Traneving Outdoor

Traneving Outdoor

Traneving Outdoor

Årets Näräventyrare 2011 --
Adventure Nights 2013
Peak of Sweden 2014-2015
Peak of Denmark 2016
Peak of Stockholm 2016-2017

Vi bloggar om vandring, paddling, kajak, skidåkning och allt övrigt friluftsliv vi upplever.
Vi har vandrat i Sverige, Norge, Schweiz, Österrike, Frankrike, Italien, Portugal, Tyskland, Polen, Litauen, Lettland, Estland.
På vår hemsida hittar du kartor från alla vandringar och paddlingar vi gjort. traneving.se


Till häst i Tiveden

TurridningPosted by Thomas Traneving Sun, October 25, 2009 21:44:44
Söndagen den 18 oktober var det dags att åter igen besöka Tivedens Skogsridning strax utanför Tived. Vi hade bestämt träff kl. 11.00 och vi begav oss iväg med en lite nervös Britt.

Britt (Thomas mamma) fyllde år i Maj och fick då som present en tur på hästryggen. Hon skulle med andra ord varit med vid den tur som gjorde här i Maj men var då skadad i sitt knä. Den gången red vi norra turen (finns dokumenterad här på vår hemsida).
Nu var det äntligen dags för Britt att få rida igen, 25 år sedan sist.När vi vaknade på morgonen visade termometern på -1 grader. Kallt men solen sken och bättre höstväder kan man inte önska sig.

När vi kom fram till Tivedens Skogsridning strax utanför Tived stod våra hästar redan framme. Det borstades och sadlades för fullt.Britt fick sig tilldelad trygga och lugna Boson (samma häst som Jeppe fick rida förra gången vi var här). Boson är en riktig gentleman som gör allt för att hjälpa sin ryttare.

Thomas fick rida Mumin. En häst som inte gillar att bli blöt och kladdig om hovarna. Mumin tar gärna långa omvägar när han ser att det ser väldigt geggigt och kladdigt ut. När han sedan märker att Thomas inte är en så van ryttare bestämmer han sig för att ta riktigt långa omvägar för att slippa gegga.Helena fick rida mysige, unge herr Isac. En söt och gosig ung liten kille som är väldigt duktig på att lyssna på sin ryttare. Efter ett tag får Helena och Isac så bra kontakt att Isac börjar svara lite grymtande och mumlande på vare beröm och instruktion.

Den tur vi fick rida idag kallar de för Söderturen.
En, i vårt tycke, lite vackrare tur än turen norrut.

Turen går genom den djupa Tivedenskogen, längs små skogsvägar och ut längs med sjön Unden.Vi får skritta, trava och njuta av en härlig galopp. Britt är jätte duktig och hänger med på allt som vår ledare föreslår. Bra och mycket modigt av en kvinna som nyss fyllt 75 år.

Läs mer om vår tur till häst på vår hemsida.

www.traneving.se Turridning Tivedens Skogsridning Syd

  • Comments(1)//friluftsblogg.traneving.se/#post18

Idre, Ridning & Mountainbike

TurridningPosted by Thomas Traneving Sun, October 04, 2009 14:11:05

Ja nu var det länge sedan vi bloggade. Har lugnat ner oss lite grann, det kan bli lite för mycket av det goda (Friluftsliv och bloggande). Vi har försökt att vara lite mer "Svensson" denna sommar och varit i Tunisien med sol bad och shopping samt på Gotland. Med andra ord umgåtts så mycket som möjligt på våra tonåringars villkor (man får vara glad att de vill umgås).

Fast helt kunde vi inte hålla oss ifrån friluftsliv.........

Vi började semestern med att åka upp till Idre och där blev det mycket Mountainbike och ridning.

Thomas, Jesper och Amanda hyrde Freeridecyklar och följde med en organiserad tur där vi fick lära oss bromsa nedför fjället. Vi åkte sedan, i rätt ordning, en grön backe och sedan en Röd och sist en väldigt brant svart backe ned för Idre Fjäll. Vi hade med oss cyklarna i liften så vi slapp cykla uppför.


Dagen efter cyklade Thomas & Jesper från Nipfjället till Städjan på kalfjället och ner till Idre Fjäll. En väldigt stenig tur i början där Thomas trillade 3 gånger. På slutet blev det nedför och Frreeride och lite enklare. Härliga vyer längs vägen.

Helena passade på att ta en ridtur upp mot Städjan som hos Idre Fjäll kallas för Toppturen. Eftersom hon ridit ett par gånger tillsammans med Östen, som äger hela ranchen, fick hon äran att rida den lite såvarare men välutbildade westernhästen Ärtan. En härlig tur som bjöd på brant upp- och nedstigning, härliga vyer samt snabb och skön galopp.


Innan vi åkte hem hann Thomas med att cykla Mountainbikeleden Fjället runt (Milen). Sedan bar det av hemåt mot nästa äventyr där Helena och Amanda åkte mot Malmö och Thomas, Tobias och Jesper till Tranebo i Närke innan det veckan senare bar av mot paraplydrinkar och palyan i Tunisien.

Se mer på vår hemsida www.traneving.se under

Mountainbike 1. Freeride Idre 2. Nipfjället Städjan.. 3. Fjället runt

Turridning Toppridning Städjan

  • Comments(0)//friluftsblogg.traneving.se/#post10

Turridning i Tivedens skogar

TurridningPosted by Thomas Traneving Sun, October 04, 2009 13:32:04
Thomas mamma fyllde 75 år och vi skulle ge en turridning i present. Men precis innan vi skulle ge den fick hon vatten i knät och kunde inte gå så vi fick skjuta på hennes present till längre fram, när knät var bra.

Hur som helst hade vi bokat, så Jesper fick hänga med i farmors ställe.

Det blev en jättefin ridtur med Nordsvenska travkallblodshästar.

För Jesper var det första gången han red. För Thomas den 3:e (Alla 3 är dokumenterade på vår hemsida). Helena och Amanda rider ju regelbundet 1 gång per vecka så för dom var det nya att rida på Nordsvenska hästar.

Vi fick rykta och sadla hästarna.

Stod på en pall för att kliva upp och sen bar det iväg rätt in i skogen på små stigar rätt upp på berg och sedan ut på större stigar där vi travade.

Slutet av turen gick på en mindre väg förbi blommande körsbärsträd och gårdar.

Tillbaka till Kopparhults hage där vi fick sadla av och rykta hästarna.

Innan vi åkte hem tog vi en tur till den lilla kyrkan där vi (Thomas & Helena) gifte sig. Första gången vi var där sen vi gifte oss.

Sedan tillbaka till Tranebo , vår stuga vid Västra laxsjön

Se mer om turridning på vår hemsida www.traneving.se under Turridning / Tivedens Skogsridning

Thomas & Helena

  • Comments(0)//friluftsblogg.traneving.se/#post6