Traneving Outdoor

Traneving Outdoor

Traneving Outdoor

Årets Näräventyrare 2011 --
Adventure Nights 2013
Peak of Sweden 2014-2015
Peak of Denmark 2016
Peak of Stockholm 2016-2017

Vi bloggar om vandring, paddling, kajak, skidåkning och allt övrigt friluftsliv vi upplever.
Vi har vandrat i Sverige, Norge, Schweiz, Österrike, Frankrike, Italien, Portugal, Tyskland, Polen, Litauen, Lettland, Estland.
På vår hemsida hittar du kartor från alla vandringar och paddlingar vi gjort. traneving.se


Sommar och sol - Med kajak genom ett sommar Stockholm

HavskajakPosted by Helena Traneving Tue, January 03, 2012 14:36:55

Även om det ser ut som om vi inte gjort någon aktivitet sedan i augusti så stämmer inte det. Vi är fortfarande ute varje helg och vandrar och som ni säkert har upptäckt ligger vi lååångt efter med vårt bloggande!

Framöver kommer vi att försöka blogga lite oftare för att komma ikapp det vi ligger efter…….

Skönt var det i alla fall att äntligen känna sig frisk och komma ut med kajaken den 21 augusti. Vi satsade denna dag på en kortare tur på ca. 1,2 mil och paddlade en rundtur genom Edsviken och Brunnsviken i Stockholm.

Ilägg och Upptag finns längst ner på Slotts allén vid Ulriksdals slott i Solna.

När vi lagt i kajaken tog vi sikte på Kaninholmen som är en ö mitt i Edsviken. Här åt vi vår lunch. Det var många ute och paddlade kajak denna dag så vi var inte precis ensamma på ön.

Två olika kajakgäng samsade med oss om den lilla ytan på ön. En väldigt nyfiken svan höll oss sällskap under lunchen.

När lunchen var avklarad paddlade vi ner mot udden vid Rådan där det också finns en fin rastplats. Vi paddlade in i viken så vi kunde få en fin bild på rastplatsen.

Efter rastplatsen vid Rådan paddlade vi över till östra stranden och följde den kanten förbi Mörbyviken och under bron där E18 går över Edsviken.

Efter bron var det dags att svänga höger in genom Ålkistan. Här får man vänta på grönt ljus innan man kan passera genom slussen.

Väl inne i Brunnsviken var vi sugna på en glass och tog sikte på Kafé Sjöstugan. När vi la till vid bryggan var upptäckte vi att det var trubadurkväll och fullt med folk. Vi stannade en god stund och njöt av underhållningen. Kom man som vi, från vattnet, slapp man att betala inträde...

Efter glasspausen paddlade vi runt Edsviken och passerade Haga Slott och Brunnsvikens kanotklubb. Har man ingen egen kajak kan man hyra billigt här!

Vägen tillbaka paddlade vi längs med västra kanten av Edsviken.

En härlig och mycket lätt paddeltur som varmt kan rekommenderas.

Vill du se fler bilder från paddleturen är här en direktlänk till vår hemsida. Här hittar du även karta och GPS koordinater över turen:

http://www.traneving.se/index.php?tbl_menuID=741

www.traneving.se

/Helena och Thomas

  • Comments(0)//friluftsblogg.traneving.se/#post130

Paddla kajak ut till Ängsö Nationalpark i Roslagens skärgård

HavskajakPosted by Helena Traneving Tue, December 20, 2011 10:15:14

Det gick inte många dagar efter att vi kommit hem från Italien innan Thomas insjuknade i, vad vi trodde, maginfluensa. Kraftig diarré och kräkningar som varade i två dygn.

Precis när Thomas var klar insjuknade Helena. Helena blev tyvärr mycket sjukare än Thomas och genomled tre omgångar av diarré och kräkningar. Varje omgång satt i ungefär 4 dagar med paus på ca. 3 dagar innan eländet kom åter.

Efter andra omgången lämnades prover in till läkaren och svar kom efter ett par dagar. Vi hade drabbats av cryptosporidium! Snabbt räknade vi ut var vi smittats och kom till slutsatsen att plats för smitta var vattnet vi hämtat i pumpen vid restaurangen i St. Antonio innan vi besteg Monte Stivo.

