta punkten ligger på vägens östra sida och ca. 200 m in från vägen, inne i skogen, på en liten höjd. Den skall vara markerad med en triangelpunkt.

Övrigt

Högsta punkten ligger på militär mark. En del av området får inte beträdas och inte heller fotograferas. Förbudsskylten sitter 10 meter från toppen som går att se med blotta ögat.

Vår toppbild

Vi valde att ta vår toppbild vid förbudsskylten. Toppen ligger då 10 meter höger om oss och är väl synlig.
En cache vid toppen

Vi tog en cache som ligger i ett gammalt skyttevärn strax under toppen.#peakofsweden #25topparisverige #29nationalparkerisverige

Karta och fler bilder från vårt besök på toppen hittar du på vår hemsida:

http://www.traneving.se/index.php?tbl_menuID=889&i=Hallands%20Tak

www.traneving.se

/Helena och Thomas

#norrona #merrell #olympus • Comments(0)//friluftsblogg.traneving.se/#post250

Besök på Södermanlands högsta punkt – 25 toppar i Sverige

Peak of SwedenPosted by Helena Traneving Sun, June 22, 2014 19:37:14

Vi besökte Södermanlands högsta punkt den 5 april 2014.

Södermanlands högsta punkt heter Vensbrinksberget och är 124 möh.

På toppen av Södermanlands högsta punkt.....


Vi följde sörmlandsleden och den markerade rundslingan från parkeringen.

Anvisningar och pilar för Skogsbyslingan på platsen. Highpointen ligger på Sörmlandsleden. Det finns ett utsiktstorn på toppen.

Vad är detta?

Vårt besök på toppen ingår i vårt projekt Peak of Sweden (det bästa av sverige) där vi ska besöka samtliga sveriges 25 landskaps högsta punkter. #25topparisverige.

Vi ska även besöka sveriges samtliga 29 nationalparker samt vandra en bit på varje huvudvandringsled i landskapet.

För närvarande har vi besökt:

Uppland, Gästrikland, Södermanland, Östergötland, Öland, Småland, Blekinge, Skåne, Närke, Halland, Västmanland.

Vi har ännu inte hunnit skriva om Skåne, Närke, Halland men rapport kommer så fort vi hinner.

Under vecka 28 besöker vi Gotland och sedan far vi vidare upp till dalarna och fortsatt norrut.

Om du vill följa oss på instagram eller twitter så använder vi hashtag: #peakofsweden, #25topparisverige #29nationalparkerisverige

Vi har även en facebooksida som vi länkar till här:

https://www.facebook.com/TranevingOutdoor?ref=hl&ref_type=bookmark

All information om vårt projekt och övriga vandringar vi gjort hittar du på vår hemsida www.traneving.se

Här är en direktlänk till vårt besök på Södermanlands högsta punkt:

http://www.traneving.se/index.php?tbl_menuID=887&i=S%F6dermanlands%20Tak

/Helena och Thomas Traneving


#norröna #merrell #ullmax #olympus

 • Comments(0)//friluftsblogg.traneving.se/#post249

Vandring på Gästrikeleden i Färnebofjärdens Nationalpark - Peak of Sweden

Peak of SwedenPosted by Helena Traneving Sun, June 01, 2014 16:56:08

Vi parkerade bilen vid Naturum i Gysinge som ligger i norra delen av Färnebofjärdens Nationalpark.

Tyvärr hade själva Naturum stängt för dagen men vi tog en kort vandring längs med Gästrikeleden bort till vindskyddet som ligger väster om Naturum. Här skrev vi en notering i gästboken.Vindskyddet väster om Gysinge är lätt tillgängligt, nybyggt och med tak över eldstaden. Här kan man sova gott både regniga och kalla nätter.Efter besöket vid vindskyddet och Naturum tog vi bilen bort till det vackra Nötholmen. Här finns ett jätte fint beläget vindskydd och Dalälven passerar i strid ström.

Besöket i Färnebofjärdens Nationalpark samt vandringen längs med Gästrikeleden blev inte jätte långt denna gång eftersom vi tidigare under dagen fick kämpa så hårt med vårt besök vid Gästriklands topp Lustigknopp (läs mer om det i förra bloggen).

Eftersom vi båda är födda optimister så visar det sig ibland att saker tar lite längre tid än vi tänkt och tidsplanen spricker. Idag överraskade snön oss vid besöket på Gästriklands topp.Eftersom vi lyckades med bedriften att klämma in Gästriklands topp (Lustigknopp), Färnebofjärdens Nationalpark samt Gästrikeleden på en dag var det nu dags för oss att åka hem till våra väntande tonåringar där hemma.

En mycket rolig men intensiv dag var till ända!

Vill du se fler bilder från vår vandring i Färnebofjärdens Nationalpark (eller ladda ner kartor) så är här en direktlänk till vår hemsida:

http://www.traneving.se/index.php?tbl_menuID=885&i=F%E4rnebofj%E4rden%20Nat.park

Vill du läsa mer om Gästrikeleden är här en direktlänk till vår hemsida:

http://www.traneving.se/index.php?tbl_menuID=884&i=G%E4strikeleden

www.traneving.se

/Helena och Thomas • Comments(0)//friluftsblogg.traneving.se/#post248

Gästriklands Tak, Lustigknopp 402 möh - #peakofsweden

Peak of SwedenPosted by Helena Traneving Sat, May 31, 2014 14:34:41

Vi besökte Gästriklands tak den 30 mars 2014.

När vi besökt Gästriklands tak, Lustigknopp var det fullt med snö kvar på den lilla skogsvägen in till parkeringen. Därför fick vi parkera vid infarten längs med den större skogsvägen.Vandringen i snö blev 6 km T/R. Hade vi vetat att det skulle vara så mycket snö kvar hade vi tagit med oss skidorna.

Under sommartid kan man köra bil ända in på den lilla grusvägen till en parkering och får då endast 1 km vandring T/R upp till Gästriklands tak, Lustigknopp.
Lustigknopp är 402 möh och ligger nordväst om Ockelbo.

Detta var ingen svåröverkomlig topp eftersom det är markerad led från parkeringen (sommartid) ända upp på toppen.
Utmaningen denna gång var snön samt skogsavverkningen i början av leden där de första markeringarna kommit bort.

Vill du se fler bilder från vår vandring eller ladda ner en karta så du själv kan ta dig hit är här en direktlänk till vår hemsida:

http://www.traneving.se/index.php?tbl_menuID=882&i=Peak%20of%20G%E4strikland

www.traneving.se

/Helena och Thomas • Comments(0)//friluftsblogg.traneving.se/#post247

Vandring på Östgötaleden – Rimforsa, Hallstadrundan

Peak of SwedenPosted by Helena Traneving Sat, May 10, 2014 12:37:06

I april 2014 vandrade vi på Östgötaleden, 15 km, i Rimforsa (söder om Linköping).

Vandringen ingår som en del i vårt projekt #peakofsweden . I Peak Of Sweden ska vi besöka alla landskap i Sverige, bestiga högsta punkten, vandra en bit på huvudvandringsleden och besöka landskapets nationalpark(-er).

På natten hade vi övernattat vid Liljeholmens Herrgård (Rimforsa) som erbjuder fina vandringspaket med övernattning, middag, frukost och lunchpaket. Herrgården ligger jätte fint vid sjön Åsunden och erbjuder ytterligare två vandringsleder förutom den vi vandrade.

Liljeholmens Herrgård

Eftersom första biten av leden går på vägen in/från Herrgården fuskade vi och parkerade bilen vid Bymacken inne i Rimforsa. Det är nämligen här leden möts när man kommer tillbaka på rundslingan. De extra två kilometrarna kändes onödiga för oss just idag eftersom vi skulle ta bilen hem när vi kom tillbaka.


När vi loggade vandringen med Runkeeper blev sträckan start/mål Bymacken 15 km. Terrängen är kuperad och i Liljeholmens Broschyr över leden är den markerad som svår. Vi måste erkänna att vi var trötta i benen när vi kom tillbaka till bilen. Jätte skönt just då att slippa gå den extra kilometern in till Herrgården.

Efter en bits vanring kom vi fram till Hallstad säteri och det var här vi kom på Östgötaleden mot Kisa. Här i Hallstad säteri stötte vi på åsnor.

Vid Hallstad Säteri mötte vi ett gäng åsnor....

Vi fortsatte sedan vår vandring längs med Östgötaleden till Hallstad ängar. Här tog vi en chach och åt sedan vår lunch vid det nybyggda vindskyddet längs med ån.

Lunch vid det nybyggda vindskyddet i Hallstad Ängar.......

Efter en god lunch fortsatte vandringen upp på Klevberget. Ett besök uppe på Klevberget är imponerande. Sprickan inger respekt och en mäktig känsla. Här pausade vi och drack vårt kaffe samtidigt som vi blickade ut över sjön Järnlunden.

Thomas uppe på Klevberget....

Helena uppe på Klevberget (utsikt åt andra hållet)......

Vi fortsatte att följa Östgötaleden mot Kisa. Vid Hagbergslund lämnar vi Östgötaleden och vänder vänster tillbaka mot Rimforsa. Vi korsade den asfalterade vägen och vandrade vidare in på den gamla körvägen mot Granlund.

In på den gamla körvägen.....

Den äldre körvägen ledde oss till gården Eriksholm. Gården byggdes vid 1700-talets mitt av Erik Tuneld som var Sveriges förste geograf.

Framme vid Eriksholm.....Vi fortsatte förbi Hallstadammen och passerade på träbron över Hallstadån.

Över träbron vid Hallstadån.....


Precis innan vi kommer in i Rimforsa kommer vi åter igen in på Östgötaleden som tar oss hela vägen tillbaka till bilen vid Bymacken.

Inne på Östgötaleden igen.....


Innan vi var framme vid Bymacken passade vi på att köpa en glass på ICA. Det var vi väl värda!

Här är en direktlänk till vår hemsida där du hittar bilder, kartor och förslag på övernattning:

http://traneving.se/index.php?tbl_menuID=880&i=%D6stg%F6taleden

www.traneving.se

Helena och Thomas • Comments(0)//friluftsblogg.traneving.se/#post246

Östergötlands högsta punkt - Stenabo 328 möh

Peak of SwedenPosted by Helena Traneving Mon, April 21, 2014 15:48:25

Namn: Stenabo

Höjd över havet: 328 möh

Plats: Sydost om Rydsnäs

Svårighetsgrad: Mycket lätt

Den 5 april besökte vi Östergötlands topp, Stenabo som är 328 möh.

Östergötlandstopp är lite svår att hitta eftersom den inte är en uppenbar topp. Detta är verkligen den hittills tråkigaste topp vi besökt med totalt noll utsikt.

Om du vill besöka toppen så ligger den i skogen bakom radiomasten. Karta till toppen hittar du på vår hemsida. Toppen är markerat med en triangelpunkt (tre rör i triangel).

Väl vid toppen tog vi ett par foton som kommer här!


På toppen av Östergötlands tak - Stenabo 328 möh.


Ett av rören som markerar toppen!

Kvällen tillbringar vi på Liljeholmens Herrgård i Rimforsa. Här har de fina vandringspaket. Dagen efter testade vi en av lederna de erbjuder i sitt paket. Mer om det i nästa blogg.

Vill du ladda ner en karta eller se fler bilder från toppen så är här en direktlänk till vår hemsida:

http://www.traneving.se/index.php?tbl_menuID=879&i=%D6sterg%F6tlands%20Tak

www.traneving.se

#peakofsweden

/Helena och Thomas • Comments(0)//friluftsblogg.traneving.se/#post245

Fjällberget 466 möh - Västmanlands högsta topp

Peak of SwedenPosted by Helena Traneving Sat, April 05, 2014 16:31:08

Namn: Fjällberget

Höjd över havet: 466 möh

Plats: Nordväst om Grängesberg
Position:
Vid Fjällbergets skidanläggning.
Klassificering:
Mycket lätt
Avstånd:
ca 2,5 km tur och retur
Höjdskillnad:
146 m

Den 22 mars besökte vi Västmanlands högsta punkt, Fjällberget som ligger nordväst om Grängesberg och är 466 möh.

Detta var den hittills högsta höjdskillnaden vi varit tvungna att gå upp på en av topparna vi besökt.

Vi parkerade nere vid skidanläggningens parkering och vandrade den lilla skogsvägen som går upp på Fjällbergets baksida.Uppe på toppen finns en radiomast som dominerar hela toppen. Här finns även vindkraftverk lite längre ner. Exakt topp position var lite knepigare att hitta eftersom det var rätt flackt på toppen.
Till slut fick vår gps in rätt position och vi kunde ta topp bilden!Innan vi for iväg från Fjällberget passade vi på att äta lunch vid vindskyddet som finns vid bergets fot.Vill du se fler bilder från vår bestigning av västmanlands högsta topp eller ladda ner en karta så är här en direktlänk till vår hemsida:

http://www.traneving.se/index.php?tbl_menuID=876&i=V%E4stmanlands%20Tak

www.traneving.se

/Helena och Thomas • Comments(2)//friluftsblogg.traneving.se/#post243

Vandring på Blekingeleden genom Ronneby Brunnspark

Peak of SwedenPosted by Helena Traneving Thu, March 20, 2014 15:18:21

En 11 km lång rundslinga med start och mål vid Ronneby Brunn. Denna vandringsled är inte markerad hela vägen utan bara halvvägs fram till Vierydsvägen därefter har vi själva valt vår väg tillbaka till Ronneby Brunn.


Genom Brunnsparken i Ronneby......


Första biten gick vi längs med etapp 6 på Blekingeleden.
Rundslingan passerade genom Ronneby Brunnspark och vackra Trollsjön där det fans en fin lägerplats möjlighet till övernattning.


Helena vid Trollsjön.....En vacker gärdsgård vid en stig längs med Blekingeleden.....


Leden går genom vacker skog......


Vi vandrade vidare genom skogen fram till Vierydsvägen där vi lämnar Blekingeleden och vände höger in mot Ronneby.

Thomas vid en fin stenmur innan vi lämnar Blekingeleden.......

Här passerade vi den lite större Härstorpssjön där vi passade på att äta vår matsäck.Lunch vid sjön.....


Därefter går leden genom Ronneby centrum som är vacker med sina många trähus från tidigt 1800-tal.


Många vackra trähus i Ronneby....


Vi vandrar sista biten längs med Ronnebyån tillbaka mot Ronneby Brunn.


Thomas vid Ronnebyån......

Vill du se fler bilder från vår vandring eller ladda ner karta från rundslingan på Blekingeleden är här en direktlänk till vår hemsida:

http://www.traneving.se/index.php?tbl_menuID=872&i=Blekingeleden

www.traneving.se

/Helena och Thomas • Comments(0)//friluftsblogg.traneving.se/#post241

Vandring på Mittlandsleden, Öland vid Karums Alvar

Peak of SwedenPosted by Helena Traneving Sun, March 09, 2014 20:31:31

Mittlandsleden är en vandringsled som slingrar sig genom Mittlandskogen och invigdes i juni 2009. Utmed leden stöter man på frodiga lövskogar, mäktiga fornlämningar och det artrika öländska odlingslandskapet.

Mittlandsleden följer till stor del Borg-till-borgleden och knyter samman befintliga leder i ett antal naturreservat. Leden sträcker sig mellan Jordtorpsåsen i söder och Karum i norr denna sträcka är 28 km. Det finns dock flera kortare eller längre rundturer att välja på.
Mittlandsleden är 50 kilometer lång och vi startade vår vandring vid Karums Alvar med Noarks ark som är ett gravfält från bons- och järnåldern.

Karums Alvar är Ölands mer kända gravfält, helt nära den ålderdomliga och slingrande vägen mellan Högsrum och Gärdslösa. Gravfältet benämns ibland Noaks ark, den stora skeppssättning, som man först lägger märke till. Sammanlagt innehåller gravfältet ett 70-tal gravar. Merparten utgörs av stensättningar i olika former.
Eftersom det var sen eftermiddag valde vi att vandra en kortare rundslinga på 5 km.

Man kan inte låta bli att förundras över stensättningen Noaks ark.

Vi fortsatte vår vandring över heden.
Vi passerade över ett par stenmurar.
Det låg lite snö kvar på marken men störst problem var allt vatten.Vi såg spår av olika djur i snön. Någon som kan tyda dem?Vår vandring vände tillbaka mot Noaks Ark vid bondgården. Härifrån är det 2 km tillbaka till Noaks Ark.Ännu mer blöt i markerna.
Mittlandsleden passerade en vacker mölla (väderkvarn).

Vi kikade in i den gamla möllan.En fantastisk solnedgång följde vår vandring den sista kilometern tillbaka till bilen.
Vill du se fler bilder från vår vandring eller ladda ner kara över Mittlandsleden är här en direktlänk till vår hemsida:

http://www.traneving.se/index.php?tbl_menuID=870&i=%D6lands%20Vandringsleder

www.traneving.se

/Helena och Thomas • Comments(0)//friluftsblogg.traneving.se/#post239

Vandring i Store Mosse Nationalpark, Småland – Peak of Sweden

Peak of SwedenPosted by Helena Traneving Sat, February 15, 2014 13:52:28

Store Mosse ligger på småländska höglandet och är det största svenska myrområdet söder om Lappland. Den väldiga myren breder ut sig över tiotusen hektar och bildar ett landskap med ursprunglig karaktär. Här ligger Kävsjön som är en av landets berömda fågelsjöar. I Nationalparken finns det 30 km vandringsleder som är väldigt fint underhållna.Vi anlände till Skillingaryd kvällen innan besöket vid Store Mosse Nationalpark. Vi tog in på Hotell Småland som ligger nära Nationalparken för att kunna vara på plats tidigt nästa dag. Att sova på hotell kändes väldigt ovant när man som vi är vana (och bäst gillar) att sova i tält. Men det var väldigt skönt att basta kvällen innan eftersom vi kom fram genomfrusna efter vår vandring på Höglandsleden.

Vi inledde vårt besök i Nationalparken med att vandra runt i omgivningarna kring Naturrum. Vi hann med ett par kilometers vandring innan de öppnade för dagen på Naturrum.Inne på Naturrum träffade vi Hans som visade oss runt och berättade att han kände Thomas pappa (Naturfotograf Sture Traneving) som är den som har sina foton och böcker om Tranor vid Naturrum i nationalparken.Han bad oss hälsa hem till Thomas föräldrar som hade varit på besök och hållit föredrag så sent som förra våren. Inte visste vi det. Nog för att vi såg Stures bilder på väggarna men det är ju inget ovanligt när man besöker en mosse där tranor häckar....
Om du är intresserad av att se bilder tagna av Thomas pappa, Sture så är här en länk till hans sida http://www.tranor.seEfter besöket vid Naturrum tog vi oss vidare till Östra Rockne för att försöka ta oss ut på den riktigt fina mossen. Här är mossen nämligen så vidsträckt att man ser horisonten. Det är en väldigt mäktig känsla. Att vandra på mossen för osökt tankarna till fjällen.

Vi var lite tveksamma till om det skulle fungera eftersom det var så blött ute. Allt gick bra ända fram till rastplatsen innan själva stormossen. Sen blev det blött och spängerna låg under vatten. Vi tog oss ut en bit men sen var det stopp. Ett par fina bilder fick vi i alla fall till innan vi fick vända tillbaka. Fjällkänslan är uppenbar!

Tur i oturen att det tog stopp där det gjorde för sen kom snöovädret. Det var även dags för oss att ta oss vidare till nästa Nationalpark i Småland innan vi skulle hem till våra ungdomar för kvällen.

Det blev en besvärlig resa hem genom Sverige (och fram till nästa nationalpark) eftersom det var denna helg då hela mellersta Sverige drabbades av ”det stora snöovädret”.

Vill du ladda ner kartor till nationalparken eller se fler bilder är här en direktlänk till vår hemsida:

http://www.traneving.se/index.php?tbl_menuID=863&i=Stora%20Mossen%20Nationalpark

www.traneving.se

/Helena och Thomas • Comments(0)//friluftsblogg.traneving.se/#post235

Vandring på Höglandsleden i Småland – Peak of Sweden

Peak of SwedenPosted by Helena Traneving Fri, January 31, 2014 21:47:50

I vårt projekt ”Peak of Sweden” ingår även att vi ska vandra en bit/etapp av en vandringsled i landskapet. För ett par helger sedan avverkade vi Småland och här vandrade vi Höglandsleden som passerar Smålands och Götalands högsta punkt, Tomtabacken 377 möh.

Helena vid Smålands högsta punkt, Tomtabacken.....Höglandsleden består av fyra olika delar:

Del 1: Lövhult-Bäckalyckan 77 km

Del 2: Utsikternas led, Lövhult-Mariannelund 92 km + Klinten-Västra Lägern 10 km

Del 3: Sävsjöleden, Vikskvarn-Asa 60 km

Del 4: Njudungsleden, Asa-Ingatorp 142 km

Mer information om leden och de olika etapperna hittar du på vår hemsida www.traneving.se

Dagens vandring på Höglandsleden

Vi valde att starta vår vandring på Höglandsleden vid Smålands högsta punkt, Tomtabacken 377 möh.

Här passerar Höglandsleden (syd väst om Nässjö).
Vi valde att vandra 8 km T/R på leden. Från Tomtabacken till S. Älmhult och vindskydden som ligger vid sjön.

Leden går denna bit mestadels på mindre grusvägar och är väldigt lättgången.

Det finns två vindskydd vid sjön precis vid S. Älmhult och stor plats för ett stort sällskap i tält. Det kändes som om platsen får mycket besök av scouter eller friluftsare.
Det var väldigt blött ute i naturen när vi vandrade (11 januari 2014) på leden och det var tur att vi inte skulle vandra vidare på leden eftersom spängerna vid sjön stod under vatten.
Vi passade på att dricka kaffe, äta en smörgås och tända en eld vid vindskydden innan det var dags för oss att vända tillbaka mot Tomtabacken och vår bil.

Det blir fort mörkt så här års så vi skynda oss rejält på vägen tillbaka. Det straffar sig lätt när man sitter lite för länge vid den mysiga lägerelden.Kvällen och natten tillbringade vi på hotell i Skillingaryd för att lätt kunna ta oss till Store Mosse Nationalpark nästa dag. Det var verkligen skönt med bastu efter en väldigt kall dag ute. Skönt och annorlunda för oss som är vana att alltid sova i tält……..

Mer om Store Mosse Nationalpark kommer i nästa blogg.

