Traneving Outdoor

Traneving Outdoor

Traneving Outdoor

Årets Näräventyrare 2011 --
Adventure Nights 2013
Peak of Sweden 2014-2015
Peak of Denmark 2016
Peak of Stockholm 2016-2017

Vi bloggar om vandring, paddling, kajak, skidåkning och allt övrigt friluftsliv vi upplever.
Vi har vandrat i Sverige, Norge, Schweiz, Österrike, Frankrike, Italien, Portugal, Tyskland, Polen, Litauen, Lettland, Estland.
På vår hemsida hittar du kartor från alla vandringar och paddlingar vi gjort. traneving.se


Sveriges Sydligaste punkt – Smygehuk i Skåne #peakofsweden

Peak of SwedenPosted by Thomas Traneving Sun, September 28, 2014 16:57:18

Smygehuk är en hamn och ett fiskeläge på Skånes sydkust i Trelleborgs kommun, nära Smygehamn. Smygehuk är Sveriges och den skandinaviska halvöns sydligaste udde och är ett välbesökt turistmål.


Vi besökte Smygehuk den 14 juni 2014. Vi tog ett par obligatoriska bilder vid Sveriges sydligaste punkt.Vi tog även 3 st geochacher i området.


När vi besökte Smygehuk såg vi ett par Råkor, två Gravänder och många Skarvar. Roligt med så många, för oss Stockholmsbor, ovanliga fåglar (ja inte Skarvarna inräknat).


Vi avslutade vårt besök i Smygehuk med att äta en obligatorisk sillamacka innan vi for vidare för en rolig fest ute på den skånska slätten…..Lite övrig kuriosa om området kring Smygehuk:

Smygehuks fyr

Smygehuks fyr, byggd 1883, är ett 17 m högt torn byggt i järn. Efter att ha varit släckt i 25 år tändes den åter 2001 och vägleder numera fritidsbåtar och lokala fiskare runt udden. Fyren bjuder på en hänförande utsikt över havet och slätten. Den gamla fyrvaktarbostaden är ombyggd till vandrarhem och i det gamla mistlurshuset arrangeras bl a konstutställningar.


Smygehuks kakelugnar

Länge bröt man kalk i området kring Smygehamn. Landskapet visar fortfarande spår efter brytningen. Kalkbrytning och bränning i mer industriell omfattning kom troligen igång omkring 1860. 1954 lades verksamheten ner på grund av dålig lönsamhet. Kalken användes till mur- och putsbruk, till att vitmena husen och även vid sockerframställning. Bränningen skedde i så kallade kupolugnar för periodisk drift. Sammanlagt var 10 ugnar i bruk. Nio av ugnarna finns bevarade, den äldsta av dessa är från mitten av 1800-talet.

Om du vill se fler bilder från Smygehuk eller ladda ner en karta är här en direktlänk till vår hemsida:

http://www.traneving.se/index.php?tbl_menuID=910&i=Smygehuk%20Sydligaste%20punkt

www.traneving.se

/Helena och Thomas


#merrell #norrona #frifab #reveloutionrace #peakofsweden #25topparisverige #29nationalparkerisverige

  • Comments(0)//friluftsblogg.traneving.se/#post260