Traneving Outdoor

Traneving Outdoor

Traneving Outdoor

Årets Näräventyrare 2011 --
Adventure Nights 2013
Peak of Sweden 2014-2015
Peak of Denmark 2016
Peak of Stockholm 2016-2017

Vi bloggar om vandring, paddling, kajak, skidåkning och allt övrigt friluftsliv vi upplever.
Vi har vandrat i Sverige, Norge, Schweiz, Österrike, Frankrike, Italien, Portugal, Tyskland, Polen, Litauen, Lettland, Estland.
På vår hemsida hittar du kartor från alla vandringar och paddlingar vi gjort. traneving.se


Vandring på Upplandsleden (Stockholmsdelen) mellan Rosersberg och Sigtuna – 19 km

VandringPosted by Helena Traneving Wed, February 08, 2012 10:31:18

Etapp 3 av Upplandsleden, Stockholm sträcker sig mellan Rosersberg och Sigtuna.

Hela sträckan är 19 km och vi valde som tidigare att dela upp vandringen på två dagar - Rosersberg - Steninge = 8,2 km och Steninge - Sigtuna = 10,8 km

Rosersberg - Steninge = 8,2 km

Det var härligt, kallt och friskt, höstväder när vi vandrade första delen den 30 oktober mellan Rosersberg och Steninge. Vi parkerade bilen vid slottet och letade oss tillbaka tid den punkt vi avslutade förra vandringen. Leden sträcker sig genom slottsparken i kanten längs med Mälaren.

När vi lämnat slottsparken följde leden en mindre grusväg. Här stötte vi på ett gäng med militärer på övning. Det känns alltid lite kusligt att möte ett gäng militärer så här. Man slits bryskt tillbaka från den vackra naturen till verkligheten.

Strax efter vi passerat militärerna var det dags att plocka dagens första chach. Den var placerad i en gammal militärbunker. Tur vi hade med pannlampa för det var kolsvart nere i tunneln.

Vid Oskarsbanan stannade vi till och åt dagens lunch. Det var lite kallt och ruggigt så vi satt inte still så värst länge. Det var lika bra att hålla igång för att kunna hålla uppe temperaturen i kroppen.

Efter Oskarsbanan går leden genom skogen på mindre grusvägar ända fram till badet vid Tegelugnen. Vi hade tänkt dricka kaffe här men det blåste kallt så vi beslutade oss för att vandra vidare till den lilla ån strax innan Sigtuna.

Här vid ån tog vi ännu en chach innan vi drack vårt kaffe.

Efter ån var det bara en kilometer kvar tills vi var framme vid Steninge där vi hade vår andra bil parkerad.


Steninge - Sigtuna = 10,8 km

När vi vandrade andra delen den 5 november mellan Steninge och Sigtuna var det riktigt skönt höstväder.

Vi parkerade bilen vid Steninge och passade på att titta in i glasbruket innan vi vandrade vidare på Upplandsleden.

Från Steninge följer Upplandsleden landsvägen ut till Flottviken innan den viker av in i skogen och upp på vitberget.

Vi stannade och åt lunch vid den fina rastplatsen - Björnkälla Friluftsgård. Här finns en fin eldlplats och idag hade vi tur eftersom någon lämnat kvar ett nät med lite ved. Vi tände en eld som värmde gott i det lite ruggiga vädret.

Till lunch åt vi gårdagens rester, Renskav med grönsaker och nudlar. Det är smidigt att ha med sig rester på en tur som den här, bara att värma på gasolköket.

Vi vandrade vidare och passade på att ta ännu en cach innan vi kom fram till St Emmarsboda. Det är Friluftsfrämjandet som äger St Emmarsboda och här kan man på söndagar köpa fika. Det är OK att ha med sig egen matsäck samt att använda grillarna som finns på området.

Även här vid St Emmarsboda passade vi på att ta en finurligt gömd cach.

Strax efter St Emmarsboda finns ett vindskydd som används av Friluftsfrämjandet. Det är inget övernattningsvindskydd eftersom det saknas trägolv.

Efter St Emmarsboda har vi inte långt kvar tills vi är framme vid vår bil som vi parkerat på parkeringsplatsen där vägen/leden passerar över Mälaren.

Upplandsleden kommer aldrig in i centrala Sigtuna utan följer Mälaren upp längs med Garnsviken och Viby. Men mer om det i nästa blogg………….

Om du vill ladda ner kartor över Upplandsleden eller titta på fler bilder från leden så är här en direktlänk till vår hemsida:

http://www.traneving.se/index.php?tbl_menuID=203

www.traneving.se

/Helena och Thomas

  • Comments(0)//friluftsblogg.traneving.se/#post141