Vill du ladda ner kartor på leden eller se fler bilder från vår vandring är här en länk till vår hemsida:

http://traneving.se/index.php?tbl_menuID=851&i=Sm%E5lands%20/%20H%F6glandsleden

www.traneving.se

/Helena och Thomas


Och för er som undrat och ställt frågan.......
Tjänar vi pengar på att blogga? Nej, inte en krona. Vi gör allt för att detta är vårt intresse och för att vi brinner för friluftsliv. Alla resor och övernattningar betalas ur egen ficka.

Andra väljer att shoppa upp sina pengar......vi väljer resa, äventyr och friluftsliv..... • Comments(0)//friluftsblogg.traneving.se/#post233

Smålands Tak, Tomtabacken 377 möh – Peak of Sweden

Peak of SwedenPosted by Helena Traneving Mon, January 20, 2014 14:17:59

Förra helgen avverkade vi Småland i vårt projekt ”Peak of Sweden”.

Vi inledde lördagen med ett besök uppe på Smålands Tak – Tomtabacken som är hela 377 möh.

Först lite info om Tomtabacken:

Höjd över havet: 377 möh
Avstånd från parkering: 600 m tur och retur
Svårighetsgrad: Mycket lätt
Plats: Söder om Malmbäck (se karta som går att ladda ner på vår hemsida www.traneving.se).


Telemasterna, högst upp på toppen, syntes tydligt på håll när vi kom körandes med bilen så det var ingen risk att köra fel.

Vi parkerade vid den fina parkeringsplatsen i St. Åkerhult. Här finns bänkar och bord vid rastplatsen.
Det är bara att följa den markerade skogsvägen genom hagen. Markeringen tillhör Höglandsleden som passerar förbi toppen.

På toppen finns ett utsiktstorn som är ett gammalt brandtorn. Triangelpunkten som markerar toppen är gömd under ett betongfundament men detta fundament är nu mera markerat som högsta punkt.
Uppe på toppen finns bänkar och en lägerplats (eldstad).

Vill du ladda ner karta till Smålands högsta punkt eller se fler bilder från toppen är här en direktlänk till vår hemsida:

http://www.traneving.se/index.php?tbl_menuID=850&i=Sm%E5lands%20Tak

www.traneving.se

/Helena och Thomas • Comments(0)//friluftsblogg.traneving.se/#post231

Upplands tak

Peak of SwedenPosted by Helena Traneving Mon, January 06, 2014 17:38:34

Upplands tak ingår i vårt projekt Peak of Sweden som innebär att vi ska besöka alla landskap i Svealand och Götaland under 2014.

Nr 1 för utmaningen är: Att bestiga alla landskaps toppar.

Nr 2 för utmaningen är: Att vandra en bit av varje landskaps huvudvandringsled. Det innebär att vi INTE måste gå hela leden utan en etapp av leden räcker.

Nr 3 för utmaningen är: Att besöka alla nationalparker som vi INTE besökt tidigare tillsammans.

Upplands tak är Upplandsberget eller även kallad Tallmossen 117,56 möh

Namnet Upplandsberget finns inte på den topografiska kartan utan där är området utmärkt som Tallmossen.


Från parkeringen (se karta på vår hemsida), följ Norra Sörviksvägen västerut till trevägskorsningen.

Ta vänster och gå på vägen ytterligare något hundratal meter. Vid vägkanten finns en vägvisare mot Upplandsberget. Följ stigen (300m) upp på krönet. Väl uppe på toppen finns en minnesskylt.

Vill du se fler bilder eller ladda ner karta så är här en direktlänk till vårt projekt Peak of Sweden:

http://traneving.se/index.php?tbl_menuID=844&i=Upplands%20Tak

www.traneving.se

/Helena och Thomas • Comments(0)//friluftsblogg.traneving.se/#post230

Upplands vandringsled

Peak of SwedenPosted by Helena Traneving Mon, January 06, 2014 17:32:32

Upplands vandringsled ingår i vårt projekt Peak of Sweden som innebär att vi ska besöka alla landskap i Svealand och Götaland under 2014.

Nr 1 för utmaningen är: Att bestiga alla landskaps toppar.

Nr 2 för utmaningen är: Att vandra en bit av varje landskaps huvudvandringsled. Det innebär att vi INTE måste gå hela leden utan en etapp av leden räcker.

Nr 3 för utmaningen är: Att besöka alla nationalparker som vi INTE besökt tidigare tillsammans.

Vi har vandrat många etapper på Upplandsleden och du hittar dem alla under fliken Upplandsleden på vår hemsida.

En vandring längs Upplandsleden ger dig inte bara en rofylld naturupplevelse, du får också se en bit av Uppland på ett lättsamt och avstressande sätt. Från Mälarens vikar i söder till Dalälvens skärgård i norr slingrar sig Upplandsleden. Du vandrar över hjortronens och orrarnas myrar, genom hackspettarnas och ugglornas skogar och utmed fjärilsrika åkerkanter och lövdungar. Följ bara de orange markeringarna på träd och vägvisare så når du ditt mål.
Upplandsleden etapp 21:1

Längd: Rundslinga 5 km

Start/Mål: Norr om Morgongåva i Uppland

Svårighet: Mycket lätt

Vad tyckte vi: Mycket fin rundslinga

Extra info: Två vindskydd passeras på vägen.

Vill du se fler bilder eller ladda ner karta så är här en direktlänk till vårt projekt Peak of Sweden:

http://traneving.se/index.php?tbl_menuID=847&i=Upplands%20Vandringsled

www.traneving.se

/Helena och Thomas • Comments(0)//friluftsblogg.traneving.se/#post229

Nytt projekt för 2014 - Peak of Sweden

Peak of SwedenPosted by Helena Traneving Mon, January 06, 2014 16:57:01

Peak of Sweden innebär att vi ska besöka alla landskap i Svealand och Götaland under 2014.


Regler för "Peak of Sweden:

Nr 1 för utmaningen är: Att bestiga alla landskaps toppar.

Nr 2 för utmaningen är: Att vandra en bit av varje landskaps huvudvandringsled. Det innebär att vi INTE måste gå hela leden utan en etapp av leden räcker.

Nr 3 för utmaningen är: Att besöka alla nationalparker som vi INTE besökt tidigare tillsammans.

Det innebär att vi INTE kommer att besöka följande nationalparker i Svealand och Götaland:

§ Tyresta Nationalpark (Sörmland)

§ Ängsö Nationalpark (Uppland)

§ Fulufjällets Nationalpark (Dalarna)

§ Tivedens Nationalpark (Västergötland)

§ Gotska Sandön (Gotland)

Följ oss gärna på vår resa via blogg, twitter, instagram och vår hemsida med rubriken "Peak of Sweden"

www.traneving.se

/Helena och Thomas • Comments(0)//friluftsblogg.traneving.se/#post228

November övernattning vid Stora Träsket - Sörmlandsleden

Adventure Nights 2013Posted by Helena Traneving Sun, December 15, 2013 19:29:20

November månads ”Adventure Nights 2013” övernattning var rätt svår att få till. Det är inte alltid så lätt att få till en ”fri helg” när man har tonåringar hemma.

Vi bestämde oss för att åka till ett fint vindskydd vi besökt tidigare som ligger längs med Sörmlandsleden Etapp 59 vid Stora Träsket i Botkyrka kommun.

Innan vi åkte iväg fixade vi mat till våra ungdomar, Amanda och Jesper.

Det var lite svårt att hitta var vi skulle parkera bilen. Vi snirklade runt ett tag med bilen på de små grusvägarna som låg närmast sjön. Efter ett tags letande hittade vi en liten ficka vid grusvägen där vi kunde parkera.Det var beckmörkt när vi släckte bilens lyktor så vi tände snabbt våra pannlampor. En väl värd investering så här på vintern då mörkret kryper på redan vid 15.00. Från bilens parkering hade vi ungefär 1 km vandring i mörker genom skogen.

Efter viss möda hittade vi stigen ner mot sjön. Den började över en kohage där det var fullt med lera som vi fick klafsa över (1 dm) innan vi kom in i skogen. Helena misstänkte nervöst att det nog fanns kor i den här hagen. Leran verkade mycket nytrampad. Men eftersom det var beckmörkt var det bara att gå genom hagen på vinst och förlust. Den kunde ju funnits ungtjurar i hagen.

När vi passerat kohagen kom vi in i skogen och gick genom den mörka skogen in mot naturreservatet som omger sjön.

Precis vid naturreservatsskylten kom Helena ihåg att Sörmlandsleden passerade. När vi väl hittade Sörmlandsleden var det lätt att följa makeringarna fram till vindskyddet.

Vi korsade en bäck i det kolsvarta mörkret. Tur att vi hade våra jätte starka pannlampor från Primus!
Väl framme vid vindskyddet tände vi genast en eld. Vi hade släpat med oss en Ikeakasse med ved, viket var tur eftersom det inte fanns någon ved alls vid vindskyddet. Elden värmde gott trots att det var -2 grader kallt ute.

Vi lagade vår goda middag bestående av kött , ris och sås över elden.
Vi hade med oss lite Äppelvin som vi värmde på elden efter maten. Det värmde gott på flera sätt.
Tältet slog vi faktiskt upp inne i vindskyddet. Det blåste rejält en isande kall vind denna kväll. Med tältet placerat inne i vindskyddet slapp vi den starka vinden plus att värmen spred sig från elden in i vindskyddet. Vårt tält är egentligen inget vintertält så denna nya lösning var en riktigt bra idé.

Som vanligt tog vi vår traditionella God natt bild innan vi somnade. Den bilen har blivit standard under hela vårt projekt ”Adventure Nights 2013”.
Vi sov väldigt gott denna natt och vaknade inte förrän 09.00 vilket var en liten överraskning. Vi som tänkte att vi skulle vakna tidigt pga kylan.
Vilken fin plats vi var på. Det såg man nu i morgonljuset! En fin brygga vid sjön Stora Träsket.
Vi åt vår frukost och tog sedan samma väg tillbaka till bilen.

Och ja, det fanns kor i hagen. Ungkvigor som fick mat precis när vi passerade på morgonen. Undra om de märkt oss kvällen innan?

Efter övernattningen tog vi bilen till etapp 59 på Sörmlandsleden, Vi ställde cykeln vid Skanssundet och bilen i Näs men den vandringen kommer senare på hemsidan och blogg under fliken Sörmlandsleden.

Se mer bilder och upplevelser på vår hemsida under

http://www.traneving.se/index.php?tbl_menuID=837&i=November%20Stora%20Tr%E4sket

www.traneving.se

Thomas & Helena • Comments(0)//friluftsblogg.traneving.se/#post226

Hur mycket kan barn bära i ryggsäcken?

VandringPosted by Helena Traneving Tue, November 26, 2013 10:09:52

Hur mycket orkar mitt barn bära i ryggsäcken?

Regel som är lätt att följa när det gäller barn är att de inte ska bära för tungt i sina ryggsäckar.

En bra tumregel när det gäller barn och ryggsäckar och hur mycket de skall bära är att alla bär ungefär samma procent av sin kroppsvikt.

Starta vandringen med 17-18% av kroppsvikten på ryggen.

När våra barn var 9 år bar de ungefär 11% av sin kroppsvikt, bara personlig utrustning på ca 4 kilo.

Vi gillar Osprey ryggsäckarna eftersom de oftast är lätta. Zip 25 väger tex. bara 650g. De säljs bland annat hos Outnorth.

http://www.outnorth.se/osprey/zip-25.php?group=prod_prod_grp-s1%2F223
Bra ställen att vandra på när man ger sig ut för första gången?

Vi brukar alltid rekommendera Grövelsjön om man vill ge sig ut på första äventyr med sina barn.

Här finns ett par fina och vandringsleder som vi gjort med våra barn.Du hittar dem alla på vår hemsida.

http://www.traneving.se/index.php?tbl_menuID=168&i=Gr%F6velsj%F6n

Fulufjället kan jag också varmt rekommendera. Häftigt med vattenfallet!

http://www.traneving.se/index.php?tbl_menuID=263&i=Fulufj%E4llets%20Nationalparkwww.traneving.se

/Helena och Thomas

 • Comments(0)//friluftsblogg.traneving.se/#post224

Bloggträff i Tyrestaskogen

Adventure Nights 2013Posted by Helena Traneving Mon, November 25, 2013 12:39:37

Oktober månads övernattning i vårt projekt – Adventure Nights 2013 – skedde i samband med friluftsbloggcommunityn www.outdrr.com höstmöte i Tyrestaskogen. Här i tyrestaskogen samlades ett gäng friluftbloggare för att träffas i verkliga livet för första gången. Vi hade alla hört talas om varandra sedan tidigare men att träffas på riktigt var verkligen en höjdare. Det är svårt att misslyckas när man möter människor som delar samma intensiva friluftsintresse som en själv! Totalt var vi 8 Outdrrbloggare som spenderade natten tillsammans och knöt nya vänskapsband.


Hela gänget samlat (foto från Jonna Jinton)Vi samlades vid naturrum i Tyresta By för att sedan vandra mot Årsjön där vi intog vår lunch.


Dags för lunch vid Årsjön.....


Några bloggare hade träffats förut men för oss som var med för första gången var det kul att lära känna alla nya och intressanta personligheter.


Samtal vid elden......


Efter lunch satte vi fart igen mot Stensjön där vi skulle fika. Thomas och jag valde att fika nere vid stensjöns lägerplats under tiden som övriga bloggare valde att fika uppe vid fornborgen Stensjöborg. Att klättra upp till borgen i det hala underlaget var inte optimalt för Helenas knä och vi hade fortfarande en bit kvar att vandra innan vi var framme vid kvällens lägerplats.


Hela gänget på rad......


Efter fikat vid Stensjön började det regna och vi pausade för att dra över regnskydden på våra ryggsäckar.


Jonna och Helena samtalar på väg mot lägerplatsen.......Dagens vandring blev 11 km lång och vi var alla glada när vi var framme vid kvällens mål, Stensjödal.

Väl framme vid vår lägerplats vid Stensjödal hjälptes alla åt att ta med ved till kvällens mys vid lägerelden.


tänder eld och sätter upp tält.....Ett tag rådde febril verksamhet eftersom alla skulle hitta en bra lägerplats att slå upp sitt tält på.

Vi lagade alla varierande kvällsmat. Allt från torrmat till grillat lam stod på kvällens meny. Här märktes det rätt tydligt vilka som är gourmévandrare och vilka som gillar torrmat bättre. Själva får vi nog räkna oss som gourmévandrare eftersom vi hade med fläskfilé, ris, sås och vin. Mums!Mätta och belåtna visade Johan (http://nordicbushcraft.outdrr.com/) oss hur man gör fina facklor att användas i mörker.Vi satt uppe rätt sent i den för årstiden varma natten. Som kallast var det +13 grader och vi hade tur med det vädret hela helgen eftersom det här var sista sucken för denna sommar.

På söndagen intog vi gemensam frukost vid lägerelden innan vi gav oss av tillbaka mot Tyresta By.


Frukost vid elden.....


Alla tjejer som var med på vandringen......Vägen tillbaka gick genom brandområdet. Det är intressant att se hur naturen fixar till allt efter en brand. Det är nu ungefär 13 år sedan stora delar av tyrestaskogen brann.


Thomas genom brandområdet......


Brandområdet är verkligen en märklig upplevelse.

Det tog tid att ta oss tillbaka till Tyresta By. När ett gäng bloggare samlas så här är det mycket bilder som ska tas och Nils bestämde sig för att göra en film om vårt äventyr tillsammans.


Filmsnack.......


Vi avslutade vår träff med en lunch vid Bylsjöns strand. Även idag var det för årstiden ovanligt varmt. Hela +14 grader ute. Det blev vandring i underställ hela vägen tillbaka till Tyresta By.


Lunch vid Bylsjön.......


Vi tackar alla nya bloggvänner för en jätte härlig helg!


Vägen vi vandrade......Vill du se fler bilder från vår helg tillsammans är här en direktlänk till vår hemsida:

http://www.traneving.se/index.php?tbl_menuID=834&i=Oktober%20Tyresta%20Nat.park

www.traneving.se

/Helena och Thomas

 • Comments(0)//friluftsblogg.traneving.se/#post223

Vinterturer på skidor i din hemmamiljö...

SkidorPosted by Helena Traneving Wed, November 06, 2013 10:40:09

Med stormsteg närmar vi oss vintern här i Sverige.

Många med oss drömmer om vita fjäll och härlig turer på skidor. Tyvärr blir inte turerna på fjället så många om året som man själv skulle önska.


Helena på tur i Paradisets Naturreservat......


Vi får ofta frågan vad man kan göra för att komma ut lite oftare på tur?

Sedan vi började utnyttja närområdet för turskidåkning har våra dagar på skidor blivit väldigt många fler. Vårt favoritområde för turskidåkning i Stockholm är Paradisets Naturreservat som ligger i Huddinge.


Thomas vilar vid vindskyddet i Paradiset.....


Vi har ett par beskrivningar på vår hemsida över turer vi gjort runt Stockholmsområdet.

Vilka skidor ska man använda sig av när man är ute?

Bäst är naturligtvis ett par ordentliga turskidor med stålkant för bästa grepp.

Hos www.outnorth.se kan man köpa ett mycket prisvärt turskidpaket där det ingår, pjäxor, bindning och Alpina Red Bird Step turskida som har trefjärdedels stålkant och träkärna och är vallningsfria (jätte skönt). De här skidorna står på Helenas önskelista på presenter från jultomten J
Snön hänger tung från träden i Paradiset....Pjäxor är en smaksak, Helena har ett par Alpina BC-1550 som finns att köpa hos www.outnorth.se.

Just nu är det rea på just de pjäxorna så de går att köpa till ett bra pris.Helenas pjäxor.....

Thomas däremot har ett par gamla hederliga svarta turpjäxor som används till både turskidor och långfärdsskridskor.

Brukar du ge dig ut på tur i ditt närområde?


Här är en direktlänk till vår hemsida och en av turerna vi gjort i Paradiset:

www.traneving.se

/Helena och Thomas • Comments(0)//friluftsblogg.traneving.se/#post221

Ibland får man inte till det som man vill

Adventure Nights 2013Posted by Helena Traneving Mon, November 04, 2013 13:37:25

Septembermånads ”Adventure Nights 2013” var väldigt svår att få till. Det var många måsten på helgerna och den helgen vi bestämt som ”ute natt” var inte vår dotter så pigg på att vara själv hemma.

Det hela löstes med middag hemma tillsammans med vår dotter och sedan tog vi bilen ner till Kyrkhamn (Hässelby) vid mälaren.

Det var redan bäckmörkt när vi kom ner till vår lägerplats men med pannlampa på gick det smidigt att resa tält, packa in sovsäckarna och tända eld.

Här har vi badat många gånger på sommaren men aldrig tältat eller eldat. Här finns en lägerplats som nu fick agera tältnatt för oss.

Det blev trots lite stök innan en härlig kväll vid elden.
På morgonen packade vi snabbt ihop tält och sovsäckar och for hem för att äta frukost.Ibland blir det liksom inte som man vill att det egentligen ska vara……..
Vill du se fler bilder eller läsa mer om vårt projekt så är här en direktlänk till vår hemsida:

http://www.traneving.se/index.php?tbl_menuID=833&i=September%20Kyrkamn%20M%E4laren

www.traneving.se

/Helena och Thomas • Comments(0)//friluftsblogg.traneving.se/#post220

Om allemansrätten inte fanns

ÖvrigtPosted by Helena Traneving Thu, October 31, 2013 11:33:44
Tänk dig ett Sverige där du inte kan vandra i skogen som du vill. Joggingturer och promenader är hänvisade till trottoarer och trafikerade vägar. Vill du bada kan du göra det på några få utmärkta allmänna badplatser eller i badhuset. Friluftsliv och utomhussportande är begränsat till nationalparker eller mindre inhägnade offentliga skogsområden - att njuta av naturen i ditt närområde är inte längre en självklarhet.


Visst låter det sorgligt? Men inte helt osannolikt. Idag höjs röster i Sverige om förbud och begränsningar av allemansrätten.

Allemansrätten är fantastisk. En unik möjlighet att vara på annans mark utan lov och en förutsättning för att njuta av naturen och utöva de sporter eller det friluftsliv vi älskar. Men för att den ska fungera krävs att vi som är ute i naturen respekterar allemansrättens gränser.

Den här bloggposten är mitt sätt att bidra. Att få röra sig fritt i naturen är ingen självklarhet, men en fantastisk rättighet. Jag vill ha den möjligheten kvar och därför har jag skrivit på Håll Sverige Rents upprop och lovar att ta mitt ansvar.

Gör det du också! Tillsammans kan vi göra skillnad nu och för kommande generationer.

Skriv under på att du tycker att allemansrätten är viktig och att du är en av de som tar ansvar.
Testa dina kunskaper om allemansrätten och tävla om fina priser – har du koll på vad som gäller?
Läs mer om kampanjen och de idrottsprofiler som ställer upp för allemansrätten.

Stort tack för att du också är med!

/Helena och Thomas

www.traneving.se

 • Comments(0)//friluftsblogg.traneving.se/#post219

Kan man vandra med barn?

VandringPosted by Helena Traneving Mon, October 28, 2013 15:02:07

Tycker du det är svårt att komma ut i naturen med barnen?
Första vandringen alla våra barn var med på. Vår yngsta (Amanda) är här 6 år gammal.......


Man behöver faktiskt inte känna så. Det går utmärkt att vandra med yngre barn. Med mindre barn kan man göra korta dagsturer.

Den första vandring vi gjorde med alla våra 4ra barn var i Grövelsjön in till Norge. Då var vår dotter, som är yngst 6 år.

Vi delade upp oss i två grupper. Amanda åkte båt över sjön med Helena och all packning. Thomas vandrade fram till Sylen med våra söner, som vid tillfället var 11 år, 10 år och 8 år. Här sov vi första natten.
Här är vår yngsta, Amanda 7 år, på vandring i Dalarna....Andra vandringsdagen tog oss fram Rönnsjön i Norge. Här sov vi andra natten. Tredje dagen vandrade vi tillbaka till Sylen och hela familjen åkte båten tillbaka över sjön.Här är Amanda 12 år gammal på vandring vid Njupeskär.......Denna vandring gav mersmak åt våra barn och sedan den gången har vi gjort otaliga vandringar, alla 6 familjemedlemmar tillsammans. Har du några funderaringar över vandringar med barn? Fråga på! ;)
Här är Amanda 17 år på vandring i Österrike. Äntligen mogen för riktiga toppbestigningar......


Du hittar fler vandringar vi gjort med våra barn på vår hemsidawww.traneving.se.