Men, mellan dessa diarréer och kräkperioder kom vi faktiskt ut en tur med vår kajak (en K2a). Vi valde att paddla till Ängsö Nationalpark som ligger i Roslagens skärgård strax söder om Norrtälje.

Om ni tycker att Helena ser något inaktiv ut på bilderna så vet ni nu varför. Långa stunder åkte hon faktiskt bara med och Thomas slet för att få runt oss de två milen.

Ängsö nationalpark var en av Sveriges och Europas första nationalparker och bildades 1909.

På ön finns ett välbevarat äldre odlingslandskap med slåtterängar, naturbetesmarker och en gammal gårdsmiljö.

Turen från Möja (längs med väg 276) runt Ängsö tillbaka till Mörtsunda är ca. 2 mil. Turen lämpar sig för nybörjare eftersom den går i innerskärgården.

Vi la i kajaken vid badet i Möja, Bergshamra och tog upp kajaken vid båthamnen i Mörtsunda. Thomas gick sedan de två kilometerna för att hämta vår bil. Helena var under tiden kajakvakt.

Titta gärna in på vår hemsida om du vill ladda ner karta och se gps koordinater till starten från turen eller se fler bilder:

http://www.traneving.se/index.php?tbl_menuID=740

www.traneving.se

/Helena och Thomas

  • Comments(0)//friluftsblogg.traneving.se/#post129

Kajak med Ledningsgrupp

HavskajakPosted by Thomas Traneving Sat, December 17, 2011 08:00:52

Thomas och Maria, Kajakinstruktör, fick i uppdrag att paddla kajak med en ledningsgrupp från Västerås i augusti månad.

Vi startade inne i Åkersberga och paddlade inåt Långhundraleden mot Brottby.
Långhundraleden är en paddelled som Thomas & Helena tidigare paddlat. Den är en av de finaste paddellederna nära Stockholm.


Maria visade paddelteknik i början och efter slussen i Åkersberga började vi med Paddle & talk.

Paddle & talk tär en metod där alla i gruppen talar med varann, man paddlar jämsides och pratar om samma sak med alla i gruppen och till slut har man kommit fram till vad man är ute efter. Man sammaställer allt man pratat om iland.

Thomas hade med sig sin Ipad i vattenskyddat fodral och sammanställde allt man pratat om. Mailade vidare allt från Ipaden till sekreteraren på kontoret som sammanställde allt och mailade tillbaka sammanställningen för forsatt arbete.

Så kan man använda sig av tekniken trots man hela tiden är utomhus.


Vi åt lunch och fortsatte paddle & talk hela vägen fram till lägerplatsen nära Brottby. Sammanställningen gör man under lunchen och vid lägerplatsen

Dagen efter paddlade vi lite snabbare och ut mot havet utanför Åkersberga, där vi lunchade med samarbetsövningar.

En bit ut på havet och sen tillbaka

Vad fick KSAB ut av detta. En sammansvetsad ledningsgrupp med bestämda möten och en plan med framtidsprojekt med handlingsplaner.


Förutom en upplevelse man kommer att minnas och jag Thomas hade två härliga arbetsdagar på jobbet.

Vill ni se mer bilder från denna tvådagartur kan ni göra det

här  • Comments(0)//friluftsblogg.traneving.se/#post128

Kajak genom Nackareservatet - Vildmark 10 minuters bilväg från city

HavskajakPosted by Helena Traneving Mon, August 29, 2011 13:15:11

Vi har vandrat ofta i Nackareservatet och runt Hellasgården och då ofta funderat på att paddla genom de vackra sjöarna. Detta är en perfekt halvdagstur i väldigt lugna nybörjarvatten. Vi startade vid 11.30 och stannade för lunch vid en klippa. Sart och Mål för dagen var parkeringen i kanten av Dammtorpssjön, parkeringen vid det gamla kapellet (se karta på www.traneving.se ).

Den första delen av Dammtorpssjön var full av näckrosor och det var vackert att paddla genom alla vita blommor. I Dammtorpssjön paddlade vi förbi en väldigt tam Sothönsfamilj.

vi passerade under den låga bron som förbinder Dammtorpssjön med Söderbysjön. Här, i Söderbysjön, var det många som badade. Det var fullt på klipporna och vid badplatsen.

