Traneving Outdoor

Traneving Outdoor

Traneving Outdoor

Årets Näräventyrare 2011 --
Adventure Nights 2013
Peak of Sweden 2014-2015
Peak of Denmark 2016
Peak of Stockholm 2016-2017

Vi bloggar om vandring, paddling, kajak, skidåkning och allt övrigt friluftsliv vi upplever.
Vi har vandrat i Sverige, Norge, Schweiz, Österrike, Frankrike, Italien, Portugal, Tyskland, Polen, Litauen, Lettland, Estland.
På vår hemsida hittar du kartor från alla vandringar och paddlingar vi gjort. traneving.se


Skärmflygsäventyr i 50 årspresent och en höstvandring runt fågelsjön Hjälstaviken

VandringPosted by Helena Traneving Tue, February 12, 2013 13:57:45

I mitten av september åkte vi till Hjälstaviken (Uppland) för att vandra runt sjön på vandringsleden som är ungefär 9 km lång.

Att vi befann oss i närheten av sjön berodde helt och hållet på att Thomas fått ”skärmflyg” i 50-års present och just denna helg var sista helgen för året då de skulle kunna flyga.

Thomas flyginstruktör, Tom, var mycket skicklig och ingav bra förtroende inför flygningen. För att komma upp i luften användes en draglina som tog dem ungefär 250 meter upp i luften. Under flygningen hade de turen att stöta på termitvindar vilka i sin tur tog dem upp på 380 meter. Färden var över efter 10 minuter vilket var längre tack vare termitvindarnas hjälp.

Thomas och instruktören Tom.....


Hur mådde då Thomas när han kom ner på marken? - Exalterad, glad, entusiastisk och illamående…….

Hur såg Thomas ut när han kom ner på marken? - Vit som ett lakan. Det var som om all färg försvunnit från huden i ansiktet men glad.

Vill han göra om det? – Absolut med skräckblandad förtjusning.


Tom (flyginstruktören) hade varnat för illamående innan flygningen. Det är tydligen vanligt när man är nybörjare och flyger runt, runt med hjälp av termitvindarna.

Efter Thomas äventyr med att flyga skärmflyg körde vi (läs Helena) bilen till parkeringen där vandringsleden runt Hjälstaviken börjar.


Helena vid parkeringen till Hjälstaviken.....


Här vid parkeringen och entrén till Hjälstaviken finns en fin rastplats under tak och nybyggd bod med dass och sopsortering. Vandringen runt sjön är 9,5 km lång (uppmätt med Runkeeper).

Första biten av vandringen går längs med åkrar och genom en kohage.


Längst norrut runt sjön var det väldigt blött när vi passerade genom den norra kohagen. Tur att vi har kängor som står emot vatten. Vi mötte nämligen ett par med gymnastikskor och de var inte jätte glada ;)

Blött om fötterna....................


Träden var alldeles röda av rönnbär. Helena fotade under tiden som Thomas passade på att tömma magen en gång till (hihihi….kvinnlig skadeglädje)…….Så här på hösten var det en mycket rolig vandring. Speciellt så här sent fram mot kvällen. Fullt med flyttfåglar på sjön och i luften som var på väg ner för landning. Tranor i mängder trängdes med andra flyttfåglar.

Thomas som nu mådde lite bättre vid Parnassen.................


Vi passade på att gå upp i fågeltornet för att titta på alla fåglar. Här mötte vi två män från Skåne som åkt hit med sin husbil för att senare följa tranornas resa vidare söderut.


Upp i fågeltornet....


Stora delar av Hjälstaviken är fågelskyddsområde med tillträdesförbud mellan den 1 april och 15 augusti. Under denna tid får man bara passera området på stigen/vandringsleden.

Vill du se fler bilder från vår vandring eller ladda ner karta så är här en direktlänk till vår hemsida:

http://www.traneving.se/index.php?tbl_menuID=807&i=Hj%E4lstaviken%20runt

www.traneving.se

/Helena och Thomas

  • Comments(0)//friluftsblogg.traneving.se/#post195