/Helena och Thomas

 • Comments(2)//friluftsblogg.traneving.se/#post218

Ett reportage blir till - Utemagasinet

CanadensarePosted by Helena Traneving Fri, October 25, 2013 14:23:17

Efter mail och telefonkontakt var det så dags att få till dagen då vi skulle bli intervjuade och fotograferade inför reportaget i Utemagasinet (nr 8, 2013, finns i butik just nu).

Helena och Thomas berättar för Emma och Emma om paddelteknik.......Vi möte upp skribent Emma (V Larsson) och fotograf Emma (Mattsson) i Åkers Styckebruk. Vi hade med vår gula kanot på taket men två kanoter hade vi hyrt hos Kanotkungen åt Emma & Emma + Tobias & Jesper.


Lite vingligt innan paddeltekniken sitter som den ska.....Vi lastade våra kanoter med mat och utrustning och gav oss iväg. Våra ungdomar är duktiga paddlare och har fått styra kanoter själva från 4-5 år ålder.


Helena, Jesper och Tobias paddlar på över sjön......


Emma och Emma fick nu en lektion i paddelteknik som finslipades under resten av dagen. Emma L ställde massvis med frågor och Emma M fotograferade mest hela tiden. Därför blev deras första paddelförsök lite trevande och resulterade i sicksackande över sjön innan de fått in vanan att styra kanoten samtidigt som de skulle fotografera och prata. Det blev många skratt, speciellt när de fick markkänning ett par gånger.

Så var det dags att lyfta kanoterna över till nästa sjö.


Här fick vi paddla fram och tillbaka ett par gånger får att få till fina bilder.....
I denna del av Marvikarna är vacker med fina stora klippblock i sjön. Här stannade vi och tog många foton.


Här paddlade vi också fram och tillbaka. Man ser Emma och Emma som en liten prick mellan stenarna.....Sen var det dags för ännu ett lyft in i nästa sjö där vi skulle äta vår lunch.

Vi tog sikte på vindskydden som finns precis i början av sjön.


Ta upp kanoter. Emma och Emma har svårt att lägga till vid stranden.........
Här blev det lite pyssel med mat och att placera allt så att vi fick till bra bilder.


Emma intervjuar och Emma fotograferar........Emma M fotograferade massor och Emma L fortsatte att ställa massvis med frågor som Thomas svarade så snällt på under tiden Helena, Jesper och Tobias fixade med maten. Det är precis så här det fungerar i vår familj. Thomas underhåller oss andra med skrönor och historier under tiden vi andra fixar mat och eld.

Foto av grabbarna och maten........


Efter god lunch tillagad på murrikka (kyckling, grönsaker, ris och thaigrytbas) var det så dags att paddla tillbaka till bilen.

Nu paddlade vi lugnt och njöt av naturen. Emma och Emma hade nu fått upp riktigt fin paddelteknik och vi flöt snabbt fram över sjön.


Vi paddlar lugnt och stilla tillbaka mot bilarna.....Vi var alla nöjda när vi kom tillbaka till bilarna. En härlig dag med nya vänner.


Hela reportagegänget samlade......Så gick det två månader och Emma vände och vred på orden som blev till ett jätte bra reportage i månadens nummer av Utemagasinet (kan köpas i butik nu).

Köp och läs vet ja J

Vill du se fler bilder är här en länk till vår hemsida:

http://www.traneving.se/index.php?tbl_menuID=830&i=Utemagaisnet%202013

www.traneving.se

/Helena och Thomas

 • Comments(0)//friluftsblogg.traneving.se/#post217

Adventure Nights 2013 - augusti månads övernattning – Gotska Sandön

Adventure Nights 2013Posted by Helena Traneving Wed, October 02, 2013 14:08:02

Vår resa till Gotska Sandön ingick i vårt årsprojekt – Adventure Nights 2013 = En tältnatt/månad i 12 månader

Dagens vandring:

1. Las Palmas till Säludden 3 km

2. Säludden till vägkorsningen mitt på ön 2,5 km

3. Vägkorsningen mot Gamla Gården till Fyrbyn 4,7 km.

Totalt 10,2 km.

Båten avgick 08.30 fredag morgon (30/8) från Nynäshamn. Eftersom vi fastnade i kö över Tranebergsbron anlände vi 2 minuter innan avgång. Tur att de har en passagerarlista på båten för annars hade de nog inte inväntat vår ankomst. Vi tvärnitade framför båten, slängde av all packning och Thomas skyndade sig att parkera bilen samtidigt som Helena fick hjälp att styrman att bära ombord allt.


Yey, vi hann med båten......


Så fort Thomas kommit ombord på båten avgick vi mot Gotska Sandön. Båten var fullpackad med folk. Det visade sig att Albert Engströmsällskapet hade träff på ön över helgen och att tillsyningsmannen gett specialtillstånd för antal personer på ön (tror att det är max 90 personer samtidigt på ön som gäller, rätta oss om vi har fel).

Framme vid Gotska Sandön.....


Solen sken och vattnet låg spegelblankt hela resan över mot Gotska Sandön. Eftersom det var så lugnt på vattnet kunde båten lägga till vid strandkanten på ”Las Palmas”.


Langarkedja från båten till släpet......


Vi bildade langarkedja för att hjälpas åt att få av all packning från båten. Packningen hämtas av traktor med släp så man behöver inte tänka på att man ska bära tungt till/från lägerplatsen.


Vi går av båten.....


På stranden samlade lägervärden oss för information om vad som gäller på ön samt berättade att man nu hade 3,5 kilometers promenad till lägerplatsen.


Information om vad som gäller på ön......

I motsats till de flesta bestämde vi oss för att genast utforska ön. Vi satt kurs söder över mot Säludden.


Helena på Las Palmas.....


Vi valde att gå stigen inne i skogen ner till Säludden (3 km). Det är tungt att gå långt längs med stranden men här inne i skogen var det som en bättre motionsslinga.


Thomas vid stigen mot Säludden.....

Strax innan Säludden äter vi vår lunch nere vid vattnet. Thomas passar på att ta ett dopp i vattnet som idag håller +20 grader.


Lunch innan Säludden.....


Ute vid sälgömslet ser vi 3 vuxna sälar (2 på stenarna, 1 i vattnet) och 1 liten unge som leker i vattnet. Här finns fasta kikare i brevlådorna som alla får använda.


Gömslet vid Säludden.....


Efter säludden följer vi den gamla skogsvägen 2,5 km mot Gamla Gården.

Halvvägs framme kommer vi fram till korsningen där vi väljer att följa skogs och sandvägen mot Fyrbyn. Härifrån är det 4,7 km till Fyrbyn. Totalt vandrar vi 10,2 km idag.

Den här vägen är jätte tung att vandra eftersom den bara består av finkornig sand. Det är två steg framåt och ett bakåt som gäller.


Här är det tungt att vandra......


Efter ett tag kommer vi fram till Schipkapasset. Här passerar man öns högsta punkt.


Thomas vid Schipkapasset.......


Vid nästan varje vägskäl finns det skyltar så det är inga problem att hitta rätt.

Väl framme vid Fyrbyn letar vi oss fram till Lägerplatsen. Vår packning ligger kvar bredvid släpet som traktorn fraktade dit dem på.


Middag vid lägerplatsen i Fyrbyn......


Vi hittar en plats lite avskilt från de övriga där vi reser vårt tält.


Mysig kväll på Gotska Sandön.....


Vi får en mysig kväll på Gotska Sandön och sitter upp länge. Gotska Sandön besöks ofta av åskoväder så här på hösten. Under natten kommer åskan och regnet. Den åska vi fick uppleva under natten på Gotska Sandön är bland det häftigaste vi varit med om.

Vill du se fler bilder eller läsa mer information om Gotska Sandön, ladda ner kator m.m. så är här en direktlänk till vår hemsida:

http://www.traneving.se/index.php?tbl_menuID=828&i=Augusti%20Gotska%20Sand%F6n

www.traneving.se

/Helena och Thomas • Comments(0)//friluftsblogg.traneving.se/#post216

På jakt efter bra vinterkläder till våra frilufsande tonåringar….

ÖvrigtPosted by Helena Traneving Sun, September 29, 2013 15:29:12

Eftersom våra två yngsta tonåringar blev bitna av sommarens vandringar tänkte vi försöka få dem att bli inbitna turskidåkare i vinter.

Amanda följde ju med oss på ett par skidturer förra året och tyckte faktiskt att det var jätte roligt. Vi har riktigt fina skidområden i närheten av oss. Vi har åkt både runt Översjön och runt Säbysjön.


Helena på turskidor runt Säbysjön.....
Lunch när vi var på tur runt Säbysjön.....Hit tänker vi dra med Amanda och Jesper i vinter.

Alla våra ungdomar är ju redan duktiga snowboard- och slalomåkare och utrustning till det har de redan.

När man ska på tur med skidor krävs lite andra kläder än de tjocka kläder de har i pisten.

Att få med sig våra tonåringar till sportaffären visade sig dock vara ett större problem än jag trott. Det blev till att söka på nätet.

Eftersom jag själv handrar rätt mycket klänningar att ha på jobbet på Zalando blev det naturligt för oss att leta där.

Amanda fastnade för denna snygga skaljacka från PatagoniaJ
ackan från Patagonia som Amanda beställde.....


Hon behöver även en värmande jacka att ha under när vi sannar på våra skidturer. Amanda fastnade för denna värmeisolerande jacka från Patagonia.


Denna värmande jacka beställde Amanda från Zalando. Den funkar ju även att ha till vardags i skolan.....


Skalbyxor får hon ärva Helenas gamla. Det gör inget att de är en eller två storlekar för stora. Lite extra pös i byxan var bara något Amanda gillade. Ibland ska man ha tur med modet ;)

Nu väntar vi bara på att allt ska levereras hem och att vintern ska komma….


Helena åker turskidor i mörker.......www.traneving.se

/Helena och Thomas • Comments(2)//friluftsblogg.traneving.se/#post215

Så kom den äntligen i brevlådan - tidningen UteMagasinet.

CanadensarePosted by Helena Traneving Thu, September 26, 2013 14:38:49

Som vi har väntat.

Hela sommaren har gått och vi tänkte att reportaget nog kommer till våren..........


Månadens nr av tidningen UteMagasinet......


Och så kom tidningen och där i reportaget om oss så fint skrivet av Emma Larsson och jätte fina foton tagna av Emma Mattsson.

En fin dag med paddling på Marvikarna utanför Åkers Styckebruk kom ner på pränt.


Tobias, Jesper, Thomas, Helena, Emma och Emma - Ett reportage blir till.......


/Helena och Thomas

www.traneving.se • Comments(0)//friluftsblogg.traneving.se/#post214

Sommarvandring upp på Snöhetta 2286 m.ö.h, Dovre Fjäll, Norge

VandringPosted by Helena Traneving Mon, September 16, 2013 15:08:33

Start: Fjällstationen Snöheim, Dovre Fjäll, 1470 möh.

Mål: Toppen av Snöhetta, 2286 möh.

Längd: 12 km T/R ( plus 816 höjdmeter)

Höjdmeter: 816 höjdmeter - Från 1470 möh vid Snöheim upp till toppen på 2286 möh.

Ta sig dit: Parkera vid Hjerkinnhus (längs med E6) och åka skyttelbuss in till Snöheim.

I sommar var vi vid Dovre Fjäll och gjorde ett par vandringar.

En dag vandrade vi upp på Snöhetta som är 2286 meter högt. Att gå från fjällstationen Snöheim upp till toppen av Snöhetta och tillbaka tar ungefär 7 timmar T/R.


Att ta sig till in till fjällstationen Snöheim, där vandringen upp på Snöhetta tar sin början, sker via en skyttelbuss. Bussen kostar 50,-/resa och tidtabell (2013) hittar du nedan.

Bilen parkerade vi vid Hjerkinnhus som ligger utmed E6:an. Att parkera bilen vid Hjerkinnhus kostar 50,-/dag. Instruktioner för hur du betalar din parkering finns på ena kortsidan av Hjerkinnhus. Vi passade också på att duscha vid Hjerkinnhus. Duschen kostade 25,-/person.Anledningen till att man måste åka skyttelbuss in till Snöheim är för att detta under en mängd år varit militärt övningsområde. Snöheim byggdes 1952 av den Norska turistföreningen men övertogs av försvaret redan 1959. 2007 fick så äntligen den norska turistföreningen tillbaka Snöheim i sin ägo. Sedan 2007 pågår militärt röjningsarbete i området och det är därför man måste ta skyttelbussen in till hyttan.

Här vid Dovre Fjäll finns vilda myskoxar. 1947 inplanterades de första djuren vid Dovre Fjäll. Från Dovre Fjäll invandrade 1971 en flock till Härjedalen. Vi hade turen att få se ett par olika flockar med myskoxar när vi åkte skyttelbussen in till Snöheim. Eftersom myskoxen är fridlyst får man inte komma oxen närmre än 200 meter.Så snart bussen släppte av oss vid Snöheim påbörjade vi, och alla andra i bussen, vår vandring upp mot Snöhetta. Till foten av Snöhetta är det ungefär 3 km. Sedan har man 3 kilometers klättrande på stora stenblock upp till toppen. Leden upp till toppen är väl markerad. Det finns både röda T markeringar på stenarna samt stora järnstolpar som visar vägen upp till toppen.


Det blåser rejält när vi ger oss av från Snöheim men väderrapporten lovar sol hela dagen, avtagande vind och stigande temperatur framåt eftermiddagen. När vi börjar vår vandring ligger toppen dold bland molnen. Molnen lättar ungefär när vi påbörjar vår klättring från foten upp mot toppen.


Innan vi kommer fram till foten av Snöhetta passerar vi en rätt djup och strid vattenfåra från glaciärsjön Istjörni som ligger på 1650 möh.

Snöhetta är välvd som ett U men en brant glaciärgryta som stupar brant ner från Stortoppen mot sjön Istjörni. Vi väljer (som de flesta) att gå upp på Snöhettas Stortopp. Man kan även gå upp på Vesttoppen men då behöver man ha bra klätterkunskaper. När vi väl kom upp på toppen så såg vi två personer som precis kom upp på Vesttoppen.Att klättra hela vägen upp på stora stenblock tar rätt bra på krafterna. Vi beundrar verkligen normännen och deras ”gå-på-tur-mentalitet”. Gammal som ung är ute och vandrar. Inte slutar man att gå på tur för att man passerat pensionsåldern! Inte lämnar man barnen hemma för att man ska gå upp på en topp! Varför skiljer vandringskulturen sig så mycket mellan våra två länder. Konstigt? Tror bestämt att vi varit norrmän i våra tidigare liv ;) ;)

Naturen och utsikten upp mot toppen är helt fantastisk! Vilken njutning!

På vägen upp stannar vi och lagar lunch på vårt stormkök. Ett par norrmän passerar och undrar om vi har mat över eftersom det luktar så gott på fjället.Toppen är täckt av snö och väl uppe på toppen får man verkligen lön för allt slit upp mot toppen. Vilken fantastisk utsikt! Väldigt brant men helt magiskt.


Vi tar rätt många kort uppe på toppen. Strålande sol och bra väder! Det är inte varje dag man går upp på en topp över 2000 meter!Vägen ner är lika krävande som vägen upp.

Det tar på knäna att gå och hoppa ner för stora stenblock.


Helena är extra lycklig över att ta sig upp på toppen. För er som missat det så var Helena med om en trafikolycka oktober 2012 och fick då en främre korsbandsskada och en inre ledbandsskada. Helena är inte opererad utan har arbetat upp bra stabilitet med hjälp av intensiv rehab. Tänk att det funkade att ta sig upp (och ner för all del)! STOR LYCKA!

När vi kommer ner till foten av Snöhetta är det märkbart varmare i luften. Vi tar av oss mössor, fleecetröja och knäpper av oss nedersta delen av byxorna. Skönt att känna värmen igen!Vi väljer att passera vattenflödet från sjön lite längre upp. Här är det betydligt lättare att passera.Väl tillbaka vid Snöheim väntar vi in sista bussen tillbaka till Hjerkinnhus. Under tiden firar vi den lyckade toppbestigningen med en obligatorisk öl!

Vill du ladda ner karta, hitta information om Snöheim eller Hjerkinnhus eller se fler bilder från vår vandring så är här en direktlänk till vår hemsida:

http://www.traneving.se/index.php?tbl_menuID=824&i=Sn%F6hetta%20Dovrefjell

www.traneving.se

/Helena och Thomas • Comments(0)//friluftsblogg.traneving.se/#post213

Flottfärd på Klarälven – Juli månads ”Adventure Nights 2013”

Adventure Nights 2013Posted by Helena Traneving Thu, September 05, 2013 09:36:26

Juli månads ”Adventure Nights 2013” tillbringade vi på Klarälven som slingrar sig fint genom Värmland. Här åkte vi flotte i sakta mak, 2 km/h, tillsammans med Thomas syster Camilla och hennes man Ulf.

Ulf och Camilla kom med bil från Karlstad där de bor. Vi kom norr ifrån efter en längre vandringstur i Norge och Årefjällen. Camilla och Ulf parkerad sin bil i Ambjörnby där de blev upphämtade av Johnny som äger Sverige Flotten. Ambjörnby var vår slutdestination för flottfärden. Vi parkerade vår bil vid Sverige Flottens basläger i Ramsby. Efter en del krångel med betalning kom vi iväg på vår färd (Camilla hade missat att det var kontanter som gällde för betalning).


Det tog en liten stund innan vi förstod Johnnys instruktion (på väldigt grov och charmig värmländska) hur man skulle styra flotten. Eller egentligen behövde man inte styra flotten. Den skötte färden bäst själv. Men om man behövde gå iland så var det bra att öva på styrningen så man inte fick panik.

Vi gick inte iland förrän till kvällen. Lunchen lagade vi på flotten. Kokade ris på gasolköket och grillade korv på gasgrillen. Toppen!

Vi 18.00 tyckte vi att det var dags att hitta en plats för vårt kvällsläger. Vi hade fått tips om en fin ö mitt i Klarälven och den tog vi sikte på.

Det var lite kämpande med att få in flotten mot land men efter några rejäla paddeltag var vi så pass nära att vi kunde hoppa i och dra in flotten till stranden.Nu blev det dags för uppfriskande bad. Vi hade haft sol och 26 grader varmt hela dagen och Klarälven var underbart svalkande.

Det blev åter dags att tända vår grill på flotten. Köttet marinerades, couscous kokades och sallad skars till.På kvällen tog vi en promenad runt den lilla ön. Det var skönt att få röra lite på benen. Det var fler än vi som stannat till på ön. Ett äldre par i kajak hade intagit ena udden och ett gäng med norska grabbar den motsatta udden. Vi låg fast förankrade mitt på ön.


Efter promenad och middag blev det dags att resa våra tält på flotten. Vi var rekommenderade att sova på flotten (med ankare i) för att slippa alla mygg. Mycket bra!Efter att vi rest tältet tände vi en eld på sandbanken precis bredvid vår flotte. Här satt vi och pratade och hade trevligt hela kvällen.På morgonen dagen efter släppte vi iväg flotten redan kl. 06.00. Efter ett tag rev vi våra tält och låg kvar på våra liggunderlag i sovsäckarna och tittade på den vackra naturen som vi i sakta mak gled förbi.Vi hade en bit kvar till vår slutdestination så vi passade på att sola och bada. Även idag var vädret så där underbart fint som det varit nästan hela sommaren.Väl framme i Ambjörnby var det dags att styra in flotten till stranden.

Vi packade in all utrustning i Ulf och Camillas bil och lämnade flotten vid stranden till nästa kund som skulle ta över den härifrån.

En flottfärd på Klarälven kan varmt rekommenderas. Passar alla! Glöm inte solhatt, solkräm och en låg stol att sitta på (brassestol).

Det dåliga är väl att det är en relativt dyr färd. Priset är 1800,-/person vilket vi tycker är rätt bra betalt….


Vill du se fler bilder eller hitta länk till uthyraren kan du titta in på vår hemsida:

http://www.traneving.se/index.php?tbl_menuID=823&i=Juli%20Klar%E4lven%20p%E5%20Flotte

www.traneving.se

/Helena och Thomas


/Helena

 • Comments(0)//friluftsblogg.traneving.se/#post212

Vilken fantastisk sommar vi har haft - Vi har besökt 6 länder under semestern.

VandringPosted by Helena Traneving Sat, August 17, 2013 17:45:50

Tänker tillbaka på vår fantastiska vandring i Österrike. Vi hade ägnat de två tidigare dagarna åt att köra vår ”äventyrsbil” från Stockholm, via Danmark, Tyskland, Tjeckien (med besök i Prag) för att slutligen komma fram till Österrike.Första dagen i Lofer, Österrike, blev en helt fantastisk vandringsdag med våra två yngsta barn – Jesper (20 år) och Amanda (17 år).

Första dagen gick vi från hotellet till liftstationen och tog liften upp till Loderbichl på 1002 m.ö.h.Väl uppe där liften slutade vandrade vi vidare 850 höjdmeter upp mot Grupphörndl på 1747 m.ö.h.

Vägen upp mot toppen var kuperad och brant. Eftersom detta var första alpvandringen vi hade med Amanda och Jesper på hade vi varit oroliga för hur de skulle reagera på de smala och bitvis branta partier som skulle passeras. Vår oro hade varit helt obefogad. De tyckte att de mest branta och smala stigarna var de häftigaste.


Orken var det inte heller något fel på. De nästan småsprang hela vägen upp mot toppen. Att ta med vandringsstavar så alla fick en stav var visade sig vara ett lyckodrag. I branta partier är vandringsstavar guld värda att ha med!Precis när vi passerat Bräugföllalm, en vacker fäbod men hänförande utsikt, hörde vi ett jätte muller. Vi reagerade blixtsnabbt. Vad var det vi hörde?? Åska?? Då såg vi det stora klippblock som precis lossnade från Gföllhörndl (1627 m.ö.h). Vilken tur att vi redan passerat stigen där klippblocket och alla stenarna for ner. Var det något som kom efter oss? Inga rop eller skrik hördes så vi antog att det inte var så……..Väl uppe toppen, med helt fantastisk utsikt, åt vi vår lunch.Vi förvånade två tyskar som kom upp på toppen strax efter oss. De undrade hur det kunde lukta så gott på toppen. Det var vi som på vårt gasolkök kokade potatis och värmde två burkar köttbullar med brunsås.Just luncherna hade vi planerat redan hemma. Eftersom vi hade bilen med var det verkligen inga problem att ta med precis vad vi ville.