Efter Söderbysjön paddlade vi in i Ältaån och under bron där Sörmlandsleden går. Här har vi vandrat på sommar och vinter. Riktigt mysigt att för en gång skull befinna sig i vattnet och studera den vackra naturen från detta håll. I Ältaån mötte vi en morfar (eller farfar) med barnbarn som var på väg åt motsatt håll i en canadensare. Paddlingen genom Ältaån var lätt och vi stötte inte på några hinder. Ån bjöd på många vackra blommor och man kan inte förstå att man är så nära city när det känns som om man befinner sig långt ut i vildmarken - En härlig känsla!

Efter Ältaån paddlade vi ut i Ältasjön. Nu var det dags att hitta ett lämpligt lunchställe. Först tog vi sikte på ön som ligger precis vid mynningen av ån. Ett dåligt beslut eftersom det visade sig att ön var "ockuperad" av skrattmåsar med ungar. Vi paddlade vidare och hittade en fin klippa att dra upp kajaken på.

Efter lunch följde vi strandkanten runt Ältasjön med vår kajak. Även här i denna sjön var det många som badade.

Väl tillbaka i Söderbysjön stannade vi vid en klippa för ett bad. Vattnet var varmt och solen stekte gott! Här, vid klippan, drack vi vårt kaffe och tittade på alla små abborrar som åt av det vi sparkat loss från klippkanten vid vårt bad.

Detta var en härlig och lugn tur som varmt kan rekommenderas. En perfekt tur för nybörjaren!

Om du vill ladda ner karta eller se fler bilder från turen så är här en direktlänk:

http://www.traneving.se/index.php?tbl_menuID=704

www.traneving.se

/Helena och Thomas

  • Comments(0)//friluftsblogg.traneving.se/#post108

Havskajak Drevviken ut i havet T/R

HavskajakPosted by Helena Traneving Sat, June 19, 2010 21:01:49
Lördagen den 22/5 2010 paddlade havskajak Drevviken, genom en mängd små sjöar och åar och vidare ut i havet (och hela turen tbx igen). En sträcka på ca. 2,3 mil.

Vi parkerade bilen vid Kumlabadet i Tyresö. Rätt snart kom vi in i vackra och magiska Gudöån. Här kan man hyra kanoter och kajaker (sök på eniro eller hitta).


Efter en liten stunds paddling var vi så inne i Långsjön. Här lagade vi till vår lunch på halvön som sticker ut strax innan Solön. Här ligger det ett gammalt skyttevärn som gör udden till en mycket lämplig rastplats.


Efter lunchen bar det så av mot Gammelströmmen som bjöd på lite rolig paddling och fors. Nja, inte så värst strid men det blev lite fart i alla fall.

I Lillsjön passerade vi ett par killar som fiskade. Bron över sjön är populär bland fiskare och på vägen tillbaka var det ett par äldre män som stod där.

Så var vi ute i Tyresö-Flaten. Här var det fler fiskare som höll till längs med klipporna. Vi rundade Bullerholmen och det var dags för dagens första lyft. Lyftet var ca. 100 meter förbi strömmen där man kan få se strömmstare. Hjul är bra att ha med vid denna turen.


Ilägg på andra sidan forsen och så var vi ute i Nyforsviken vilken leder vidare ut i Albysjön. Albysjön är väldigt skärgårdslik med alla sina små öar och kobbar. Vi passerar Fårholmen och viker in i ån som förbinder sjön med Fatburen.

I slutet av Fatburen blir det dags för dagens andra lyft bort till Fållbrinksströmmen. Dagens lyft blev extra roligt eftersom det var medeltidamarknad precis där vi skulle lägga i kajaken. Vi slapp som tur var betala inträde eftersom det var rätt uppenbart att vi inte tänkte gå på marknaden. Vi fick dock hjälpa till och "fiska" bortskjutna pilar i ån ;)


Så var vi äntligen ute i havet. Nämligen i Kalvfjärden. Vid badet vid Mjölkuddden tog vi en välbehövlig kaffepaus innan vi paddlade vidare runt kalvnäset och in i Uddbyviken. Här var det dags för dagens tredje lyft förby Uddby Kvarn.

