Traneving Outdoor

Traneving Outdoor

Traneving Outdoor

Årets Näräventyrare 2011 --
Adventure Nights 2013
Peak of Sweden 2014-2015
Peak of Denmark 2016
Peak of Stockholm 2016-2017

Vi bloggar om vandring, paddling, kajak, skidåkning och allt övrigt friluftsliv vi upplever.
Vi har vandrat i Sverige, Norge, Schweiz, Österrike, Frankrike, Italien, Portugal, Tyskland, Polen, Litauen, Lettland, Estland.
På vår hemsida hittar du kartor från alla vandringar och paddlingar vi gjort. traneving.se


Att vandra Båtluffarleden (Finnhamn-Ingmarsö) i Stockholms Skärgård

VandringPosted by Helena Traneving Tue, January 10, 2012 10:35:34

I september var dags för oss att göra om den väldigt vackra vandringen av Båtluffarleden mellan Finnhamn och Ingmarsö i Stockholms Skärgård. Förra gången vi vandrade denna led tog vi inga bilder och tanken på en hemsida med samlad information om leder och kartor var inte ens påkommen.

Vi parkerade vår bil i Vaxholm och tog färjan ut till Finnhamn. Båtturen ut tar ca. 2 timmar beroende på färja och bolag.


Väl framme vid Finnhamn passade vi på att ta ett par chacher innan vi vandrade mot båten som man använder sig av för att ta sig mellan öarna.

Vi öste ur roddbåten som låg förtöjd vid stranden och lagade sedan till vår medhavda lunch på vårt Primus gasolkök.Under tiden vi åt lunch kom det två killar från Tyskland som, precis som vi, vandrade båtluffarleden mellan öarna. De tackade oss för att vi öst ur båten och rodde iväg under tiden åt vi vår lunch. När de kom tillbaka med den ena roddbåten frågade de om vi ville följa med dem för att sippa slussa båtarna fram och tillbaka. Vi tackade vänligt nej till deras erbjudande. Det är ju just detta moment som är det roliga med hela leden (en båt skall alltid finnas kvar på vardera ö).


I Finnhamn är inte leden så bra markerad och det kan ta ett tag att hitta roddbåten om man inte varit här förut. På Ingmarsö är dock leden väl markerad.

Vi passerade förbi båthamnen och här finns ett par fina grillplatser.Strax innan hästudden, vid sjön, passerar vi förbi det ställe som vi tältade vid förra gången vi vandrade denna leden.


Vid Femsundsviken upptäcker vi plötsligt att det ryker nedanför en klippa. Vi undrar vem som valt att göra upp en eld här? När vi kommer fram ser vi att det brinner för fullt i marken. Troligen har någon vandrare kastat en fimp som tänt på det torra gräset.

Vi letar fram de flaskor, och kastruller vi har med oss och tränger oss ner mot havet för att komma åt vatten att släcka elden. Efter ca. 15 minuter är elden släckt. Precis då kommer en dam gående på leden. Vi frågar om hon bor på ön. Jodå, det gör hon. Vi visar elden och hon lovar att säga till närmsta granne så han kan gå dit lite senare på eftermiddagen och titta till platsen så inte elden tagit sig igen.


Efter dramatiken med elden hade vi ca. 2 km kvar till vi var framme vid bryggan. Vi passade in båten tillbaka väldigt precis och behövde bara vänta i 15 minuter.

Båtluffarleden passar sig utmärkt för en dagsvandring om man ser till att komma med förmiddagsbåten till Finnhamn.

Samlad information om leden:
Tag båten till Finnhamn. Här startar du vandringen på båtluffarleden. Snart når du ett smalt sund med en roddbåt på vardera stranden. Den kan du låna för att ro över till Kålgårdsön. Glöm bara inte att bogsera över den andra båten till Finnhamn först så att ingen strand blir utan. Från Kålgårdsön finns markerad led till Ingmarsö.Vill du se fler bilder från vår vandring av Båtluffarleden eller ladda ner kartor så är här en direktlänk till vår hemsida:

http://www.traneving.se/index.php?tbl_menuID=744

www.traneving.se

/Helena och Thomas

  • Comments(0)//friluftsblogg.traneving.se/#post133