Amanda och Jesper var trötta men väldigt nöjda med den fantastiska vandringen och även om det kom en rejäl regnskur på vår väg ner var de lyckligt fyllda av adrenalin och endorfiner en toppbestigning ger en.Vi firade vår lyckade och vackra vandringsdag med öl till männen, en weinsprizzer till Helena och en Cola till Amanda vid uteserveringen på Lofers mycket mysiga torg.

När vi satt där berättade Helena om hur det var att vara här och åka skidor på vintern. Eftersom Helena är uppvuxen i Malmö var alperna nära. Hon har spenderat samtliga vintrar under uppväxten på olika ställen runt om i Tyrolen. Liftsystemet i Lofer är stort och det finns många vackra platser i Tyrolen.

Väl hemma sökte vi på nätet och hittade vi, i samarbete med Snowtrex,

http://www.snowtrex.se/oesterrike/skidomraaden.html som har olika resor till Österrike.

Resor på vintern till just Lofer hittar ni här:

http://www.snowtrex.se/oesterrike/lofer/skidresor.html

Vill du se mer bilder eller ladda ner kartor från just denna vandring i Lofer har vi nu lagt ut text och samtliga bilder på vår hemsida:

http://www.traneving.se/index.php?tbl_menuID=821&i=Dag%201%20Lofer-St:Martin

Vi skrev även en direktrapport på plats i Lofer
Här har du länken till den
http://www.traneving.se/index.php?tbl_menuID=816&i=Dag%201%20Lofer-St:Martin

Om du är sugen på att vandra just denna tur och slippa bära med dig din packning är här en direktlänk till GoAustria där vi bokade boende/vandringspaketet.

http://goaustria.net/index.php/vandra/vandra-i-osterrike/tur-5-ravinernas-tur-3-dgr-4-nt/tur-5-turbeskrivning

Här är en länk till GoAustria som även har andra vandringsturer runt Salzburger Saalachtal där du vandrar från dal till dal och får hjälp med transport av din packning.

www.goaustria.net

/Helena och Thomas

www.traneving.se

 • Comments(0)//friluftsblogg.traneving.se/#post211

Paddelhelg i Tämnarån (Uppland) i högvatten 2 veckor efter våröversvämningarna.

CanadensarePosted by Helena Traneving Fri, June 28, 2013 11:19:59

Tämnarån är en av Upplandsstiftelsens glömda eller rättare sagt förfallna paddelleder. Väldigt synd tycker vi eftersom ån är jätte fin att paddla i sin helhet. Hela gamla paddelleden är 50 km lång och startar vid badplatsen i Ubblixbo. Vi använde oss den gamla paddelledskartan som förr gick att hitta Upplandsstiftelsens hemsida. Om du själv skulle bli sugen på att paddla hela leden så finns kartan nu att ladda ner på vår hemsida. Vi har skrivit in var nya lyft och lägerplatser finns.

Bilen lämnade vi vid badet i Ubblixbo eftersom det går fint att åka buss mellan Karlholm och Månkarbo för att sedan ta en promenad på 2 km till Ubblixbo.

Inför vår övernattning hade vi siktat in oss på en rastplats med vindskydd strax innan Tierp (Torstuna Friluftsområde). När vi kom fram till ”rastplatsen” var den helt raserad. Inget vindskydd i sikte och det enda som vittnade om att det engång varit en rastplats här var en gammal soptunna och ett risigt staket.

Om vi ska vara ärliga förstod vi faktiskt inte att det var vid rastplatsen vi var när vi snabbt passerade i det strömmande vattnet. Det var faktiskt först när vi kom in i Tierp vi förstod att den risiga platsen vi passerat var just rastplatsen.

Nu började det bli sent och det gällde att hitta lägerplats innan mörkret föll. Att befinna sig på Tämnarån i det strida vårflödet under mörker var inget vi ville utsätta oss för.

Strax efter Tiper stötte vi på en bro som inte gick att passera under pga det höga vattenståndet. Här var vi tvungna att lyfta. När vi drog upp kanoten upptäckte vi att det faktiskt inte var en dum övernattningsplats vi hittat. Här fick det bli!

Snabbt upp med tält och fixa till eldstaden som även den sett sina bästa dagar.

Bron som vi var tvungna att lyfta för visade sig vara en skoterled. Det är faktiskt första gången vi tältar längs med en skoterled när vi paddlar kanot. Ny upplevelse!

Vi fick en mycket trevlig, varm, solig och lugn kväll vid vårt läger. Inte en människa kom förbi på bron under kvällen.

Att sova i tält så nära en å är mysigt. Gillar verkligen när man hör hur vattnet porlar utanför tältet.

På morgonen tände vi åter elden, kokade kaffe och åt några mackor. Några morgonpigga människor kom förbi och stannade till för att byta några ord. Ingen av de som passerade oss hade paddlat ån men ett par blev nu nyfikna och inspirerade att göra om vårt äventyr på Tämnarån.

När vi ätit klart och packat ihop vårt tält och övriga saker var det dags att åka vidare på den vattenfyllda och vilt strömmande Tämnarån.

Strax innan Strömsbergs bruk finns en eldstad på höger sida. Här får man tälta!

I Västra Vad kommer en stark fors. Speciellt nu var forsen väldigt stark och här krävs god paddelvana för att kunna parera vattnet i den strida strömmen som bildas innan forsen. Här måste man lyfta! Lyftet har verkligen sett sina bästa dagar och här fick vi problem att lägga i kanoten igen.

Huset som ligger på udden precis vid forsen var tomt när vi knackade på men efter en liten stund kom kvinnan som ägde huset gående på vägen. Vi fick lov att ta kanoten genom hennes trädgård och sedan sätta i den precis nedanför forsen. Hon var spänd på hur det skulle gå eftersom hennes egen trädgård legat under vatten för två veckor sedan och det just nu sprutade vatten i forsen.

Hon berättade att hon och hennes man hjälpt åtskilliga okunniga paddlare som vält i just denna fors. De hade rott ut med sin roddbåt och fiska packning som for all världens väg när de välte. Att paddla strömmande vårvatten när man är nybörjare är inget vi rekommenderar. Här krävs god paddelvana. Att välta och kilas fast mot en sten kan sluta olyckligt!

Vår resa genom nedersta delen av forsen gick utmärkt men aldrig att vi ens funderade på att åka genom forsen!

Vid västland gör vi ett långt lyft. Här är det två lyft nära varandra (bara 200 meters paddling mellan lyften). Här stöter vi på Upplandsleden och äter sen lunch vid vindskyddet som ligger strax bakom prästgården. Här kan man hämta dricksvatten!

Även vid Näs måste vi lyfta långt eftersom det strömmen är för stark.

Även här får vi hjälp av en snäll husägare som låter oss lägga i kanoten på hans tomt.

Strax efter Näs kommer vi ifatt ett stort gäng med män som var mer än lovligt berusade i sina kanoter. Ena kanoten hade precis vält i det strida vattnet och när vi frågade så hade nästa alla vält en gång den korta sträcka de paddlat från Näs. De insåg nog inte hur farligt det kan vara att paddla så starkt strömmande vatten!

Väl framme i Karlholm tog vi upp kanoten. Det visade sig att vi missat vår buss med 5 minuter! Nästa gick om 2 timmar.

Detta löste vi genom att Thomas liftade till Tierp och Helena stannade kvar som kanotvakt. Så här gör vi ofta. Att få lift ute på landsbyggden är inga svårigheter. Det brukar lösa sig. Väl i Tierp hann Thomas med bussen mot Månkarbo.

Helena, som var kanotvakt, fick till slut syn på två av killarna från det berusade gänget. Hon gick fram och frågade dem hur det hade gått. Det visade sig att alla andra gett upp på vägen eftersom de var så frusna. Det var bara dessa två berusade killar som ”kom i mål”.

Och tur var väl det……………………

Det är roligt att paddla å på våren när vårfloden är stark. Ett äventyr i sig att parera kanoten rätt i den strida strömmen. Men man måste vara medveten om riskerna det innebär!

Om du vill se fler bilder eller ladda ner kartor över paddelleden är här en direktlänk till vår hemsida:

http://www.traneving.se/index.php?tbl_menuID=814&i=T%E4mnar%E5n

www.traneving.se

/Helena och Thomas

 • Comments(0)//friluftsblogg.traneving.se/#post206

Paddlat med UteMagasinet - Reporter och Fotograf

Tips och TesterPosted by Helena Traneving Tue, June 18, 2013 10:08:28

I helgen paddlade vi med Emma (reporter) & Emma (fotograf) från UteMagasinet.

Missa inte artikeln som troligtvis kommer i nästa nummer :)

Tobias, Jesper, Thomas, Helena, Emma och Emma.......

/Helena och Thomas

www.traneving.se

 • Comments(0)//friluftsblogg.traneving.se/#post205

Gott bröd att ta med ut i naturen - Baka över öppen eld!

Tips och TesterPosted by Helena Traneving Tue, June 04, 2013 11:32:52
Att ha med färskt bröd på vandringen är en höjdare. Vi brukar ofta blanda alla torra ingredienser hemma för att sedan kunna njuta av gott nybakat bröd vid lägerelden.


Pinnbröd är ju en klassiker som passar utmärkt att baka över öppen eld.

Pinnbröd, 8 personer
5 dl vetemjöl
2 tsk salt
2 tsk bakpulver
2 dl vatten
Blanda all torra ingredienser hemma.
Tillsätt vatten precis innan tillagning till en deg.


Annat gott matbröd är detta som ger ungefär 10 platta bröd.

Matbröd, ca 10 kakor
5 ½ dl vetemjöl
2dl vetekli
1 tsk bakpulver
3 msk mjölkpulver
1 tsk salt
3 dl vatten

Blanda all torra ingredienser hemma.
Tillsätt vatten precis innan tillagning till en deg.
Dela degen i 10 delar.
Platta ut varje del i mjölad hand till en platt kaka. Nagga med en gaffel
Grädda kakorna i en varm, torr stekpanna 3-5 min.
Vänd dem efter halva tiden.
Ät dem nygräddade.

Hoppas ni får många fina (och goda) raster vid lägerelden i sommar!

/Helena och Thomas

www.traneving.se

 • Comments(0)//friluftsblogg.traneving.se/#post204

Maj månads ”Adventure Nights 2013” avverkades under en paddeltur på Tämnarån i Uppland

Adventure Nights 2013Posted by Helena Traneving Wed, May 29, 2013 13:03:37

2013 ska vi tillbringa MINST en natt per månad i tält eller vindskydd - Vi kallar vårt äventyr för ADVENTURE NIGHTS 2013

Då kanske de flesta tänker. Varför kalla det här ett äventyr. Att sova ute i tält minst en natt ute per månad kan väl inte vara så svårt. Jo för se det kan det. I alla fall för oss som har haft fyra barn hemma……

Maj månads ”Adventure Nights 2013” avverkades under en paddeltur på Tämnarån i Uppland. Mer om just paddelturen kommer i en annan blogg. I dag skriver vi bara om vårt projekt!

Tämnarån är en av Upplandsstiftelsens glömda eller rättare sagt förfallna paddelleder. Väldigt synd tycker vi eftersom ån är jätte fin att paddla i sin helhet.

Det var gott om vatten i ån.....

För vårt projekt ”Adventure Nights 2013” hade letat fram våra gamla kartor över paddelleden. I den gamla kartan hade vi siktat in oss på en rastplats med vindskydd strax innan Tierp (Torstuna Friluftsområde). När vi kom fram till ”rastplatsen” var den helt raserad.

Här skulle vindskyddet legat (Torstuna Friluftsområde).....

Inget vindskydd i sikte och det enda som vittnade om att det engång varit en rastplats här var en gammal soptunna och ett risigt staket. Om vi ska vara ärliga förstod vi faktiskt inte att det var vid rastplatsen vi var när vi snabbt passerade i det strömmande vattnet. Det var faktiskt först när vi kom in i Tierp vi förstod att den risiga platsen vi passerat var just rastplatsen.

Nu började det bli sent och det gällde att hitta lägerplats innan mörkret föll. Att befinna sig på Tämnarån i det strida vattnet under mörker var inget vi ville utsätta oss för.

Strax efter Tiper stötte vi på en bro som inte gick att passera under pga det höga vattenståndet. Här var vi tvungna att lyfta. När vi drog upp kanoten upptäckte vi att det faktiskt inte var en dum övernattningsplats vi hittat. Här fick det bli!

Tältet rest......

Snabbt upp med tält och fixa till eldstaden som även den sett sina bästa dagar.

Bron som vi var tvungna att lyfta för visade sig vara en skoterled. Det är faktiskt första gången vi tältar längs med en skoterled när vi paddlar kanot. Ny upplevelse!

Till kvällsmat grillade vi fläskfilé och kokade risoni med god sås. Gott! Salladen var redan skuren och medtagen hemifrån. Till efterrätt åt vi Tiramisu. En stående favorit när vi är och vandrar utomlands.

Grillad fläskfilé på pinne....

Vi fick en mycket trevlig, varm, solig och lugn kväll vid vårt läger. Inte en människa kom förbi på bron under kvällen.

Helena fixar med maten.....

Att sova i tält så nära en å är mysigt. Gillar verkligen när man hör hur vattnet porlar utanför tältet.

Thomas vid elden.....

På morgonen tände vi åter elden, kokade kaffe och åt några mackor. Några morgonpigga människor kom förbi och stannade till för att byta några ord. Ingen av de som passerade oss hade paddlat ån men ett par blev nu nyfikna och inspirerade att göra om vårt äventyr på Tämnarån.

Helena packar ner tältet....

När vi ätit klart och packat ihop vårt tält och övriga saker var det dags att åka vidare på den vattenfyllda och vilt strömmande Tämnarån.

Det är roligt att paddla å på våren när vårfloden är stark. Ett äventyr i sig att parera kanoten rätt i den strida strömmen. Mer om hela vår paddling på Tämnarån i nästa blogg då vi även lägger upp kartor m.m.

Klara att åka vidare.....


Om du vill se fler bilder från just maj övernattningen i projektet – Adventure Nights 2013 är här en direktlänk till vår hemsida:

http://www.traneving.se/index.php?tbl_menuID=813&i=Maj%20T%E4mnar%E5n%20Tierp

www.traneving.se

/Helena och Thomas

 • Comments(0)//friluftsblogg.traneving.se/#post203

Förmiddagsvandring på Blå Stigen 5 km – Ny Rundslinga, Sörmlandsleden Etapp 12

VandringPosted by Helena Traneving Thu, May 16, 2013 14:12:42

När vi genomförde vårt projekt ”Adventure Nights 2013” i april hittade vi en ny och jätte mysig rundslinga.

Vandringsleden går utmed Lilla Horssjön på etapp 12 av Sörmlandsleden. Eftersom vi sovit över vid Lilla Horssjön började vi vår vandring här ifrån. Vår bil stod parkerad ute vid den lilla skogsvägen och från den och hela rundslingan runt är det 5 kilometers vandring i kuperad terräng.

Thomas vid vindskyddet, Horssjön - Sörmlandsleden etapp 12.....

För Helena blir denna vandring som ett test för vad kroppen klarar av. Förutom sin korsbandsskada har hon även uttänjda ledband i högerfoten samt ett ledband som troligtvis är av i höger handleden (magnetröntgen av handen skall göras inom en vecka).

Helena kämpar på med sina skador. Bra rehabträning är nyckeln till succé....

Konditionen för fru Traneving har verkligen sett bättre dagar men även det kan man träna upp igen. För att inte snubbla och skada sig ännu mer använder Helena stavar att hålla balansen. Med en så pass skadad fot och knä blir det lite vingligt ibland……

Innan vår vandring började åt vi god frukost och njöt länge av det fina vädret.

Frukost innan vi ger oss iväg på vår vandring.....

Bitvis är denna stig väldigt kuperad och det gäller att hålla tungan rätt i mun för att se upp så man inte ramlar.

Här går det brant uppför.....

Leden går vackert längs med tre olika sjöar.

Thomas blickar ut över en av sjöarna vi passerar......

När vi följt Trönsjön en bit svänger leden brant uppför och tar oss upp till en utsiktspunkt. Här tar vi en paus för att njuta av utsikten.

Helena tar en paus för att njuta av utsikten....

Leden är väl markerad med blå prickar och kan varmt rekommenderas som en kortare vandringstur.

Följ de blå prickarna.....

Hur gick det då för Helena? Jo, det gick jätte bra. Inget ömt knä eller fot och några dagar senare utökade vi våra vandringar till 1 mil. Mer om det kommer i en senare blogg…..

Vill du ladda ner karta, hitta GPS koordinater eller se fler bilder från denna vandring så är här en direktlänk till vår hemsida:

http://www.traneving.se/index.php?tbl_menuID=811&i=Rundslinga%20Bl%E5%20Stigen(12)

www.traneving.se

/Helena och Thomas

 • Comments(0)//friluftsblogg.traneving.se/#post202

Valborgsfirande i tält vid en sjö i en skog inte allt för långt från Stockholm – Adventure Nights 2013 – April månad

Adventure Nights 2013Posted by Helena Traneving Wed, May 15, 2013 11:38:50

Det har varit glest med uppdateringarna i vår blogg men det betyder INTE att vi slutat att vara ute i naturen. Tvärt om! Men det är ibland svårt att hinna med blogg och natur plus att SAMTIDIGT sköta ett jobb. Jo, jobba måste man!!!

Nu är vi lyckligt lottade och har arbeten som vi verkligen gillar men ibland önskar man att det vore mindre arbete och mer tid för äventyr. Våren är både Helenas och Thomas mest intensiva tid vad gäller arbete. Helena har en kongress som ska förberedas och genomföras. Thomas har rätt naturligt under våren som mest uppdrag i sitt företag Utebildarna (www.utebildarna.se).

Nu släpper vi loss och försöker hinna med att uppdatera bloggen.

2013 ska vi tillbringa MINST en natt per månad i tält eller vindskydd - Vi kallar vårt äventyr för "ADVENTURE NIGHTS 2013"

Då kanske de flesta tänker. Varför kalla det här ett äventyr. Att sova ute i tält minst en natt ute per månad kan väl inte vara så svårt. Jo för se det kan det. I alla fall för oss som har haft fyra barn hemma……

Så var det dags för april månads tältning i vårt projekt ”Adventure Nights 2013”.

Eftersom Helena har sin icke opererade korsbandsskada så testar vi vad hennes knä klarar av. Att åka slalom funkade med ett stabilt och bra stöd. Nu var det dags att se vad hennes knä klarar av med ett betydligt mindre, lättare och smidigare stöd. Att vara flitig och envis med mycket rehab träning ger resultat!

Denna gång tog vi sikte på Horssjön som ligger längs med sörmlandsleden, etapp 12. Vid sjön, ungefär 250 meter från leden finns ett jätte fint vindskydd. Det bästa och strategiska med detta val var att man kan parkera längs med en liten skogsväg och sedan har man bara 1,5 km vandring fram till vindskyddet.


Thomas vid den lilla skogsvägen....


Det passade oss perfekt med tanke på Helenas knä och att vi valde att åka ut till vindskyddet sent på eftermiddagen för att kunna fira valborgsmässoafton. Egen eld är toppen!

På vår väg mot vindskyddet passerade vi vedlåren som var väl fylld. Vi tog med så mycket Thomas orkade bära för att Helena skulle kunna starta elden under tiden som Thomas gick ännu en vända för att hämta mer ved.

Helena vid den välfyllda vedlåren.....


Väl framme vid vindskyddet kom en störtskur. Vi korkade upp vår flaska vin och tog en mugg var under tiden vi njöt av tystnaden och på att regnet skulle upphöra.

En mugg vin i vindskyddet samtidigt som regnet smattrar mot taket.....


Jo vin har vi med. Det har vi faktiskt nästan alltid. Vi är ju livsnjutare!!!

Regnskuren blev inte långvarig och vi fick fart på elden. Vinden avtog också och vi fick en mycket mysig kväll vid sjön och elden.

Thomas njuter av livet.....Frukosten dagen efter var precis lika mysig som kvällen!

God morgon. Vilken fin dag vi får idag.....


Väl här vid Horssjön upptäckte vi att de dragit en ny liten rundslinga runt sjön, 5 km. Precis lagom för en förmiddagstur innan det var dags att åka hem för att kolla om huset stod kvar där hemma (vi har ju trots allt två tonåringar kvar hemma).

Mer om den rundslingan kommer i nästa blogg!


Att fira valborg så här i naturen är något vi verkligen kan rekommendera alla att göra!


En uppmaning till dig som tänker ge dig ut och vandra på Sörmlandsleden. Bli medlem i föreningen! För 150,-/år får du tillgång till hela ledsystemet med topografiska kartor som går att skriva ut om och om igen.

Förutom att du får tillgång till kartorna så stödjer du det ideella arbete etappskötarna lägger ner så att de kan hålla alla vindskydd och rasplatser fina - www.sormlandsleden.se

Hjälp till att hålla Stockholms finaste vandringsled i toppskick!


Vill du se fler bilder eller ladda ner karta över rundslinga och området så är här en direktlänk till vår hemsida:

http://www.traneving.se/index.php?tbl_menuID=812&i=April%20Horssj%F6n%20J%E4rna

www.traneving.se

/Helena och Thomas

 • Comments(0)//friluftsblogg.traneving.se/#post201

Påsklov i fjällen och några åk slalom för korsbandsskade fru Traneving

SkidorPosted by Helena Traneving Mon, April 08, 2013 10:38:03

Under årets påsklov for vi som vanligt till vår stuga i Idre. Detta blev 4 veckan för säsongen och också avslutningsveckan för oss vad gäller skidåkning.

Det varierar numera hur många av våra ungdomar som följer med. Denna vecka hade vi med oss vår äldsta son Tobias och vår yngsta dotter Amanda.

Amanda och Tobias vid liften i Nordbackarna......


Amanda och Tobias har så kul tillsammans trots att det skiljer 5 år mellan dem. Nu, i denna ålder, spelar åldersskillnaden ingen roll längre och det är härligt att se hur kul de har tillsammans hela dagarna.

Amanda och Tobias på toppen i Ostbackarna.......


Under tiden som Amanda och Tobias spenderade påsklovet i backarna for vi till Nipfjället för att åka på tur.

Thomas solar i en grop vi grävde ut......Vädergudarna var med oss hela veckan och det var så härligt att få komma ut i lugnet på fjället.