Vi la i kajaken i vid Uddby Badet och så var vi åter på väg tillbaka genom Albysjön och hela vägen till vår bil, parkerad i Drevviken.


Om du vill se fler bilder från vår paddeltur så titta in på vår hemsida www.traneving.se

/ Havskajak / Tyresö Runt.


Helena och Thomas

Traneving


  • Comments(0)//friluftsblogg.traneving.se/#post50

Havskajak på Mälaren

HavskajakPosted by Thomas Traneving Sun, October 04, 2009 14:33:01
Vi har inte hunnit paddla så mycket med vår havskajak som vi hade tänkt i sommar. Äldsta sonen är 18 år och det har lite känts som "sista sommaren med gänget". Vi har passat på att umgås med barnen på deras villkor så mycket som möjligt.

De två turer som vi i alla fall har genomfört har varit i vårt hemmavatten, Mälaren.

Första turen var Kärsön runt som var en jättefin tur. Vi startade vid Brostugan som ligger vid Nockebybron, bara några hundra meter från Drottningholms slott.


Efter att ha paddlat en stund och passerat värsta farleden kom vi till ett område med massor av båtar som låg till ankars. Här gjorde vi vårt första stopp för att svalka oss och äta lunch. Efter lunch gav vi oss vidare mot Drottningholm. På vägen mötte vi ett par andra kajaker och helt plötsligt inser vi att vi är "polare" med alla andra som paddlar kajak. Man hejar och ibland stannar vi till och byter några ord med andra paddlare.

När vi närmar oss Drottningholm beslutar vi oss för att ta en sista rast. Vädret är jätte fint med 27 grader i luften, 22 grader i vattnet och en sol som värmer skönt trots att klockan närmar sig 18:00. Vi sitter extra länge på vår klippa och njuter av den härliga sommarkvällen. Vi har tur för en svanfamilj tycker, precis som vi, att just den här klippan är en utmärkt rastplats. De håller sig på sin kant och vi på vår.

Efter att ha njutit av utsikten, fåglarnas sällskap och det vackra vädret inser vi att vi har bråttom hem. Barnen jagar oss på mobilerna och undrar när det blir kvällsmat. Gör ett snabbt stopp vid Brommaplan på vägen hem och köper Sushi till alla barnens lycka.

Dagen efter paddlade vi andra hållet mot Görveln slott, Kallhäll och Stäket runt. Inte lika bra väder som gårdagen men helt klart behagligt paddelväder. Varmt, 27 grader, sol men betydligt mer blåst.

Utanför Kallhäll mötte vi en tysk familj som kom roende i två båtar. De var ute på en längre tur i Mälaren och vinkade glatt till oss.

: 12px; line-height: 17px;">Vi rundade stäket ön och paddlade in i viken. Här mötte vi dagens första paddlare. Ett gäng på 7-8 paddlare som paddlade lite utspridda i viken.

Stäketön var bredare än vi trott. Vi fick släpa kajaken 200 meter tvärs över Stäketön eftersom vi "glömt" kanotvagnen hemma. När vi väl tagit oss över stäketön inser vi att vi att det blåst upp betydligt. Det är nu vi inser varför de andra paddlarna höll till inne i viken. Det var bara att bege sig av hemåt från Kungsängen i styv kuling.

Väl tillbaka där vi skulle ta upp kajaken hade en svanfamilj ockuperat vår upptagningsplats. Helena försökte skrämma dem med paddeln mende vägrade flytta på sig. Det var bara att ta i lite mer handgripligt och skvätta vatten på dem. Efter lite möda flyttade de på sig. Vi snabbade oss på att dra upp kajaken för att inte störa den söta svanfamiljen för mycket.


Thomas & Helena

Se mer om paddlingen på vår hemsida.

www.traneving.se

under Havskajak / Kärsön runt och Stäket runt

  • Comments(0)//friluftsblogg.traneving.se/#post12

Dag 2 på vår kajaktur på Strömsholms kanal.

