Traneving Outdoor

Traneving Outdoor

Traneving Outdoor

Årets Näräventyrare 2011 --
Adventure Nights 2013
Peak of Sweden 2014-2015
Peak of Denmark 2016
Peak of Stockholm 2016-2017

Vi bloggar om vandring, paddling, kajak, skidåkning och allt övrigt friluftsliv vi upplever.
Vi har vandrat i Sverige, Norge, Schweiz, Österrike, Frankrike, Italien, Portugal, Tyskland, Polen, Litauen, Lettland, Estland.
På vår hemsida hittar du kartor från alla vandringar och paddlingar vi gjort. traneving.se


Rondane Nationalpark i Norge - Vandring som passerar vattenfall

VandringPosted by Helena Traneving Thu, August 07, 2014 19:26:11

Sommaren 2013 besökte vi Rondane Nationalpark.

Tiden har gått och vi har liksom inte hunnit med att blogga om denna fina del av Norge. Men äntligen fanns tiden, idag i bilen på väg hem efter en härlig dag på Blå Jungfrun (blogg om idag kommer snart…….förhoppningsvis).

Rondane nationalpark är en norsk nationalpark i ett högfjällsområde mellan Gudbrandsdalen och Atndalen i Hedmark och Oppland. Den inrättades 1962 som Norges första nationalpark.

Dagen innan vi åkte till Rondane Nationalpark hade vi varit uppe på toppen av Snöhetta som ligger i Dovre Fjell.

Vi tog bilen upp till Mysusæter och passerade den lilla byn. Här efter är det betal väg fram till parkeringen. Här vid vägbommen tar bilvägen slut och det är också här många börjar sin vandring till Spranget och vidre till Rondvassbu och Per-Gynt Hytta.Här vid parkeringen stod det mängder av cyklar. Det visade sig att man kunde ta en cykel vid parkeringen och cykla fram till Rondvasbu Hyttan och där betala för hyran av cykeln. Det är grusväg fram till hyttan så det går bra mycket fortare att cykla till hyttan om man bara vill besöka den över dagen.

Vi var lite sega i benen efter två veckors intensiv vandring och bestämde oss för att göra en kortare tur längs med en magnifik flod som passerade två mäktiga vattenfall.

Vi började gå mot Spranget och leden är mycket väl markerad.

Att det heter Spranget eller Språnget på svenska var att här hoppade man över på egen risk förr i tiden eftersom det inte fanns någon bro.Floden vi sedan följer söder ut heter Isakhölen.

Som vanligt i Norge är naturen hänförande vacker och vi blir alltid så där tagna av den fantastiska och annorlunda natur som erbjuds i vårt grannland.Vattnet forsar så där magiskt det bara kan göra en riktigt fin sommardag (utan mygg och knott).Ungefär halvvägs genom vår vandring kom vi högra upp och passerade en ravin som vattnet gröpte ur. Här fanns ett större vattenfall.Vill du se fler bilder från vår vandring vid Rondane Nationalpark eller titta på karta över området är här en direktlänk till vår hemsida:

http://www.traneving.se/index.php?tbl_menuID=883&i=Rondane%20Nationalpark

www.traneving.se

/Helena och Thomas#merrell #norrona #norröna #primusequipment #primus

  • Comments(0)//friluftsblogg.traneving.se/#post255