Helena har ju sedan 1:a oktober 2012 kämpat med sin rehab för de skador hon ådrog sig när en bil körde på henne. Vid olyckan fick hon en främre korsbansskada, inre ledbandsskada och skada på menisk. Inre ledbandet är nu läkt men värker när Helena överanstränger knät. Främre korsbandet är fortfarande av (borta) men man ska klara sig utan det om man är duktig och energisk med sin rehab.

När vi åker på tur eller åker längd har Helena köpt en special skena av stål som hon spänner runt knät för att på så sätt förhindra att knät ger sig iväg på egna äventyr :)

Det var hård skare på snön och bitvis väldigt isigt. Helena gjorde nu en upptäckt när vi "skavde runt på fjället". Om det funkar att hålla knät stabilt med den utrustning man använder när man går på tur så borde det funka att åka slalom.

Operation övertalning av resten av familjen inleddes av Helena och lagom till dagen efter hade hon övertalat alla att hon skulle få prova på att åka lite slalom.

Det var med nervösa steg Helena tog sig till backen och satte på slalomskidorna. Knäskyddet var hårt, hårt spänt runt knät. Så hårt att det nästan belv blodstopp i foten ;)

Och ja visst funkade det! JIPPI!!!!!! Vilken lycka!!!! Gladare fru Traneving var det länge sedan familjen såg :)

Beviset, Helena åker lite lugn slalom i gröna och blå backar.....

Efter det lyckade åket var det dags att fira lyckan med härlig afterski utomhus.

Helena, här med Thomas syster Camilla, firar att det faktiskt gick att åka slalom.....

Nu har vi packat ihop alla skidor och hoppas på att det ska sluta snö någon gång så vi kan ut och vandra.

Men först vill läkaren "rensa upp" i Helenas knä. Det gör väl att vi får ta det lite lugnare med vandringen precis efter titthålsoperationen....

Må gott!

/Helena och Thomas

www.traneving.se

 • Comments(0)//friluftsblogg.traneving.se/#post199

Så var det dags för februari månads övernattning i tält - Adventure Nights 2013

Adventure Nights 2013Posted by Helena Traneving Thu, February 21, 2013 12:43:14

2013 ska vi tillbringa MINST en natt per månad i tält eller vindskydd - Vi kallar vårt äventyr för "ADVENTURE NIGHTS 2013"Då kanske de flesta tänker. Varför kalla det här ett äventyr. Att sova ute i tält minst en natt ute per månad kan väl inte vara så svårt. Jo för se det kan det. I alla fall för oss som har haft fyra barn hemma……

Så var det dags för februari månads övernattning i tält

Vi inleder detta inlägg med att förklara vår filosofi för detta roliga projekt:

Att kunna njuta ute även i kyla (istället för att plågas) är vårt motto! När vi är ute vill vi må gott. Vi är inga ”extremäventyrare” utan bara normala När Äventyrare- Nätterna sover vi alltid i tält, oavsett väder, vind, kyla eller sol. Allt vi gör ska även alla andra normalt friluftsintresserade kunna göra!

Med ovanstående i åtanke så började vi leta efter lämpligt övernattningsställe. Till helgen lovades många minusgrader. Att just sova ute var inget vi oroade oss för. Våra nya sovsäckar som klarar -17 funkar toppen och håller oss varma. Det var mest det här hur spenderar vi kvällen på ett trivsamt sätt som var vårt stora problem.

Lösningen blev att vi begav oss till Bogesundslandet (vid Vaxholm) och Ellboda. Här i Ellboda finns en fin eldkoja och det passade vår kväll perfekt.

Det var bäck mörkt när vi kom fram och Thomas gick för att spana efter stugan som vi visste låg här. Efter någon minuts letande med pannlampa ropade han att vi var på rätt ställe. Vi lastade ur all vår packning och bar in allt i eldkojan.

Även här inne var det minusgrader men vi hade med egen ved och tände snabbt en värmande brasa.

Under tiden elden hjälpte oss att få någon liten plusgrad inne i stugan reste vi vårt tält. Idag hade vi med vår gamla trotjänare till tält. Ett Caravan Kaijpak inköpt 1985. Tältet är ritat av Hilleberg innan det startades eget. Detta tält är varmt och gott att sova i på vintern till skillnad mot vårt nya tält. Ytterduken går långt ner mot marken så vi slipper drag och stark vind in i tältet. Eller varmt och varmt. Ja hur varmt det nu blir när det är -10 ute…….

När tältet var rest gick vi in i eldkoja igen. Fortfarande minusgrader men lite värme började spridas från elden…….och med värmen röken………


Att tokelda i en kall järnspis är ingen hitt. Om vi tänkt efter innan så hade vi nöjt oss med en liten eld tills järnspisen blivit varm och sedan brassat på. Nu var blev det som det blev. Rökfyllt inne i eldkojan. Vi fick öppna dörren och ett fönster för att få tvärdrag.

Nu var det dags att laga kvällsmat. Vi grillade kött, kokade ris, värmde sås och hällde upp ett glas vin var.

Här satt vi och pratade hela kvällen. Som varmast var det max +10 grader inne i stugan men det var bra mycket varmare än ute. Den medhavda termometern visade nu på -12 grader.

Innan vi gick och kröp ner i våra sovsäckar värmde vi vatten som vi fyllde på i våra vattenflaskor. Det är ett jätte bra element att ta med sig ner i sovsäcken! Värmer gott nästan hela natten!


Natten i tält gick jätte bra. Vi sov båda jätte bra hela natten. Ingen av oss hade frusit och vi klev upp vid 09.00. Nu visade termometern -8 grader. Nästan värmebölja mot kvällen och nattens temperatur……

Vi tände åter en eld inne i eldkojan. Lagade gröt och kokade kaffe. Det tog åter igen ett tag att få värme inne i stugan som nu hunnit bli utkyld igen.


När vi ätit klart vår frukost packade vi ihop vår utrustning och åkte hem till våra barn. De sov fortfarande gott när vi steg in genom dörren vid 12.00 – lagom till lunch….

Om du vill se fler bilder från vår övernattning eller läsa mer om vårt projekt ”Adventure Nights 2013” eller ladda ner en kart över Ellboda så är här en direktlänk till vår hemsida:

http://www.traneving.se/index.php?tbl_menuID=808&i=Februari%20Bogesund

www.traneving.se

/Helena och Thomas Traneving

 • Comments(1)//friluftsblogg.traneving.se/#post196

Skärmflygsäventyr i 50 årspresent och en höstvandring runt fågelsjön Hjälstaviken

VandringPosted by Helena Traneving Tue, February 12, 2013 13:57:45

I mitten av september åkte vi till Hjälstaviken (Uppland) för att vandra runt sjön på vandringsleden som är ungefär 9 km lång.

Att vi befann oss i närheten av sjön berodde helt och hållet på att Thomas fått ”skärmflyg” i 50-års present och just denna helg var sista helgen för året då de skulle kunna flyga.

Thomas flyginstruktör, Tom, var mycket skicklig och ingav bra förtroende inför flygningen. För att komma upp i luften användes en draglina som tog dem ungefär 250 meter upp i luften. Under flygningen hade de turen att stöta på termitvindar vilka i sin tur tog dem upp på 380 meter. Färden var över efter 10 minuter vilket var längre tack vare termitvindarnas hjälp.

Thomas och instruktören Tom.....


Hur mådde då Thomas när han kom ner på marken? - Exalterad, glad, entusiastisk och illamående…….

Hur såg Thomas ut när han kom ner på marken? - Vit som ett lakan. Det var som om all färg försvunnit från huden i ansiktet men glad.

Vill han göra om det? – Absolut med skräckblandad förtjusning.


Tom (flyginstruktören) hade varnat för illamående innan flygningen. Det är tydligen vanligt när man är nybörjare och flyger runt, runt med hjälp av termitvindarna.

Efter Thomas äventyr med att flyga skärmflyg körde vi (läs Helena) bilen till parkeringen där vandringsleden runt Hjälstaviken börjar.


Helena vid parkeringen till Hjälstaviken.....


Här vid parkeringen och entrén till Hjälstaviken finns en fin rastplats under tak och nybyggd bod med dass och sopsortering. Vandringen runt sjön är 9,5 km lång (uppmätt med Runkeeper).

Första biten av vandringen går längs med åkrar och genom en kohage.


Längst norrut runt sjön var det väldigt blött när vi passerade genom den norra kohagen. Tur att vi har kängor som står emot vatten. Vi mötte nämligen ett par med gymnastikskor och de var inte jätte glada ;)

Blött om fötterna....................


Träden var alldeles röda av rönnbär. Helena fotade under tiden som Thomas passade på att tömma magen en gång till (hihihi….kvinnlig skadeglädje)…….Så här på hösten var det en mycket rolig vandring. Speciellt så här sent fram mot kvällen. Fullt med flyttfåglar på sjön och i luften som var på väg ner för landning. Tranor i mängder trängdes med andra flyttfåglar.

Thomas som nu mådde lite bättre vid Parnassen.................


Vi passade på att gå upp i fågeltornet för att titta på alla fåglar. Här mötte vi två män från Skåne som åkt hit med sin husbil för att senare följa tranornas resa vidare söderut.


Upp i fågeltornet....


Stora delar av Hjälstaviken är fågelskyddsområde med tillträdesförbud mellan den 1 april och 15 augusti. Under denna tid får man bara passera området på stigen/vandringsleden.

Vill du se fler bilder från vår vandring eller ladda ner karta så är här en direktlänk till vår hemsida:

http://www.traneving.se/index.php?tbl_menuID=807&i=Hj%E4lstaviken%20runt

www.traneving.se

/Helena och Thomas

 • Comments(0)//friluftsblogg.traneving.se/#post195

Hårdträning - Vasaloppet 2013 och Lidingöloppet MTB 2013 är bokat

Tips och TesterPosted by Helena Traneving Mon, February 04, 2013 11:38:53

Just nu ligger jag i hårdträning här hemma…….

Jag och vår äldste son, Tobias, ska åka Vasaloppet (Öppet spår 2013).

Samtidigt som vi bestämde oss för Vasaloppet bestämde jag och yngste sonen, Jesper, att försöka oss på Lidingöloppet på cykel, Mountainbike 60 km. Det är första gången detta körs men väntas bli ett stort lopp, http://www.lidingoloppet.se/sv/Lidingoloppet-MTB/.

Jesper och jag behöver uppdatera cyckelparken hemma om vi ska kunna vara med på Lidingloppet MTB. Vi började googla efter bra material, cyklar, kläder och annat för att vara väl utrustade.

Vi fick syn på en sight som precis dragit igång i Sverige, www.bikester.se, som hade väldigt bra priser och mycket att välja på.

Vi bestämde oss för att beställa 2 cykeltröjor (se bild på Thomas med www.bikester.se tröjan på). Tröjorna kom vi över för ynka 150,-/st. Nu har vi i alla fall skaffat oss teamkänsla, Jesper och jag!


Jag har även bestämt mig för att göra Halvklassikern, http://www.ensvenskklassiker.se/halvklassikern/, vilken bl.a innefattar Halvvättern 150 km. Det blir till att plocka fram gamla racercykeln som användes på Vätterrundan 300 km för 11 år sedan. Om inte den funkar får jag väl gå och köpa en ny på www.bikester.se (om frugan tillåter)…..

Helena och jag har inte cyklat så mycket ännu men det kanske blir ändring på det eftersom hon har ont i sitt knä och cykling är mer skonsamt än andra aktiviteter. Vi har ju en cykelkarta över Roslagen som vi säljer på vår hemsida. Den tänker vi cykla efter till våren och sommaren. Perfekt att cykla när man har den typen av knäskada Helena har!

Här är en direktlänk till cykelkartan vi säljer på vår hemsida:

http://shop.traneving.se/cykelkarta-roslagen-n-1.aspx

Jesper och jag har cyklat mycket tillsammans. Här är en diektlänk till turer vi gjort: http://www.traneving.se/index.php?tbl_menuID=506&i=Nipfj%E4llet%20-%20St%E4djan

På Utsidans Forum kan man läsa mycket nyttigt om cykling: http://www.utsidan.se/section/biking/index.htm

www.traneving.se

/Thomas

 • Comments(0)//friluftsblogg.traneving.se/#post194

Härliga härjedalen….och vandring i Sonfjällets nationalpark

VandringPosted by Helena Traneving Wed, January 23, 2013 11:35:46

Efter vår vandring upp till Elgåhognas topp turistade vi två dagar i Norge. Vi besökte bland annat Röros innan vi bestämde oss för att åka tillbaka in i Sverige.

Det började nämligen bli dags för oss att åka hem till våra ungdomar som varit hemma själva en vecka nu. På vägen hem tog vi sikte på Härjedalen och Sonfjällets Nationalpark. Eller egentligen tog vi inte sikte på Sonfjället. Att det blev just Sonfjället vi stannade till vid var för att det regnat konstant sedan vi lämnat Röros för två dagar sedan. Med regn menar vi inget vanligt stilla sommar regn. Nej det hade fullkomligt störtregnat fram tills vi passerat Tänndalen på vår väg hem.

Tack och lov för den nya tekniken. Med hjälp av iPad googlade vi fram Sonfjällets Nationalpark och vilka vandringar som erbjöds i området. Sonfjällets nationalpark är en av Europas äldsta nationalparker med start redan 1909. Parken är 10400 hektar och ligger 1278 m ö h, den är ett av Sveriges björn tätaste områden.

Vi tog sikte på Nysäterns parkering. Vilken fullträff! Här finns ett av de finaste vindskydd vi någonsin mött.

Helena inspekterar vindskyddet......


Fint bord som kan vikas ner till middagen, gott om ved och fint dass (även handikappvänligt dass finns).

Thomas vid bordet som kan fällas ner....


Kvällen spenderade vi vid vindskyddet. Solen sken och vi åt god mat samt planerade för morgondagens vandring in till Sododalen och den fina raststugan som finns där. En vandring på ungefär 11 km T/R.

Thomas framför campern och bakom elden......


Natten tillbringade vi i vår Camper (som vanligt denna sommar) – vårt andra hem och vår ”Äventyrsbil” som våra ungdomar kallar den…..

Vi steg upp tidigt på morgonen för att vandra in till sododalen.Regnet hängde i luften men vi hade tur och klarade oss undan regnet till långt in på eftermiddagen. Molen gick lågt idag. När vi passerade passet mellan Högfjället (1277möh) och Gråsidan gick vi mitt bland molnen. Fukt, vind och dimman (eller molnen) gjorde att vi skyndade på stegen mer än vanligt.

När vi tittar på runkeeper där vi loggat vandringen ser vi att vi gått 11 km T/R på 3,5 timme och då är det ändå 400 höjdmeter upp och ner (och bränt 1000 kalorier). Det är rätt bra knatat för att vara oss när det gäller vandring i fjällmiljö.

En kavalkad av bilder.....


Väl framme vid stugan i sododalen tog vi en kort paus och vände rätt snart åter mot bilen och Nysätern.


Stugan i Sododalen......


Nu började det regna och molnen sjönk om möjligt ännu lägre ner mot marken. Det var nästan som att vandra genom en vit vägg.

Som att vandra genom en vit vägg....


När vi var nästan halvvägs nere möter vi två vandrare från Holland som är på väg upp mot fjället. De vet inte riktigt vart de befinner sig och blir glada när de får höra att vi har karta med oss (suckar djupt över sådan dårskap….). Vi visar var de befinner sig och vart stugan ligger. De vandrar vidare in i dimman…..

Paret från Holland som inte visste vart de var.....


När vi är nästan ända nere vid trädgränsen lättar regnet och vi passar på att ta en paus och dricka vårt kaffe och äta matsäcken vi har med oss.

Dags för matsäck och kaffe......


Regnet tilltar igen och vi sätter fart mot bilen.

Nu är det dags att åka hem till våra ungdomar.

Och för er som undrar…..huset stod klart, dottern hade städat hela huset och allt såg ut som vanligt…..

Om du vill se fler bilder från vår vandring eller ladda ner kartor är här en direktlänk till vår hemsida:

http://www.traneving.se/index.php?tbl_menuID=804&i=Sonfj%E4llet%20Nationalpark

www.traneving.se

/Helena och Thomas

 • Comments(0)//friluftsblogg.traneving.se/#post193

Tips om en bra bok - Torka mat från Calazo Förlag

Tips och TesterPosted by Helena Traneving Thu, January 17, 2013 10:13:02

Vi har läst boken "Torka Mat" från Calazo förlag. Boken är skriven av Eric Törnblad.

Den här boken går metodiskt igenom beprövade tekniker och tillvägagångssätt för att nå bästa resultat när du torkar olika råvaror.

Man får lära sig hur man torkar allt från det enklaste: frukter, rotsaker och svampar, till mer avancerade livsmedel som fisk, ägg, kött och kyckling.

Boken visar också hur du gör egna energikakor, beskriver hur du kan bygga din egen mattork och ger recept på friluftsmat som är både god och hållbar.

Just Energikakorna har Helena testat att baka ett par gånger. Resultatet är jätte bra och mycket gott. Passar perfekt att ha med i ryggsäcken på vandringen eller skidturen!

En mycket bra bok som vi varmt rekommenderar!

Just nu lottar vi ut boken "Torka Mat" på vår facebooksida.

Om du inte redan gillar Traneving Friluftssida - Sidan för oss som gillar att vara ute i naturen så gör det HÄR genom att klicka på "Gilla-knappen".

Gilla även fotot och dela, så har du chansen att vinna! Du har fram till den 31 januari på dig. Lycka till!

Just denna bok från Calazo Förlag säljer vi inte i vår egen webbshop men vi har många andra böcker från förlaget. Klicka HÄR om du vill komma till vår egen webbshop!

/Helena och Thomas

www.traneving.se

 • Comments(0)//friluftsblogg.traneving.se/#post192

Nytt projekt inlett – Adventure Nights 2013

Adventure Nights 2013Posted by Helena Traneving Tue, January 15, 2013 13:22:17

I år har vi bestämt oss för att det måste bli fler utenätter i tält eller vindskydd.

Att vistas ute i naturen är som balsam för själen. Här, i naturen, hämtar vi kraft och laddar batterierna för att orka med den stressiga vardag som ofta omger oss. 2013 ska vi tillbringa MINST en natt per månad i tält eller vindskydd.

Alla projekt eller äventyr ska ha ett bra namn - Vi kallar vårt äventyr för "ADVENTURE NIGHTS 2013"


Följ vårt äventyr på facebook och Twitter (@traneving) - Länk till våra konton på facebook och twitter hittar du på vår hemsida!

Då kanske de flesta tänker. Varför kalla det här ett äventyr. Att sova ute i tält minst en natt ute per månad kan väl inte vara så svårt……….

Jo för se det kan det. I alla fall för oss som har haft fyra barn hemma.

Nu har två av våra söner lämnat hemmet och flyttat till egna lägenheter. Kvar hemma har vi en son på 19 år och en dotter på 17 år.

I år är första året vi på allvar känner att vi kan planera för att båda kan vara borta så många helger som det faktiskt krävs för att lyckas med vårt äventyr.

Nya varma sovsäckar som klarar -17 grader har inhandlats. Tältet vi har är nog inte det optimala för vintertältning men med lite justeringar ska det nog funka. Eventuellt får vi plocka fram vårt gamla tält under vintermånaderna eftersom det är betydligt varmare än våt nya tält.

Fösta tältnatten ute är avklarad. Vi inledde nämligen hela vårt äventyr med att fira nyår i vindskydd. Eftersom vi har tonåringar hemma och det är nyårsafton så ville vi hålla oss nära hemmet. Vi styrde bilen mot Upplands-Broleden. Denna led har vi gått hela som i sin helhet är 30 km lång. Klicka här om du vill läsa mer om Upplands-Broleden.

http://www.traneving.se/index.php?tbl_menuID=512&i=Upplands-Broleden

Vi tog sikte på vindskyddet vid Frölunda Friluftsområde. Det vindskyddet ligger fint vid mälarens strand och har det krav vi hade för vår utenatt så här på årets sista dag – en eld under tak!

Ved hade vi med oss i bilen hemifrån. Vi hade laddat upp med massor av ved för att göra vår nyårsafton så behaglig som möjlig.

Till nyårssupé hade vi:

Förrätt: Lax paté med romsås

Huvudrätt: Lamracks med klyftpotatis och god sås.

Efterrätt: Vaniljmousse med grädde

12-slaget var helt fantastiskt. Där, vid mälarens strand hade vi fantastisk utsikt mot Järfälla, Hässelby och Bromma. Vi såg fyrverkerierna som ett skådespel långt där borta i horisonten. Magiskt!

Strax efter 12-slaget var det så dags att krypa till kojs i vårt tält. Sovsäckarna funkade toppen och vi frös inte på hela natten.

Men visst är det konstigt. Vi kan ta hur lång sovmorgon som helst när vi sover i tält men hemma vaknar vi alltid senast 08.00 på helgerna.

Vi packade ihop tält och våra saker och lämnade vindskyddet strax efter 10.00 på förmiddagen.

En härlig natt var till ända!

Om du vill se fler bilder från vår Nyårsnatt i tält så är här en direktlänk:

http://www.traneving.se/index.php?tbl_menuID=806&i=Januari%20Upplands-Bro

www.traneving.se

/Helena och Thomas

 • Comments(0)//friluftsblogg.traneving.se/#post191

Vandring i Norge med Toppbestigning av Elgåhogna 1460 möh

VandringPosted by Helena Traneving Wed, December 19, 2012 14:41:10

Vi startade dagens vandring vid parkeringen i Dalset. Parkering är väl att ta i men här finns plats för ett par bilar att trycka in sig på den smala grusvägen. Dalset ligger på 745 meter över havet.

Toppen vi för dagen har siktat in oss på är Elgåhogna som ligger på 1460 meters höjd. Det innebär att vi idag ska gå 700 höjdmeter upp och ner.

Vi äter lunch inne i vår Camper innan vi startar vår vandring. När vi sitter där i vår camper går en familj förbi och hälsar. Familjen kommer vi senare att gå om halvvägs till toppen och sedan ser vi inte dem mer.

Fulltankade med mat och energi ger vi oss iväg. Första delen av vandringen följer den lilla grusvägen som slutar vid den privatägda stugan vid Hammarvollen.

Från Hammarvollen följer vi Björbekken ända fram till foten av Elgåhogna. Stigen följer vattnets slingrande väg. Vi passerar ett par mindre vattenfall på vägen mot vårt mål.

I början av vandringen dominerar de små fjällbjörkarna landskapet men rätt snart kommer vi ut på kalfjället.

