Traneving Outdoor

Traneving Outdoor

Traneving Outdoor

Årets Näräventyrare 2011 --
Adventure Nights 2013
Peak of Sweden 2014-2015
Peak of Denmark 2016
Peak of Stockholm 2016-2017

Vi bloggar om vandring, paddling, kajak, skidåkning och allt övrigt friluftsliv vi upplever.
Vi har vandrat i Sverige, Norge, Schweiz, Österrike, Frankrike, Italien, Portugal, Tyskland, Polen, Litauen, Lettland, Estland.
På vår hemsida hittar du kartor från alla vandringar och paddlingar vi gjort. traneving.se


Kajak genom Nackareservatet - Vildmark 10 minuters bilväg från city

HavskajakPosted by Helena Traneving Mon, August 29, 2011 13:15:11

Vi har vandrat ofta i Nackareservatet och runt Hellasgården och då ofta funderat på att paddla genom de vackra sjöarna. Detta är en perfekt halvdagstur i väldigt lugna nybörjarvatten. Vi startade vid 11.30 och stannade för lunch vid en klippa. Sart och Mål för dagen var parkeringen i kanten av Dammtorpssjön, parkeringen vid det gamla kapellet (se karta på www.traneving.se ).

Den första delen av Dammtorpssjön var full av näckrosor och det var vackert att paddla genom alla vita blommor. I Dammtorpssjön paddlade vi förbi en väldigt tam Sothönsfamilj.

vi passerade under den låga bron som förbinder Dammtorpssjön med Söderbysjön. Här, i Söderbysjön, var det många som badade. Det var fullt på klipporna och vid badplatsen.

Efter Söderbysjön paddlade vi in i Ältaån och under bron där Sörmlandsleden går. Här har vi vandrat på sommar och vinter. Riktigt mysigt att för en gång skull befinna sig i vattnet och studera den vackra naturen från detta håll. I Ältaån mötte vi en morfar (eller farfar) med barnbarn som var på väg åt motsatt håll i en canadensare. Paddlingen genom Ältaån var lätt och vi stötte inte på några hinder. Ån bjöd på många vackra blommor och man kan inte förstå att man är så nära city när det känns som om man befinner sig långt ut i vildmarken - En härlig känsla!

Efter Ältaån paddlade vi ut i Ältasjön. Nu var det dags att hitta ett lämpligt lunchställe. Först tog vi sikte på ön som ligger precis vid mynningen av ån. Ett dåligt beslut eftersom det visade sig att ön var "ockuperad" av skrattmåsar med ungar. Vi paddlade vidare och hittade en fin klippa att dra upp kajaken på.

Efter lunch följde vi strandkanten runt Ältasjön med vår kajak. Även här i denna sjön var det många som badade.

Väl tillbaka i Söderbysjön stannade vi vid en klippa för ett bad. Vattnet var varmt och solen stekte gott! Här, vid klippan, drack vi vårt kaffe och tittade på alla små abborrar som åt av det vi sparkat loss från klippkanten vid vårt bad.

Detta var en härlig och lugn tur som varmt kan rekommenderas. En perfekt tur för nybörjaren!

Om du vill ladda ner karta eller se fler bilder från turen så är här en direktlänk:

http://www.traneving.se/index.php?tbl_menuID=704

www.traneving.se

/Helena och Thomas

  • Comments(0)//friluftsblogg.traneving.se/#post108