Traneving Outdoor

Traneving Outdoor

Traneving Outdoor

Årets Näräventyrare 2011 --
Adventure Nights 2013
Peak of Sweden 2014-2015
Peak of Denmark 2016
Peak of Stockholm 2016-2017

Vi bloggar om vandring, paddling, kajak, skidåkning och allt övrigt friluftsliv vi upplever.
Vi har vandrat i Sverige, Norge, Schweiz, Österrike, Frankrike, Italien, Portugal, Tyskland, Polen, Litauen, Lettland, Estland.
På vår hemsida hittar du kartor från alla vandringar och paddlingar vi gjort. traneving.se


Vandring i Store Mosse Nationalpark, Småland – Peak of Sweden

Peak of SwedenPosted by Helena Traneving Sat, February 15, 2014 13:52:28

Store Mosse ligger på småländska höglandet och är det största svenska myrområdet söder om Lappland. Den väldiga myren breder ut sig över tiotusen hektar och bildar ett landskap med ursprunglig karaktär. Här ligger Kävsjön som är en av landets berömda fågelsjöar. I Nationalparken finns det 30 km vandringsleder som är väldigt fint underhållna.Vi anlände till Skillingaryd kvällen innan besöket vid Store Mosse Nationalpark. Vi tog in på Hotell Småland som ligger nära Nationalparken för att kunna vara på plats tidigt nästa dag. Att sova på hotell kändes väldigt ovant när man som vi är vana (och bäst gillar) att sova i tält. Men det var väldigt skönt att basta kvällen innan eftersom vi kom fram genomfrusna efter vår vandring på Höglandsleden.

Vi inledde vårt besök i Nationalparken med att vandra runt i omgivningarna kring Naturrum. Vi hann med ett par kilometers vandring innan de öppnade för dagen på Naturrum.Inne på Naturrum träffade vi Hans som visade oss runt och berättade att han kände Thomas pappa (Naturfotograf Sture Traneving) som är den som har sina foton och böcker om Tranor vid Naturrum i nationalparken.Han bad oss hälsa hem till Thomas föräldrar som hade varit på besök och hållit föredrag så sent som förra våren. Inte visste vi det. Nog för att vi såg Stures bilder på väggarna men det är ju inget ovanligt när man besöker en mosse där tranor häckar....
Om du är intresserad av att se bilder tagna av Thomas pappa, Sture så är här en länk till hans sida http://www.tranor.seEfter besöket vid Naturrum tog vi oss vidare till Östra Rockne för att försöka ta oss ut på den riktigt fina mossen. Här är mossen nämligen så vidsträckt att man ser horisonten. Det är en väldigt mäktig känsla. Att vandra på mossen för osökt tankarna till fjällen.

Vi var lite tveksamma till om det skulle fungera eftersom det var så blött ute. Allt gick bra ända fram till rastplatsen innan själva stormossen. Sen blev det blött och spängerna låg under vatten. Vi tog oss ut en bit men sen var det stopp. Ett par fina bilder fick vi i alla fall till innan vi fick vända tillbaka. Fjällkänslan är uppenbar!

Tur i oturen att det tog stopp där det gjorde för sen kom snöovädret. Det var även dags för oss att ta oss vidare till nästa Nationalpark i Småland innan vi skulle hem till våra ungdomar för kvällen.

Det blev en besvärlig resa hem genom Sverige (och fram till nästa nationalpark) eftersom det var denna helg då hela mellersta Sverige drabbades av ”det stora snöovädret”.

Vill du ladda ner kartor till nationalparken eller se fler bilder är här en direktlänk till vår hemsida:

http://www.traneving.se/index.php?tbl_menuID=863&i=Stora%20Mossen%20Nationalpark

www.traneving.se

/Helena och Thomas  • Comments(0)//friluftsblogg.traneving.se/#post235