Vi stannar ett par gånger och fyller på våra vattenflaskor. Vattnet är kallt och gott och det är härligt sommarvarmt ute.

Precis vid Elgåhognas fot vadar vi över bäcken för att börja uppstningen mot toppen.

Nu består stigen av rullsten hela vägen upp. Eller stig och stig. Det är bara att gå där det ser bäst ut och ta sikte mot toppen.

Stärkta av sommarens alla vandringar i Alperna har vi hur mycket ork i benen som helst. Det går fort när vi vandrar uppför mot toppen. Måste erkänna att det är skönt att vandra så här sent på säsongen. Konditionen är på topp och det känns som om man kan vandra hur långt som helst utan att stanna.

Väl uppe på toppen är det dags att lägga den obligatoriska toppstenen så högt som möjligt.

Vi dricker vårt kaffe och laddar med ny energi inför vår vandring tillbaka till bilen. Vi ser renar som betar på håll och vi ser ända bort till Grövelsjön. Vilket härligt sommarväder vi har!

Här uppe på toppen finns det märkliga formationer. Själva toppen består av en stor inhägnad gjord av sten.

På vägen ner har utsikt mot den stora sjön Femunden och vi ser hur båtarna lägger till i den lilla byn Elgå.

Mitt bland rullstenen på väg ner mot foten av berget får Helena syn på denna fina sten. En sten formad som ett hjärta. Det måste vi naturligtvis dokumentera. Kärlek på toppen av Elgåhogna!

Vägen tillbaka till vår bil är samma som vi vandrat hit. Vi traskar på fort och hinner med ett besök i byn Elgå innan det blir dags att hitta övernattninsplast.

Vi stannar vår bil vid Djupsjöen som inte ligger långt från parkeringen där vi startade vår vandring tidigare på dagen.

Här äter vi gott och njuter av naturen.

Ännu en härlig vandringsdag är tillända…..

Vill du se fler bilder eller ladda ner kart från vår vandring är här en direktlänk:

http://www.traneving.se/index.php?tbl_menuID=803&i=Elg%E5hogna%201460%20m.%F6.h

Jo, en annan sak....

Någon som vet vad detta är för fågel? Vi stötte på den på toppen av Elgåhogna.

www.traneving.se

/Helena och Thomas

 • Comments(2)//friluftsblogg.traneving.se/#post190

Vandring runt Dovra Sjöar i Örebro län

VandringPosted by Helena Traneving Mon, December 10, 2012 11:53:17

Efter ett par dagar i vår sommarstuga började vi och en av våra söner bli rätt rastlösa. Vi tittade igenom vandringsutbudet i länet och bestämde oss för att åka till Dovra Sjöar som ligger vid Östansjö (Hallsberg).

Parkeringen till vandringsleden runt Dovra Sjöar är väldigt fint iordninggjord med eldstad och raststuga.

Avståndet från parkeringen till starten vid norra sjön är 1,5 km, alltså fram och åter 3 km + sträckan runt alla tre sjöarna 6,5 km. Vi mätte ut hela sträckan runt alla sjöarna till 11 km med hjälp av Runkeeper.

Tre långsmala sjöar ligger här i en djup sprickdal i urberget. Sjöarna är till stor del omgivna av branta bergväggar och vidsträckta barrskogar. De mest tydliga branterna finns vid Norra sjön.

Efter ungefär 3 km kommer vi fram till ledens fina vindskydd.

Vindsyddet är - som vanligt i Örebro län - utrutstat med såg, yxa och en fin eldstad. Eldstaden är övertäckt vilket är toppen när det regnar.

Eftersom det fortfarande är rätt tidig eftermiddag bestämmer vi oss för att vandra vidare till nästa rastplats som ligger i direkt anslutning till sjön.

Här tänder vi en eld och dricker kaffe, varmchoklad och äter ett par mackor. Även om det är väldigt skönt att sitta kvar runt elden och njuta av utsikten måste vi ge oss iväg. Mörka moln tonar upp på himlen. Rutinerade som vi är har vi naturligtvis GLÖMT regnkläderna i bilen. Vem hade trott att det skulle komma in åska och regn precis den eftermiddag vi bestämde oss för att vandra leden…..

Vi vandrar vidare mot änden av sjöarna för att kunna runda den södra Dovra sjön för att kunna ta oss tillbaka på andra sidan. Det är väldigt kuperad terräng!

Längst ner i södra sjön går elden över en spång. Ännu har det inte börjat regna men nu blåser det rätt kraftigt.

På södra sjöns västra sida finns ännu en rastplats. Vi sitter bara ner en kort stund för nu kommer regnet och åskan. Det regnar massor! Vi tar skydd en stund under ett par täta granar innan vi inser att det inte är lönt att stå kvar här. Torra kläder har vi i bilen så det är bättre att bli våt och vandra på än att stå här och skyla.

Nu går vi snabbt framåt men passar ändå på att stanna för att äta blåbär. Här, på denna sida sjön finns de i mängder!

Precis i slutet av norra sjön kommer vi fram till nedgången till Dovra Kyrka. Det är brant och halt. Tur att det finns ett kraftigt snöre att hålla sig i.

Legenden om Dovra Kyra är så här:

Enligt traditionen var det jätten i Dovradalen som bröt loss blocket för att därmed krossa Viby kyrka. Jättarna tålde inte klangen av kyrkklockorna och den nya kristna läran. Därför brukade de med s k jättekast försöka förstöra kyrkornas klockor. Jättens hustru hette Dovra. Hon sörjde över att ha en så vildsint make och hennes strida tårar samlades upp i sprickdalen och bildade de tre sjöarna.

Det sista vi passerar på vår vandring är Fornborgen som ligger norr om norra sjön.

Efter att läst på informationstavlan om fornborgen skyndar vi oss till parkeringen, bilen och torra kläder.

Om du vill se fler bilder eller ladda ner kartor från vår vandring runt Dovra sjöar så är här en direktlänk till vår hemsida:

http://www.traneving.se/index.php?tbl_menuID=802&i=Dovra%20Sj%F6ar

www.traneving.se

/Helena och Thomas

 • Comments(0)//friluftsblogg.traneving.se/#post189

På vandring läns med Skåneleden - Etapp 18

VandringPosted by Helena Traneving Tue, December 04, 2012 13:40:31

Skåneledens Etapp 18 är 14 km lång och följer till stor del en gammal banvall, numera cykelled och passerar genom ett uppodlat jordbrukslandskap. Etappen är mycket lättvandrade och man stöter

flera fiskedammar, friluftsanläggningar och museer under vandringen.

Denna led har Helena ”tvingats” cykla en mängd idrottsdagar eftersom barnen som gick på Videdalsskolan ansågs ha för nära till Torup för att få åka buss. Väl framme i Torup skull alla springa orientering. Alla andra skolor i Malmö fick åka buss ut till Bokskogen. Ja, ni kan säkert gissa hur sura barnen som gick på Videdalsskolan var över detta arrangemang.

Vi startar vår vandring vid motionsanläggningen på det gamla flygfältet vid Bulltofta. Helena, som vuxit upp i detta område (Videdal) av Malmö, har reste utomlands två gånger från den gamla flygplatsen.

Flygplatsen lades ner 1972 och ersattes av Sturup. Idag finns den senast byggda passagerarterminalen kvar med kontrolltornet på taket, fd Optimera. Även en del hangarer och ett radartorn finns kvar, men i övrigt har Bulltofta blivit dels bostadsområde med radhus dels företagsområde och dels en parkanläggning med öppna ytor och planterade träd.

Vår början av vandringen går genom villaområdena Kirseberga, Husie och Vannagården innan vi kommer ut på den gamla banvallen som numera är cykelled och vandringsled.

Vi gör en vätskepaus hemma hos Helenas väninna Annika och hennes man Conny innan vi fortsätter vår vandring längs med den gamla banvallen som Skåneleden följer.

Järnvägen mellan Genarp och Malmö trafikerades från 1894 till 1948. Den var bl. a viktig för krittransporter. Det fanns rikligt med krita i marken och bruk anlades i Tullstorp och Sallerup.

Strax kommer vi fram till Södra Sallerupskyrkan. Här tog Helena nattvarden när hon Konfirmerades en gång för länge sedan.

1678 utkämpades en strid på Södra Sallerups kyrkogård. En svensk trupp med 200 dragoner och 40 ryttare hade överrumplats och förskansade sig på kyrkogården. Trots danskarnas överlägsenhet, med upp emot 1000 man, vågade de intestorma platsen. Danskarna bröt upp och svenskarna lyckades sätta sig i

säkerhet bakom Malmö vallar.

Vi vandrar vidare i riktning mot Bara och passerar så småningom över den större landsvägen innan vi kommer fram till Spångholmen. Här tar vi lunch.

Sista biten innan vi kommer in vid Torups slott följer leden golfbanan.

Väl framme vid friluftsgården i Torup möter Helenas pappa och syster oss. De har för dagen ställt upp och hämtat oss.

Vi tar en promenad in till vindskyddet där etappen slutar. Här är det mängder med folk. Så är det nästan alltid. Tänk efter en extra gång om du tänker övernatta här. Man är verkligen inte ensam!

Vill du se fler fantastiska bilder från Skåne och skåneleden eller ladda ner karta så är här en direktlänk till vår hemsida:

http://www.traneving.se/index.php?tbl_menuID=801&i=18%20Bulltofta%20-%20Torup

www.traneving.se

/Helena och Thomas

 • Comments(0)//friluftsblogg.traneving.se/#post187

Årets sista vandringsdag i alperna sommaren 2012 blev i Fionnay

VandringPosted by Helena Traneving Mon, November 26, 2012 11:42:57

Fionnay ligger strax söder om Verbier och dagens vandring startade på 1400 möh och avslutades på 2300 möh vid Cabane de Louvie. Denna vandring är medelsvår och man passerar ett par branta partier.

Med andra ord skulle vi idag avverka 900 höjdmeter upp och ner.

Vi startade vår vandring vid parkeringen i Fionnay och följde västra leden upp mot Cabane de Louvie. Precis bakom oss kom ett gäng Schweiziska scouter med en medelålder på 12/13 år. De två ledarna var ungefär 17/18 år och hade fullt bestyr med att hålla samman gruppen och se till att ingen hamnade på efterkälke eller gick för fort.

Denna vandring hade ett par riktigt branta partier och för oss svenskar känns det helt otroligt att man skickar upp ett gäng ungdomar själv på en så riskfylld vandring. Men, i Schweiz är alla härdade sedan kindergarten. Alla vandrar, långt, högt, brant och länge. Gammal som ung! Härlig inställning egentligen men ibland flög Helenas ”mamma-hjärta” upp i halsgropen eftersom ungdomarna var helt respektlösa inför alla stup vi passerade.

Ibland passerade vi ungdomarna och ibland passerade de oss. Allt eftersom vi alla stretade oss uppåt och tog paus vid olika tillfällen.

Efter ungefär 2 timmars stretande uppför var vi framme vid ån som rinner ner från Lac de Louvie där Cabane de Louvie ligger. Nu hade vi bara 5 minuter kvar till sjön och stugan.

Vi vandrade fram till sjön och hittade en jätte fin plats för vår lunch. Vi befann oss nu uppe på 2300 meter. På bilden nedan ser ni ett litet moln som kommer fram vid sjön. Precis efter att denna bild var tagen smällde det till med en jätte knall. ÅSKA!

På bilden nedan ser ni hur Helena titta misstänksamt upp mot molnet som avgett den öronbedövande knallen. RESPEKT för väderomslag!

Vi hade tur och det blev ingen åska eller mer knall. Bara den där riktigt öronbedövande knallen när det lilla molnet slog i bergstoppen precis bredvid oss. Skönt.

Efter lunch gick vi de sista metrarna fram till Cabne de Louvie. Här köpte vi en öl. Ägaren pratar bara franska. Det gör inte vi. Men med hjälp av teckenspråk och pekande gick det toppen att handla en öl och en läsk.

Utsikten här uppe är magnifik. Helt otrolig! Det går utmärkt att övernatta i stugan och det var precis det scouterna skulle göra. Kändes rätt skönt att lämna stugan precis när de skränande ungdomarna kom fram.

Nu var det dags att påbörja nedstigningen. Det tar ungefär 1,5 timme att gå ner till bilen från stugan.

Vi tog det lugnt ner. Det finns som sagt var ett par riktigt branta partier vid denna vandring.

När vi var nästan ända nere vid parkeringen höll ett murmeldjur på att skrämma livet ur Helena precis här. Det kom rusandes mot oss på stigen och vek inte undan förrän 2 meter framför oss. ”Ett galet murmeldjur” är väl det sista man önskar sig på en vandring. En filmsekvens spelades upp i våra huvuden hur vi blir attackerade av ett galet murmeldjur. Vi skrattade så vi höll på att dö. Lika bra att ta en sista paus innan vi kunde vandra ner till vår bil.

När vi väl kom ner till bilen bestämde vi oss för att åka vidare mot Evolene. Evolene är en jätte mysig liten by i Schweiz, inte långt från Verbier eller Zermatt. Här ser man Matterhorn och det finns fina vandringsleder mot Zermatt.

Tyvärr blev det ingen vandring in Evolene denna sommar för oss. På morgonen den 12 juli ringde Helenas pappa och berättade att hennes mamma gått bort på morgonen. Vi slängde oss in i bilen och for gråtandes genom Schweiz, Tyskland och Danmark för att kunna stötta Helenas pappa i hans sorg!

Nästa år ska vi tillbaka till Evolene och då kommer samtliga vandringar att göras för att hedra Helenas mammas minne!

RIP – Älskade mamma!

Om du vill se fler bilder från vår vandring i Fionnay så är här en direktlänk till vår hemsida: Fionnay

www.traneving.se

/Helena och Thomas

 • Comments(0)//friluftsblogg.traneving.se/#post186

Om att få mer använding av sina turskidor trots att man bor i storstan....

SkidorPosted by Helena Traneving Mon, November 26, 2012 10:19:54

Med stormsteg närmar vi oss vintern här i Sverige. Många med oss drömmer om vita fjäll och härlig turer på skidor. Tyvärr blir inte turerna på fjället så många om året som man själv skulle önska.

Vi får ofta frågan vad man kan göra för att komma ut lite oftare på tur?

Sedan vi började utnyttja närområdet för turskidåkning har våra dagar på skidor blivit väldigt många fler. Vårt favoritområde för turskidåkning i Stockholm är Paradisets Naturreservat som ligger i Huddinge. Vi har ett par beskrivningar på vår hemsida över turer vi gjort runt Stockholmsområdet.

Vilka skidor ska man använda sig av när man är ute? Bäst är naturligtvis ett par ordentliga turskidor med stålkant för bästa grepp. Vi har två par olika turskidor var. Ett par A-skidor som vi bara använder i fjällen. Ett par B-skidor (inköpta billigt begagnade) som vi använder när vi går på tur i närområdet då snötillgången varierar.

Pjäxor är en smaksak, Helena har ett par Alpina BC-1550. Thomas däremot har ett par gamla hederliga svarta turpjäxor som används till både turskidor och långfärdsskridskor.

Brukar du ge dig ut på tur i ditt närområde?

Här är en länk till vår hemsida när vi gick på tur i Paradiset, Huddinge:

http://www.traneving.se/index.php?tbl_menuID=680&i=Paradisets%20Naturreservat

www.traneving.se

/Helena och Thomas

 • Comments(0)//friluftsblogg.traneving.se/#post185

Tycker du det är svårt att komma ut i naturen med barnen?

VandringPosted by Helena Traneving Fri, November 23, 2012 10:19:47

Man behöver faktiskt inte känna så. Det går utmärkt att vandra med yngre barn. Med mindre barn kan man göra korta dagsturer.

Den första vandring vi gjorde med alla våra 4ra barn var i Grövelsjön in till Norge. Då var vår dotter, som är yngst 6 år. Vi delade upp oss i två grupper. Amanda åkte båt över sjön med Helena och all packning.

Thomas vandrade fram till Sylen med våra söner, som vid tillfället var 11 år, 10 år och 8 år. Här sov vi första natten.

Andra vandringsdagen tog oss fram Rönnsjön i Norge. Här sov vi andra natten.

Tredje dagen vandrade vi tillbaka till Sylen och hela familjen åkte båten tillbaka över sjön.

Denna vandring gav mersmak åt våra barn och sedan den gången har vi gjort otaliga vandringar, alla 6 familjemedlemmar tillsammans.

Har du några funderaringar över vandringar med barn? Fråga på! ;)

Om du vill se bilder från vår vandring vid Grövelsjön och vidare in i Norge så är här en direktlänk till vår hemsida:

http://www.traneving.se/index.php?tbl_menuID=172&i=Sylen%20Norge

(Bilderna från vandringen är något suddiga eftersom de är tagna innan familjen ägde en digitalkamera).

www.traneving.se

/Helena och Thomas

 • Comments(0)//friluftsblogg.traneving.se/#post184

Imorgon är vi gästmoderatorer av Outnorths Facebooksida

ÖvrigtPosted by Helena Traneving Wed, November 21, 2012 14:24:55
Imorgon, 22/11 2012, har vi fått äran att vara gästmoderatorer för Outnorths Facebooksida.


Såg precis att Outnorth lagt upp vår presentation:

Imorgon är det dags för Helena och Thomas Traneving att gästmoderera!

Helena och Thomas blev utnämnda till årets Näräventyrare 2011. Tranevingarna är ett aktivt par som delar en stor passion för naturen och friluftsliv. De vandrar nästan varje helg, åker långfärdsskridskor, går på tur med skidor, paddlar kajak och kanadensare. De har stor kunskap om produkter för friluftsliv och är även något av experter av att vandra med barn!

Passa på att redan nu ställa en fråga till Tranevingarna i kommentarsfältet nedan. Här kan du läsa mer om deras äventyr: www.traneving.se


Vill du se vad vi skriver imorgon?

Gilla Outnorth på Facebook och häng på

www.traneving.se

/Helena och Thomas

 • Comments(0)//friluftsblogg.traneving.se/#post183

Sommarvandring i Verbier, Schweiz

VandringPosted by Helena Traneving Wed, November 14, 2012 11:51:55

Så var det dags att lämna Chamonix i Frankrike och åka in i Schweiz och till Verbier.

Väl framme i Verbier gjorde vi ett snabbt stopp hos turistinformationen innan vi tog liften upp till Les Ruinettes på 2192 möh.

Här hittade vi en fin vandring längs med bergskanten så vi fick full utsikt ner över dalen under hela vandringen. Det var många som var ute och cyklade mountainbike. Många fler än vi såg vandrare. Verbier verkar vara ett mecka för cyklister med mängder av nedfarter att köra downhill.

Det var rätt kyligt när vi startade vår vandring men ju längre fram på dagen tiden gick desto varmare blev det!

Eftersom vi åkt från Chamonix tidigare på morgonen blev det rätt snabbt dags för lunch. Vi hittade en bänk att sitta på när vi tillagade vår lunch. Idag blev det enkel mat, ravioli med färskt bröd.

När vi satt här upptäckte vi att bergsslutningen var fylld av murmeldjur. En grupp hade sitt bo precis nedanför vår rastplats. Detta är mysiga djur men sitt härliga visslande läte.

Efter ett tag började vi en lättare vandring nerför. Denna tur rekommenderar vi till alla som har problem med knä eller vill har lite lättare led att vandra. Helena som har en gammal knäskada var efter ett par dagars intensiv vandring ”trött” i knät och tycket att denna vandringstur gick utmärkt att vandra eftersom den går mestadels längs med berget.

Efter ett tag kom vi fram till restaurang La Marmotte och det blev dags för dagens obligatoriska öl!

Efter La Marmotte följde vi den grävda kanalen längs med berget.

Vi följde kanalen ändra fram till vägskälet där vi valde att följa stigen som slingrade sig ner för berget.

Det var mycket vackert med mängder av blommor!

Sista biten av vår vandring tog oss genom Verbier centrum där vi passade på att äta en glass innan vi körde vidare mot Fionnay där vi sett ut morgondagens vandring.

Vägen till Fionnay är smal, med betoning på väldigt smal. Det var väldigt vanskligt och äventyrligt när vi fick möte på den smala vägen.

Väl framme i Fionnay parkerade vi bilen med vår Camper vid vattenreservoaren.

Här grillade vi kött och drack gott lokalt vin innan det var dags för oss att sova. Imorgon väntar en väldigt spännande vandring i Fionnay!

Vill du ladda ner kartor över vår vandring i Verbier eller se fler bilder så är här en direktlänk till vårhemsida:

http://www.traneving.se/index.php?tbl_menuID=799&i=Verbier

www.traneving.se

/Helena och Thomas

 • Comments(0)//friluftsblogg.traneving.se/#post181

Turistfällan Lac Blanc och vidare på en betydligt mer spännande kamvandring

VandringPosted by Helena Traneving Tue, November 06, 2012 14:57:47

Start: Kabinbanan i Le Lavancher, Flegere vidare uppåt med liften Index.

Mål: Col des Montets, 1461 möh Mètres, Vallorcine (norr om Argentiere).

Pendlarbussen: Tar vandrare tillbaka till Le Lavancher efter avslutad vandring (gratis och går en gång i timmen).

Svårighet: Medlelsvår

Längd: ca. 9 km (kuperad terräng)

Idag gav vi oss iväg tidigt eftersom dagens vandring skulle bli ungefär 1 mil lång i kuperad terräng. Svårighetsgraden för vandringen var medlesvår och började med en färd upp för kabinbanan i Le Lavancher (Flegere).

Väl uppe vid mellanstationen tog vi på oss värmande tröjor för att kunna fortsätta färden upp med stolliften (Index) med slut station på 2396 meter över havet.

Här uppe vid toppstationen låg det fortfarande gott om snö. Idag kände vi av höjdskillnaden i luften.

Man blir lite yr och känner att man andas lite häftigare och ändå befann vi oss inte på jätte hög höjd. Det känns att åka 1500 meter rakt upp för berget på väldigt kort tid. Höghöjdskänslan försvann rätt fort och vi kunde påbörja vår vandring som ända fram till Lac Bland håller oss på ungefär 2400 meters höjd.

Vandringen från toppstationen av Index fram till Lac Blanc följer smala stigar där man ibland måste ta hjälp av fasta stegjärn eller vajrar för att hålla balansen och vandra vidare.

Det lutar brant ner mot dalen men utsikten är magnifik.

Lac Blanc tillhör turistfällorna på hög höjd här i Chamonix. Folk verkligen vallfärdar hit, dock inte den väg vi valde att vandra fram till sjön och Refuge du Lac Blanc.

Den väg som tursistinformationen rekommenderar de flesta besökare är att vandra upp och ner till/från mittstationen. På så sätt slipper oerfarna vandrare rätt många smala och branta partier. De här ”turiststråken” är inget för oss. Att gå på led och trängas med andra är inget vi uppskattar!

Väl framme vid Refuge du Lac Blanc lyckades vi hitta en avskild platå där vi kunde äta vår lunch. Många tittade storögt och längtansfullt när vi packade upp stormköket och värmde pasta med god sås som tillbehör.

Efter lunch var det dags att vandra vidare mot Col des Montets som var dagens slutmål.

Denna bit av vandringen är mycket kuperad och det finns ett antal punkter man måste passera där man använder sig av fasta stegar och vajrar.

Vi tog kaffepaus vid två mindre sjöar, Lacs des Chéserys.

Denna bit av vandringen är inte alls lika populär som turen upp till Lac Blanc eftersom stigen bitvis är väldigt smal och den som vandrar här inte får lida av för mycket höjdrädsla.

Sista biten ner mot Col des Montets är väldigt brant.

Väl framme i Col des Montets tog vi bussen tillbaka till Le Lavancher där vår bil stod parkerad. Pendlarbussen för vandrare är gratis och går ungefär en gång i halvtimmen.

Dagens övernattning blev ännu en gång i Argentiere. Parkeringen här är verkligen bra. Här finns toa och det är fullt tillåtet att stå gratis med bil eller husbil.

Idag tog vi den obligatoriska ölen vid puben i Argentiere. Skål!

Vill du ladda ner karta över vandringen vi gjorde eller se fler bilder är här en direktlänk till vår hemsida:

http://www.traneving.se/index.php?tbl_menuID=797&i=Chamonix%20Lac%20Blanc

www.traneving.se

/Helena och Thomas

 • Comments(0)//friluftsblogg.traneving.se/#post180

Intervju gjord av Cision beträffande vår placering på Bloggtoppen

ÖvrigtPosted by Helena Traneving Tue, November 06, 2012 13:56:31

november 6, 2012

Av: Linda Grimstahl

http://www.cisionnewsroom.se/

Vi gjorde en intervju med bloggarna Thomas & Helena Traneving för att lära känna dem lite bättre. De driver bloggen Traneving Friluftsblogg som nyligen rankades som Sveriges femte största friluftsblogg i vår bloggtopplista.

Er blogg ”Traneving Friluftsblogg” om era friluftsäventyr tillhör de största och mest inflytelserika fristående bloggarna om friluftsliv i Sverige. Vad är ingredienserna bakom framgången?

En av framgångsfaktorerna är att vara aktiv och producera många bloggar. Med andra ord, uppdatera bloggen i jämn ström så man inte tappar läsare. Att alltid bifoga bilder och tips gör att många uppskattar bloggen. Att använda forum där man diskuterar friluftsliv och länka till egna bloggen har hjälpt mycket. Att synas och då markera och länka sin egen blogg i kommentarer hjälper jätte mycket.

När startade ni bloggen, och hur lång tid tog det att etablera den?

Vi startade vår blogg i december 2007 och det gick rätt snabbt att etablera tack vare att vi använde oss av ett forum för friluftsliv och länkade till vår egen blogg och hemsida.

Vad motiverade er att starta bloggen?

Vi älskar verkligen att vara ute i naturen. Så mycket att vi faktiskt tillbringar minst 2 dagar i veckan ute. I januari i år utsågs vi till Årets Näräventyrare 2011. Vi har fyra barn som i omgångar hänger med oss ut. Nu har ju våra barn vuxit till sig och blivit tonåringar och unga vuxna men fortfarande tycker vi att detta är det optimala sättet att umgås med familjen. Om vår blogg på något sätt kan hjälpa och inspirera andra att inse att det faktiskt inte är speciellt svårt att komma ut i naturen så har vi verkligen uppnått vårt mål.

Vilka andra bloggar inom området friluftsliv läser ni och finns det en känsla av gemenskap?

Vi läser alla bloggar som skrivs på friluftsforumet Utsidan. Här har vi fått många vänner inom friluftsliv som delar vårt intresse och engagemang.

”Traneving Friluftsblogg” är kopplad till er friluftssajt www.traneving.se, tror ni att bloggen hjälper er att dra besökare till sajten?

Det gör det absolut. Att koppla samman hemsida, www.traneving.se, (som har många fler besökare än bloggen) med vår blogg och vår friluftsshop, http://shop.traneving.se/, har gett stort genomslag. Att synas på många platser betyder mycket för genomslagskraften!

Ni har sociala profiler på både Facebook och Twitter. Hur använder ni de kanalerna? Påverkar dem hur ni samlar eller sprider nyheter?

Allt som uppdateras på vår hemsida och vår blogg länkar vi direkt till vårt Facebook- och Twitterkonto. Via Facebook och Twitter ger vi också olika tips och startar en rak och snabb dialog med våra följare. Det märks verkligen att våra följare är intresserade av friluftsliv. De kommenterar ofta och läser direkt det vi länkar till vår blogg och hemsida.

Slutligen, hur vill ni bli pitchade till av PR-folk? Vilka misstag kan PR-folk begå när de kontaktar er?

Vi vill helst att de ska ha tänkt igenom samarbetet så produkten passar vår blogg och våra läsare. Att de har god framförhållning hjälper avsevärt eftersom vi driver vår blogg på fritiden. Vi testar gärna produkter som avser friluftsliv och då gör vi det väldigt seriöst med bilder och länkar till företaget. Det har hänt att vi tackat nej till att blogga om en produkt eftersom den inte passar våra mottagare eller oss själva.


www.traneving.se

http://www.cisionnewsroom.se/

/Helena och Thomas

 • Comments(0)//friluftsblogg.traneving.se/#post179

Vi är med på Bloggtoppen över bloggar om Friluftsliv

ÖvrigtPosted by Helena Traneving Tue, October 30, 2012 12:50:37

Vilken härlig överraskning!!!! smiley


Vår blogg har rankats som nummer fem bland friluftsbloggar under oktober månad av Cision.


I oktober har Bloggtoppen rankat bloggar om friluftsliv.


Bloggtoppen rankar fristående bloggare och tas fram av vårt research-team i London varje månad.

Bloggarnas placering i topplistan grundas på en metodik som utgår från inlänkar, relevans, hur ofta bloggen uppdateras, läsarkommentarer och delning i sociala medier, Twitterföljare och Facebook-likes.


http://www.cisionnewsroom.se/kategori/bloggtopplista/

Vilken fantastisk och jätte rolig överraskning!

Vi har även blivit kontaktade för en intervju. Återkommer så snart den kommer med på cisions sida.

/Helena och Thomas Traneving

www.traneving.se

 • Comments(0)//friluftsblogg.traneving.se/#post178

Historisk vandring till Les Bosson glaciären i Chamonix

VandringPosted by Helena Traneving Wed, October 24, 2012 13:51:54

När vi vaknade idag hängde regnmolnen tunga över alperna. Det gick inte att se en enda topp. Jaha, vad skulle vi göra idag?

Vi tittade igenom de kartor över Chamonixdalen vid ägde och konstaterade att en vandring upp till glaciären Les Bosson på 1400 meters höjd var det som passade bäst idag.

Byn Les Bosson ligger söder om Chamonix center (man passerar Mont Blanc tunneln).

Vi valde att parkera bilen strax ovanför liftstationen i Les Bosson. Man kan även åka lift upp till Glaciären men det känns faktiskt som lite fusk eftersom det inte är en speciellt lång vandring upp. Vi valde att ta vägen till höger upp för att sedan välja att vandra den brantare vägen ner för berget ner.

Efter en rätt snabb uppstigning kom vi fram till Chalets des Pyramides.

Under de sista 5 minuternas promenad upp till utsiktsplatsen för glaciären kan man ta del av en utställning där det berättas om glaciärens fascinerande histioria. Här från Chalets des Pyramides och vidare upp till porten för de höga alperna vandrade J. Balmat och Dr Paccard när de gjorde den första bestigningen av Mont Blanc 1786.

Väl upp vid utsiktspunkten fick vi en magnifik utsikt ut över glaciären. Här passade vi även på att äta vår lunch.

Vi stannade till vid Chalets des Pyramides på väg ner för den obligatoriska ölbilden…..

Den väg vi valde att vandra ner till vår bil är den som går till höger om liftens toppstation. Den snirklar sig brant ner för berget.

Detta är en lätt vandring som passar alla, gammal som ung!

Efter vi kommit ner passade vi på att turista i Chamonix centrum.

Kvällen/natten spenderade vi strax utanför Chamonix centrum vid en parkering vi sovit vid ett annat år vi var här. Vi bor väldigt bra i vår Camper!

Vill du se fler bilder eller ladda ner kara från denna vandring så är här en direktlänk till vår hemsida:

http://www.traneving.se/index.php?tbl_menuID=796&i=Glacier%20des%20Bossons%20(C)

www.traneving.se

/Helena och Thomas

Traneving

 • Comments(0)//friluftsblogg.traneving.se/#post177

Sommarvandring i Argentiere (Chamonix) på Grand Balcon Syd och Grand Balcon Nord

VandringPosted by Helena Traneving Thu, October 04, 2012 12:40:03

Vi inledde dagens vandring med att ta Lognan liften i Argentiere upp till mellanstationen på 1972 m.ö.h. Längre upp på bergen låg det rätt mycket snö kvar men här nere vid mellanstationen var det fritt från snö.

Vi valde att följa pilarna/markeringarna mot Les Praz (som också är en liten by innan Chamonix) på Grand Balcon Syd. Det är helt otroligt vilka berg som omger hela Chamonixdalen. Det känns så storslaget och mäktigt att vandra här.

På vår väg mot Les Praz mötte vi mängder med vandrare (100-150 st) på väg uppför. Vi spekulerade i varför det var så många som valde att vandra uppför. Kanske den väg vi valt att vandra var väldigt ovanlig? Kanske hade alla ont i knälederna och valde att gå uppför eftersom det är skonsammare för knäna?

Svaret på gåtan med alla vandrare på väg uppför fick vi när vi kom fram till den lilla Alpstugan ”Chalet de la Pendant”. Alpstugan låg lite utanför vandringsstråket men vi promenerade fram till de som var vid stugan och frågade varför så många var på väg uppför berget.

Ägaren till markerna och alpstugan berättade att det just idag var en stor festdag för byn Le Lavanche. Idag är den dag då de hämtar hem alla getter uppe från bergstopparna och vallar dem ner till sommarbetet vid Chalet de la Pendant (1778 m.ö.h.). De vi mött på väg upp för berget var byborna med vänner. Det är tradition att man bär salt i säckar upp för berget till Chalet de la Pendant. Saltet är ämnat för getterna. Varje bybo bär minst upp en säck vardera på 3 kilo. Gammal som ung.

Ägaren bjöd oss på vin och bjöd även in oss att stanna och fira festligheterna tillsammans med byborna. Vi tackade mycket vänligt men bestämt nej till inbjudan. Om vi skulle tackat ja hade det inneburit en väntan på 2-3 timmar innan alla getter var på plats och festen kunde börja. Vi var ju här för att vandra…. J

Vi valde att vandra vidare genom skogen uppför berget mot utsiktsplatsen nedanför Glacier de la Mer de glace. Eftersom glaciären smält undan var det tyvärr inte mycket vi såg av glaciären från utsiktsplatsen. Här vid utsiktsplatsen åt vi vår lunch som vi tillagade på vårt stormkök (Primus). Dagens lunch blev pasta bolognese.

Efter att vi laddat kroppen med energi följde vi pilarna mot Les Bois. Det skulle ta oss ca. 20 minuter att vandra längs med floden ner till byn Les Bois.

Eftersom dagen ännu var ung och vi precis ätit lunch tog vi liften Flégère i Les Praz upp till mellanstationen på 1894 m.ö.h. för att sedan vandra Grand Balcon Nord tillbaka mot Argentiere.

Här, på denna sida dalen, hade vi hela tiden väldigt vacker utsikt mot Mt Blanc. Denna sida berget är mer ”vilt” än den sida vi vandrade längs med under förmiddagen. Här slingrar sig stigarna upp och nerför berget. Eftersom det började lida mot sen eftermiddag var det inte så mycket folk i rörelse längs med stigarna längre.

Att vandra så här. Ensamma längs med en liten stig. Solen som värmer gott. En bra karta i handen. Vatten i ryggsäcken. Världens magnifikaste utsikt. Det är det som gör att man orkar med vardagen hemma resten av året. Det blev många ”må-bra-bakgrundsbilder-till-datorn” tagna under denna vandring.

Strax innan vi skulle påbörja vår nedstigning mot Argentiere mötte vi fru Alpget som hittat något gott att äta längs med stigen. Hon var inte rädd av sig och bjöd på många fina bilder.

Vi valde att vandra ner mot Argentiere från det lilla kapellet som man kommer till om man vandrar längs med Grand Balcon Nord.

Stigen slingrade sig brant hela vägen ner till Argentiere där vår bil med camper stod parkerad.

I år var det verkligen skönt att ha campern att bo i eftersom det regnade varje kväll och natt under vår resa.

Vill du se fler bilder eller ladda ner kartor från vår vandring på Grand Balcon Syd och Grand Balcon nord i Chamonix så är här en direktlänk till vår sida:

http://www.traneving.se/index.php?tbl_menuID=795&i=Argentiere(C)Grand.Balcon

www.traneving.se

/Helena och Thomas

 • Comments(0)//friluftsblogg.traneving.se/#post176

Behöver man verkligen handla alla kartor för att komma ut i naturen????

UtrustningPosted by Helena Traneving Fri, September 28, 2012 10:34:50

Tycker du att det är svårt att komma ut i naturen?

Här i Sverige har vi så fantastiskt fin natur och också ofta nära inpå knuten bara man väljer att se den.

Vi har gjort mängder med vandringar i våra närområden. Först och främst har vi avverkat i stort sätt alla vandringsleder/områden runt Stockholm och i mellersta Sverige. Ett par återstår att vandra så kom gärna med förslag om du har någon led du tycker att vi ska vandra.

Då uppstår automatiskt nästa fråga.......

Behöver man skaffa karta för varje led man ska vandra? Nej faktiskt inte om det rör sig om låglandsleder. Ska man ut på fjället rekommenderar vi alla att investera i en topografisk karta.

Vi använder oss ofta av eniro.se och hitta.se när vi ska ut och vandra. Kartorna är inte topografiska men i stort sett varje större vandringsled finns utsatt.

Det blir ett antal sidor att skriva ut men det blir bra mycket billigare än att köpa en karta för varje vandring man ska göra.

Hur gör du? Köper du karta till varje led du ska vandra eller har du något annat knep?

/Helena och Thomas

www.traneving.se

 • Comments(0)//friluftsblogg.traneving.se/#post175

Vandring på Petit Balcon Nord och Petit Balcon Syd i Argentiére (Chamonix) – Mount Blanc dalen

VandringPosted by Helena Traneving Tue, September 11, 2012 13:39:46

Så var det äntligen dags för vår årliga resa ner till Alperna. I år tog vi sikte på Chamonix i Frankrike. Här har vi varit en gång förut (2005) men vi kände nu att vi inte gjort allt man kan göra och se runt Mt Blanc.

Det var med stor lättnad vi lämnade ett grått och regnigt Stockholm för att ta oss alla mil genom Sverige, Danmark, Tyskland och Schweiz. Det rådde en elektrisk laddning inne i bilen och våra förväntningar var skyhöga. Vi samtalade om sol, värme, toppbestigningar och mäktiga vyer under vår resa genom Europa. Thomas trampade gasen i botten på vår nya fina Nissan…..eller ja, så gott det nu går att trampa gasen i botten med en camper placerad uppe på flaket. Vi höll ca. 130 km/h genom Tyskland. Det visade sig vara den fart som passade bäst för bilen och campern.

På vår resa ner stannade vi till vid vackra Genevesjön.

Vi var framme i MtBlanc dalen på eftermiddagen, dag två, på vår resa. Det hade regnat hela vägen ner genom Europa men som genom ett magiskt under slutade det att regna så fort vi stannade bilen i Argentiére.

Molnen låg tunga över bergen så några toppar gick inte att se ännu. Vi hade tagit med kartan vi köpt 2005 och nu, när klockan passerat lunch, tittade vi ut en lämplig lite lägre lätt vandring att göra. Valet föll på ”Petit Balcon Nord och Petit Balcon Syd” med start och mål i Argentiére (en liten by strax innan Chamonix).

Det vi gillar bäst med att vandra i Alperna är hur lederna är skyltade. Här skyltar man inte med hur långt avstånd det är till målet. Här skriver man hur lång tid det tar att vandra till slutmålet. Det är toppen! Står det att det tar 2 timmar och 20 minuter så gör det också det. Om man är en snabbvandrare så kan det gå lite fortare men annars är det ungefär lagom vandringstempo som gäller för att hålla tiden de skriver.

Denna led (Petit Balcon Nord) går en liten bit upp på bergskanten men inte så högt upp så att all sikt försvann. Här hade vi precis lagom utsikt ner över byarna vi passerade. På denna sida berget är det rätt öppet jordbrukslandskap.

Vi valde att gå ner i byn som heter Le Lavancher för att ta oss över floden och sedan upp till Petit Balcon syd.

På denna sida berget är det mer skogsvandring innan leden går ner i byn Argentiére.

Totalt är denna vandring ca. 9 km lång. En precis lagom eftermiddagstur enligt oss.

Vi avslutade vår vandring med en obligatorisk öl vid restaurangen i Argentiére.

Vill du se fler bilder från vår vandring eller ladda ner karta över just denna vandring så är här en direktlänk till vår hemsida:

http://www.traneving.se/index.php?tbl_menuID=793&i=Argentiere%20(C)%20Pet.Balcon

www.traneving.se

/Helena och Thomas

 • Comments(0)//friluftsblogg.traneving.se/#post173

Meditationsvandring vid Stockholms Pilgrimscentrum i Tyresö

VandringPosted by Helena Traneving Fri, September 07, 2012 10:30:50

I slutet av maj 2010 öppnade Pilgrimscentrum Tyresö. Hit är alla som vill välkomna att vandra. I grupp eller ensam. I samtal eller tystnad. Den 1 juni 2012 blev vi hela Stockholms Pilgrimscentrum, och heter numera Stockholms Pilgrimscentrum i Tyresö.

Här vid Pilgrimscentrum finns två markerade vandringsleder, Nyckelvandring och Frälsarvandring. Vi valde idag att vandra Nyckelvandringen som är ca. 12 km lång. Nyckelvandringen är en lite längre och ganska krävande vandring än Frälsarvandringen som endast är 3 km lång.

De sju platserna som finns utmärkta på kartan är uppkallade efter var och en av ”Pilgrimens sju nycklar”:
Skorna – symboliserar långsamhet och uppbrott. Vi får ge oss ut från vardagen och försöka slå av på tempot. Tid för eftertanke.
Staven – symboliserar friheten och efterföljandet. Fria att välja vår egen väg behöver vi ändå vägvisare som stöder och leder.
Kappan – symboliserar tystnaden och (den goda) ensamheten. Insvepta i kappan är vi skyddade mot alla omvärldens impulser och krav. Vi får vända oss inåt, till vårt hjärta, till Gud.
Ränseln – symboliserar delande och gemenskap. Tillsammans vandrar vi vår livsväg, när vi delar såväl sorger och glädjeämnen som det materiella vi bär med oss, blir vägen lättare att gå.
Hatten – symboliserar bekymmerslösheten och vilan. Befriade från alla onödiga bekymmer lägger vi oss ned i en skogsbacke med hatten neddragen över ansiktet och bara är.
Tältet – symboliserar enkelheten och rörligheten. Utan en massa prylar och saker blir vandringen lättare, vi drar upp våra tältpinnar, rullar ihop dukar och linor och går dit vägarna bär oss.
Korset – symboliserar andlighet och tro. När fötterna flyttas stadigt framåt, kommer andning och hjärta i takt, vi har tid att tänka de
djupare tankarna, får mod att ställa de svårare frågorna och hopp att ta till oss de svar som finns väntande, hela tiden alldeles nära...

Vandringen följer till stor del Albysjön runt men tar några avstickare ner till havet och ut över ängarna i Tyresö.

Starten för pilgrimsvandringen börjar och slutar vid Pilgrimscentrum som ligger på kyrkvägen 6(eller buss 875 från Gullmarsplan till Tyresö kyrka).

Redan här vid Pilgrimscentrum finns det första meditationsstoppet och ämnet att meditera över för just denna punk var Långsamhet och frågor att meditera över var:

· Har jag själv valt den rytm jag lever i eller har andra bestämt den åt mig?

· Kanske behöver jag bryta upp från något som skapar alltför mycket stress i mitt liv?

· Vad längtar jag efter i mitt liv?

Eftersom Helenas mamma, vid tidpunkten för denna vandring, redan drabbat av sin första hjärtinfarkt var just en meditationsvandring precis vad vi behövde. Tid för reflektion över livet stora och små händelser……

Detta var en väldigt häftig och annorlunda vandring. Eftersom det fanns sju meditationspunkter under vandringen så tog det sin tid att vandra de 12 km. Vi valde att dela våra meditationspunkter med varandra. Då blev hela upplevelsen väldigt maffig med den vackra naturen och alla reflektioner och tankar om sitt eget och den andres liv – Vår gemensamma livsresa.

Som några av er senare säkert läste i en tidigare blogg så gick Helenas mamma tyvärr hastigt bort i somras efter sviterna av hjärtinfarkten och andra komplikationer som uppstod pga av felbehandling från sjukhusets sida (blodförgiftning m.m.).

Att plocka fram dessa reflektionstankar fungerar alldeles utmärkt var man än befinner sig. Helena har vårdat broschyren med meditationspunkterna ömt denna sommar. Om även du vill gå en meditationsvandring så finns broschyren att ladda ner på vår hemsida. Punkterna går att användas var man än är. Gör din egen vandring med meditation?!

Med hopp om livet – sov gott älskade mamma………

/Helena och Thomas

Om du vill ladda ner meditationsguiden, karta över vandringen eller se fler bilder så är här en direktlänk till vår hemsida:

http://www.traneving.se/index.php?tbl_menuID=792&i=Meditationsvandring

www.traneving.se

 • Comments(0)//friluftsblogg.traneving.se/#post172

Paddelhelg på Fyrisån norr om Uppsala

CanadensarePosted by Helena Traneving Mon, September 03, 2012 13:36:05

Fyrisån, Upplands största och längsta vattendrag har sina källor vid Dannemorasjön drygt 4 mil norr om Uppsala.

Lämplig iläggsplats är vid parkeringsplatsen vid Dannemorasjön i Lilla Ralby. Bussen som går från Storvreta stannar ute på väg 290 och om man som vi, tänker ta bussen tillbaka till bilen efter avslutad paddling är detta en perfekt pakeringsplats.

Vi inledde vår paddling med att äta lunch eftersom klockan redan var 14.00 när vi kom fram till sjön.

Så fort man lämnar Dannemorasjön smalnar Fyrisån av och blir omgiven av vassbevuxna sjöstränder.

Strax innan Skyttorp blir det skog vid sidorna av ån och en fin rastplats med vindskydd hittar man på vänster sida.

Här vid det fina vindskyddet valde vi att övernatta. Det är ca. 13 km från L. Ralby fram till vindskyddet. Det är en rätt lagom sträcka att paddla på 3 timmar (14.00 - 17.00). Vindskyddet ligger vid en stor äng så vid detta vindskydd kan man ställa upp rätt många tält.

Vedlåren var full med ved men tyvärr ganska fuktig eftersom det inte fanns något lock. Vi lagar gourmetmat vid vindskyddet. Ingen torrmat här inte. Halva nöjet när man är ute är god mat och gott vin!

Vi fick en väldigt vacker och varm kväll vid vindskyddet och vi sitter upp länge. Tänder åter elden när det mörknar och kokar gott kaffe.

Efter Skyttorp blir det mer av öppet landskap och så småningom närmar man sig en golfbana vid Salsta slott. Där får man vara beredd på att det kan vina av golfbollar kring öronen.

I nästa samhälle som passeras, Vattholma, finns en liten fors man kan paddla igenom.

Man passerar gamla brukssamhället och kommer så ut vid en badplats. Efter den finns en damm där man måste bära förbi. Här vid dammen passade vi på att äta lunch genom att köpa en sallad hos Pizzerian som öppnat precis vid dammen.

Mellan Vattholma och Storvreta breder Fyrisån ut sig och speciellt på våren när det är översvämmat på åkrarna känns den riktigt stor. Landskapet är öppet och det kan vara jobbigt om det blåser motvind här.

Efter Storvreta, vid Ekeby, finns en damm som man måste lyfta förbi. Här avslutade vi vår paddling för att ta bussen tillbaka till bilen.

Bussen går som sagt en gång i timmen och kostar 100,-

Helena var kanotvakt under tiden Thomas åkte buss för att hämta vår bil.

Detta är en lätt och vacker paddelled som rekommenderas till både nybörjare som vana paddlare.

Vill du se fler bilder eller ladda ner olika kartor över paddelleden är här en direktlänk till vår hemsida:

http://www.traneving.se/index.php?tbl_menuID=791&i=Fyris%E5n

www.traneving.se

/Helena och Thomas

 • Comments(0)//friluftsblogg.traneving.se/#post171

På jakt efter Backsippor i Calmare Hage

VandringPosted by Helena Traneving Thu, August 30, 2012 10:56:17
Naturskyddsföreningen Väsby har gjort en natur- och kulturstig i anslutning till Calmare Hage som ligger vid Löwenströmska Sjukhuset i Upplands Väsby. Parkering finns där naturstigen startar.


Här vid sjön Fysingen har vi varit förut men då vid vintertid. Det var roligt att se omgivningarna i sommarskrud. Calmare Hage är känt för sitt område med Backsippor. När vi var där blommade Backsipporna för fullt. Vackert!


Stigen som vi vandrade ska vara skyltad med omålade löv i trä men de flesta av dessa hade ramlat ned. Vi såg endast 2-3 st. Löven ska vara numrerade från 1 till 16.
Genom att orientera efter kartan som finns på vår hemsida hittar man de 16 punkterna.
Stigen är 3 km men vi valde att vandra extraslingan på 1 km som går till Aborrberget.


Ute på Aborrberget och Kärleksudden passade vi på att ta en cach.

Detta är en vacker tur som passar bra att vandra om man inte har så gott om tid!Vill du se fler bilder eller ladda ner karta och information om Calmare Hage i Upplands Väsby så är här en direktlänk till vår hemsida:

http://www.traneving.se/index.php?tbl_menuID=790&i=Calmare%20hage%20Hammarby

www.traneving.se

/Helena och Thomas

 • Comments(0)//friluftsblogg.traneving.se/#post170

Världens bästa sommar med mängder av vandringar

VandringPosted by Helena Traneving Mon, August 27, 2012 11:38:36
Vilken fantastisk sommar vi haft!

Vi har hunnit uppleva mängder av vackra och meditationsfyllda vandringar denna sommar.

Själen är fulltankad med natur, vila och upplevelser. Kroppen är laddad med muskler och ett par kilo har fallit från kroppen (tjohoooo) :)

Här kommer ett axplock av vår sommar. Längre och mer fylliga beskrivningar kommer så fort vi hinner.

Två härliga vandringsveckor i Schweiz och Frankrike


Några vandringar i Tiveden och Närke (här på Dovraleden)


Vandring i Norge och bestigning av Elgåhogna (med utsikt ut över Grövelsjön)


Vandring på Sonfjället i Härjedalen


Och allt detta tack vare vår mysiga camper som tagit oss genom följande länder i sommar:

Sverige, Danmark, Tyskland, Schweiz, Frankrike och Norge

Här inne i vår camper mår vi verkligen gott. Vi kan bara konstatera att campern var detta årets bäst investerade friluftspryl för oss.

Trots att denna sommar varit en av de blötaste på länge har vi kunnat laga god mat, sova gott och samtidigt varit snustorra!

Längre och mer utförliga beskrivningar över våra vandringar kommer!

/Helena och Thomas

 • Comments(0)//friluftsblogg.traneving.se/#post169

Varför får man inte vandra mellan L.Alby-Pilsbo på Upplansleden?

VandringPosted by Helena Traneving Fri, August 24, 2012 10:58:29

Till denna bit av Upplandsleden finns det ingen officiell karta!

Antagligen är det markägare som satt stopp för vandring denna bit. Det tycker vi är synd eftersom det faktiskt går att vandra denna bit mestadels på små grusvägar. En stor bit går genom ett friluftsområde och just friluftsområden brukar vara rätt knepiga med regler om obehöriga på sina områden. Antar att det är här problemet ligger.

Samtidigt är det svårt för en vandrare att vandra en annan sträcka än just denna om man kommer gåendes från Uppsala eller Barkarby. Vi förstår inte riktigt hur de har tänkt att man ska ta sig mellan Pilsbo och St. Alby? Antagligen med buss ….men någon buss går det inte ut till Pilsbo…….

Nåja, nu har vi i alla fall testat att vandra den här biten och det gick jätte bra. Svåraste stycket är att hitta stigen ca. 1 km efter start i L.Alby (när man passerat travbanan och ridhuset).

De som bodde i huset som ligger sist på vägen hjälpte oss att hitta stigen så här vilade det inga sura miner i alla fall. Stigen hittar man bakom sista husets parkering. När man kommer fram till deras grind svänger stigen vänster in i skogen. Vi har lagt ut stenar så att det ska bli lättare att följa stigen genom skogen fram till Horsvik. Förhoppningsvis har de fått ligga kvar. Om du kommer från Horsvik så ska du följa stigen som går genom hästhagen när du är framme vid sista huset på vägen.

Väl framme i Torsvik åt vi lunch ute på den fina gamla ångbåtsbryggan.

När vi passerat Torsvik kom vi fram till ett välbevakat hus. Någon som har en aning om vad som döljer sig här bakom?

Den hotfulla skylten kändes lite löjlig när ägarna har tre lamadjur gående i hagen utanför. Som om man inte vill stanna och titta på lamadjuren när man passerar? Är man på video då med?

Väl framme i Pilsbo var det dags för kaffe innan vi vandrade sträckan tillbaka till L.Alby. Totalt blev det en sträcka på 14 km (7 km enkel väg).

Vill du se fler bilder eller ladda ner kartor på sträckan så är här en direktlänk till vår hemsida:

http://www.traneving.se/index.php?tbl_menuID=789&i=(4b)%20Lilla%20Alby%20-%20Pilsbo

www.traneving.se

/Helena och Thomas

 • Comments(0)//friluftsblogg.traneving.se/#post168

På vandring i Uppsala (Storvreta) - Vildmarksleden

VandringPosted by Helena Traneving Wed, August 15, 2012 13:28:48

Dagens vandring går i Storskogen på vildmarksleden som ligger i Storvreta utanför Uppsala. Vildmarksleden är en rundslinga och enligt kartorna man får vid Skogsvallen är Vildmarksstigen 5 km. Det stämmer inte. Vi mätte leden till 6,6 km med hjälp av Runkeeper.

Start och mål för vandringen vid den stora parkeringen intill friluftsområdet. Här vid parkeringen finns en informationstavla över alla vandringsleder i området. Här finns även en brevlåda med broschyrer över området. Har man som vi tur och lådan är påfylld så är det bara att ta en gratis karta över lederna (kartan finns också att ladda ner på vår hemsida www.traneving.se ).

Här på Skogsvallen i Storvreta finns vintertid fina skidspår. Skidspåren sprutas med konstsnö och är det bara tillräckligt kallt är det antagligen fullt med skidåkare i spåren. Spårkarta och broschyr om medlemskap kan du ladda ner på vår hemsida.

Storskogen påminner bitvis väldigt mycket om Tiveden. Det var verkligen svårt att förstå att denna fina och kuperade skog fanns här bara ett stenkast från Uppsala.

Efter tre kilometers vandring var vi framme vid vindskyddet där vi åt vår lunch. Vindskyddet ligger som i en gryta med stora klippblock ovanför. Det finns en vedlår vid vindskyddet men det har varit tomt de gånger vi har varit där.

Tyvärr var det rätt skräpigt runt och i vindskyddet. Det är tråkigt är medvandrare väljer att lämna kvar sitt skräp. Vi eldade upp det som gick att elda upp så det såg lite trevligare ut runt vindskyddet.

Strax efter vindskyddet vänder leden tillbaka mot Storvreta.

Detta är en överraskande fin vandringsled och skog.

Har du inte varit här så rekommenderar vi dig att åka hit!

Vill du se fler bilder, ladda ner kartor så är här en direktlänk till vår hemsida:

http://www.traneving.se/index.php?tbl_menuID=788&i=Vildmarksleden

www.traneving.se

/Helena och Thomas Traneving

 • Comments(0)//friluftsblogg.traneving.se/#post167

Vandring på Kustleden - Styvnäset i Tyresta

VandringPosted by Helena Traneving Thu, August 09, 2012 14:31:12

Idag var det dags att vandra sista biten på Kustleden. Solen sken men vinden var fortfarande kall men de drygt 9 km gjorde att vi höll värmen ändå.

Vi parkerade bilen vid Fiskfallet/Åva och följde markeringarna ut mot styvnäset.

vi passerade den gamla campingplatsen i Åvaviken. Ännu fanns det inga campare här. Vid närmare eftertanke är det inte så konstigt eftersom värmen inte kommit hit ännu och det är utedass och bad i havet som gäller.

Denna bit av kustleden följer stranden en bra bit ut mot Styvnäset. Strax efter Strömsudden vänder leden in över fältet och över ån och strax därefter är vi framme vid Styvnäset.

Vi passerade huset vid Styvnäset och följde stigen bakom huset ut mot eldplatsen vid vattnet.

Här åt vi vår medhavda lunch. Det blåste och vinden gjorde att det kändes gott att tända en eld.

Vedlåren var nästan tom så det blev till att leda grenar på marken för att kunna tända elden.

Vi tänkte gå en alternativ väg tillbaka och det funkade fint till att börja med. Men vips så var stigen borta och ett nybyggt hus hade kapat stigen rakt av.

Vi letade ett bra tag efter stigen på andra sidan husets marker men det var förgäves. Vi fick leta oss tillbaka mot vattnet igen för att på så sätt hitta stigen vi följt tidigare under dagen.

Utsikten ut mot vattnet är mäktig när man står på klipporna och tittar ut. Terrängen är rätt kupperad och det gäller att hålla tungan rätt i mun när man balanserar på klipporna.

Detta är en fin led som vi varmt kan rekommendera.

Vill du se fler bilder från vår vandring eller ladda ner kartor över kustleden så är här en direktlänk till vår hemsida:

http://www.traneving.se/index.php?tbl_menuID=787&i=Kustleden%20II

www.traneving.se

/Helena och Thomas Traneving

 • Comments(0)//friluftsblogg.traneving.se/#post166

I år åker vi till Alperna med stil.......

VandringPosted by Helena Traneving Fri, June 29, 2012 13:08:37

Som någon noterade i förra inlägget är vi nyblivna stolta ägare till en Nissan Navara. Vi är helt förälskade i vår nya fina bil =)

Du som varit lite uppmärksam och följt vår blogg i något år har säkert noterat att vi valt att sova i bilen när vi reser runt i alperna. Att sova i bilen är inget ovanligt i alperna och vi tror att det beror på att det inte finns den allemansrätt vi har förmånen att ha här i Sverige.

Vi har inrett vår bil med specialbyggd säng, täcken och kuddar. Under sängen förvarar vi kläder och utrustning.

Första åren vi åkte till hade vi en stor bil. Vi har ju trots allt fyra barn. Vår Mazda MPV uppfyllde verkligen alla de krav vi hade på en ”bo-bil”. Här var det gott om utrymme när vi tagit bort barnens fyra säten. Och nej, barnen är aldrig med när vi vandrar i alperna. Det är den vuxentid vi ger oss själva en gång om året ;)

De senaste två åren har vi haft en mindre bil. En Peugeot 308SW där man kan sitta 6 personer, alla säten kan plockas bort (utom de två främsta) eller så kör man den som en vanlig combi. Det har funkat som ”bo-bil” men bara med betoningen på funkat (trångt med utrymme för ben och upp i taket).

Men nu! Nu har vi ju vår fina Nissan Navara!

Förra helgen var vi i Borlänge och köpte en Camper som passar perfekt på vår Nissan. En camper är kanske inte det vackraste här på jorden men herre gud vilken förbättring vad gäller ”bo-bil” för oss! Fullt utrustad med säng, kök, vatten, värme, kylskåp, garderob..........

Camperns dynor och säng hade verkligen sett sina bästa dagar så allt behövde en ordentlig uppfräschning.

I midsommarhelgen, dagen efter härligt midsommarfirande i Åmmeberg, var det dags för Helena, Thomas och Amanda att fixa till vår nya camper. H och A klädde om dynor och sydde nya gardiner. Thomas skurade och dammsög campern. Thomas och Sture (Thomas pappa) klädde även om stänkskyddet bakom kran/spis så det blev riktigt fint.

I veckan var vi och köpte ny madrass, bäddmadrass, täcken och kuddar på Ikea och nu är den redo för våra äventyr i sommar.

Här kommer en bild på vår camper. Längst uppe till vänster kan du se hur vi nu lämnat 80-talet inne i campern.

Nu längtar vi verkligen på att få åka iväg med siktet inställt på Frankrike och Italien.

www.traneving.se

/Helena och Thomas

 • Comments(1)//friluftsblogg.traneving.se/#post165

Vandring på Kustleden i Tyresta Nationalpark

VandringPosted by Helena Traneving Thu, June 28, 2012 14:22:58

Äntligen dags för första tältnatten för i år (28/4 - 29/4 2012).

Kustleden stod på dagens agenda för att sedan vandra runt Stensjön och Långsjön för att på så sätt komma tillbaka till bilen via en rundslinga. En sträcka på totalt 24 km.

Vi parkerade bilen vid Brakmaren och började vår vandring mot öster och ut på Kustleden.

När vi kom fram till Lillströmsträsk var eldplatsen redan upptagen av familjen Pilsas. Vi frågade om vi fick tränga oss på och vi var mer än välkomna. Det blev en trevlig lunch tillsammans med familjen. Här vid Lillströmsträsk fanns en perfekt tältplats och om vi gått andra hållet skulle vi tältat här eftersom det är bra mycket mindre folk i denna del av Tyresta.

Efter lunch fortsatte vi vår vandring ner mot Åvaviken. I cafét sålde de hembakad äppelpaj och det kunde vi inte motstå när vi såg skylten. En skön paus med paj och kaffe.

Vi vandrade vidare och passerade Åva träsk, scoutstugorna vid Fridhem innan leden tog oss över Åvaån.

Väl framme vid Stensjödal var det dags att leta fram vår packning vi hade gömt i snåren innan vi började vår vandring.

Vi brukar göra så här. Lägga och gömma packningen på en plats dit det går att köra. Räknar ut hur långt vi orkar gå och hittar en bilväg där leden passerar. På så sätt slipper vi bära packningen hela vägen. Fusk tycker säkert några men vi tycker bara det är skönt :)

Vi hade tänkt stanna vid vindskyddet vid Lanan men det var upptaget av en man och en kvinna som med sitt tydliga kroppsspråk visade att det INTE ville ha sällskap.

Eftersom det inte var så sent bestämde vi oss för att vandra vidare till eldplatsen vid Stensjön. Vandringen fram till Stensjön tog oss igenom det gamla brandfältet. Tänkt vilken tid det tar innan naturen återställer sig efter en skogsbrand!

Väl framme vid Stensjön stötte vi på Johan och Antonia Lund som rest sitt tält vid lägerplatsen. Vi frågade om vi fick slå oss ner och vi var välkomna.

Vi slog upp vårt tält lite längre upp på klipporna innan det var dags att laga kvällsmat.

Vi fick en mysig kväll framför elden tillsammans med Johan och Antonia.

Dagen efter vaknade vi något sent (om man jämför med J och A). De hade packat tält och var redo för avfärd när vi gjorde frukost. Vi tog farväl av våra nya vänner med förhoppning om att träffas vid någon annan lägerplats.

Vi tog det lugnt och njöt av den fina morgonen. Vårt tält hade verkligen en perfekt placering.

Vi packade ihop alla fåra pinaler och fortsatte runt Stensjön mot Långsjön.

Vi kom fram till Långsjön lagom till lunch. Idag hade vi verkligen ingen brådska eftersom vi avverkat den mesta av sträckan dagen innan.

Efter lunch vandrade vi vidare mot bilen vid Brakmaren.

Nu var det dags att åka hem till våra tonåringar som nog vaknat lagom tills vi kom hem ;)

Om du vill se fler bilder från vår vandring eller ladda ner karta över Tyresta Nationalpark så är här en direktlänk:

http://www.traneving.se/index.php?tbl_menuID=786&i=Kustleden-Tyresta%20runt

www.traneving.se

/Helena och Thomas

 • Comments(0)//friluftsblogg.traneving.se/#post164

Laga Pizza på stormkök

UtrustningPosted by Helena Traneving Mon, June 11, 2012 12:05:02

Receptet räcker till 2 st tjock pizza:

5 dl mjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk salt

Blanda allt i förväg i en påse!

Tillsätt 2 dl vatten

Gräddas i nonstickpanna över gaslåga (vänd).


När pizzan är gräddad lägg på:
Pesto,
Parmaskinka,
Ruccola
Riven parmesan
Pizzakrydda.

Otroligt gott!

Fler tips hittar du här:

http://www.traneving.se/index.php?tbl_menuID=25

www.traneving.se

/Helena och Thomas Traneving

 • Comments(0)//friluftsblogg.traneving.se/#post163

Vandring på Jällaleden med Helenas syster Cilla, Åsa och hunden Rasmus

VandringPosted by Helena Traneving Mon, May 28, 2012 14:09:33

Vid dagens vandring på Jällaleden i Storvreta utanför Uppsala fick vi sällskap! Med på vandringen den 15 april följde nämligen Helenas syster Cilla, Åsa och hunden Rasmus.

Vi började dagen med att parkera Cillas bil vid skolan i Jälla innan vi alla hoppade in i vår bil och åkte till starten för vandringen i Storvreta. I Storvreta finns en stor och fin parkering precis bredvid idrottsplatsen. Här finns en informationstavla över alla vandringsleder i området. Här, vid informationstavlan, finns en brevlåda. Har man som vi tur och lådan är påfylld så är det bara att ta en gratis karta över lederna. Kartan finns också att ladda ner på vår hemsida www.traneving.se

Här på Skogsvallen i Storvreta finns vintertid fina skidspår. Skidspåren sprutas med konstsnö och är det bara tillräckligt kallt är det antagligen fullt med skidåkare i spåren. Spårkarta och broschyr om medlemskap kan du ladda ner på vår hemsida.

Den dagen vi vandrade fanns det inte så mycket snö kvar. Men här och där fick vi runda både is och snö på vår vandring längs med Jällaleden. Enligt kartorna man fick vid Skogsvallen är Jällaleden 7 km. Det stämmer inte. Vi mätteupp leden till 8,9 km med hjälp av Runkeeper.

Cilla, som är idrottslärare, inledde hela vandringen med att utmana oss alla på balansgång. Att Thomas ger järnet är väl ingen förvånad över men här gick han bet och Helena tog hem segern.

Storskogen påminner bitvis väldigt mycket om Tiveden. Det var verkligen svårt att förstå att denna fina och kuperade skog fanns här bara ett stenkast från Uppsala.

Efter tre kilometers vandring var vi framme vid det första vindskyddet. Thomas och Helena stod för mat och Cilla agerade eldmästare. Detta vindskydd ligger verkligen lite mystiskt i en gryta mitt i skogen. Inte konstigt att vi strax innan passerat en plats som kallas Trollberget.

Efter lunch var det dags att vandra vidare. Strax efter vindskyddet kommer man till en korsning. Här kan man vända att vandra en annan väg tillbaka till Storvreta eller att göra som vi, vandra vidare mot Jälla.

Den kuperade terrängen fortsatte ända fram till ungefär en kilometer innan vindskydd nummer två. Även här tände vi en eld och njöt av vårt kaffe. Solen värmde äntligen så skönt! Även Rasmus, som är en vattenhund, gillade vindskyddet eftersom det fanns gott om kalla vattenpölar.

De sista tre kilometrarna fram till Jälla är mer lättgången.

Detta var en överraskande fin vandringsled och skog. Har du inte varit här så rekommenderar vi dig att åka hit!

Vill du se fler bilder från vår vandring eller ladda ner kartor så är här en direktlänk till vår hemsida:

http://www.traneving.se/index.php?tbl_menuID=785

www.traneving.se

/Helena och Thomas

 • Comments(0)//friluftsblogg.traneving.se/#post162
Next »