HavskajakPosted by Thomas Traneving Sun, October 04, 2009 13:53:51
Vi vaknade upp i vårt tält och hade sovit jättedjupt och skönt. Solen värmde och vi mådde oförskämt bra.

Vi startade med att paddla från vår ö över till fastlandet där vi fyllde på vattenförrådet i en källa.

Efter bara en liten stund dök det upp en sluss där vi fick lyfta kajaken igen.

Vi paddlade och lyfte lite om vartannat. Man hannn aldrig bli stel i kroppen i alla fall.

När vi paddlade igenom Hallstahammar (eller rättare sagt körde igenom Hallstahammar med kajaken) dök en person upp vi hade sett förut.

Här stod Hans Friedel. han vi köpt kajaken av på Vildmarksmässan.

(Trapper har ju sin fabrik i Hallstahammar) , ja chansen är ju inte stor att han skulle dyka upp precis när vi körde(paddlade förbi) men det gjorde han.

Hans med Helena.

Han rekommenderade oss lite paddling, sedan fortsatte vi vår färd.

Efter Hallstahammar paddlade vi förbi Kolbäck och kom till slut till Strömsholm.

Nu var klockan ALLDELES för mycket. Vi hade ställt vår andra bil i Kvicksund. En paddling på Mälaren i ca: 2 timmar. Vi skulle hämta vår andra bil i Ramnäs. Vi räknade lite snabbt. OK vi är hemma klockan 12 i natt. Det går ju inte. Vi hade barn hemma som väntade på oss och vi skulle jobba i morgon.

Vi bestämde oss för att paddla en bit till ut på Mälaren, men bara någon kilometer till Bogesund.

Där tänkte Thomas ta en taxi till Kvicksund men det fanns ju ingen. Då försökte Thomas lifta med en Cadillac med pensionärer i , men den skulle åt ett annat håll.

Då kom en bil som Thomas frågade helt fräckt. Kan inte du köra mig till Kvicksund. Ja jag skulle hit och titta på kvällssolen men det får jag väl göra någon annan gång.

Sagt och gjort Thomas hoppade in i bilen mot Kvicksund.

När mannen som körde tog av sig solglasögonen kände Thomas igen honom. det var ju han som ägde Surahammars Herrgård. (Där hade Thomas varit och jobbat och bott 2 gånger.) Han kände även igen mig men kunde inte placera mig. Världen är liten en gång till. Han körde mig till Kvicksund och där åkte han och tittade på sitt gamla hus ( Han hade bott där en gång i tiden.)

Snabbt till bilen, hämtade Helena , åkte till Ramnäs, tillbaka till kajaken och hem till Hässelby Hemma halv 10.

3 dagar efter kom det ett mail från Thomas kund. Jag hörde om era äventyr på Strömsholms kanal. Han hade pratat med Herrgården.

´Felplanering kan bli rätt kul ändå´

Thomas & Helena

Se mer på vår hemsida med över 170 bilder från hela kajakturen

www.traneving.se Paddling i Västmanland / Ramnäs - Bogesund

  • Comments(0)//friluftsblogg.traneving.se/#post8

Paddling med kajak i kanal

HavskajakPosted by Thomas Traneving Sun, October 04, 2009 13:37:18
Helena ville absolut paddla i smal å eller åtmisntone i en kanal. Hon hade längtat efter det sen förra sommaren när vi paddlade canadensare. Nu hade vi ju vär nya Trapper Expedition Kajak så antingen tar vi vår gamla canadensare , även det Trapper (Thomas fick den när han fyllde femton) Urtid? När man har en K2 med roder går det ju inte att paddla i forsar direkt så kanal, ? Jo visst funkar det Vi hade ju tidigare paddlat Kolbäcksån eller Strömsholms Kanal från Ramnäs med canadensaren augusti 2007. Vi fortsätter därifrån och paddlar ut i Mälaren. Slussar inga forsar med rodret. Det blir bra. Vi tittade efter bussar och tåg i trakten men det fanns ju inga så vi fick ta 2 bilar.

Till Kvicksund ? med den ena bilen (Återkommer i nästa blogg om varför)

Till Ramnäs och kajaken med den andra.

Klockan var 2 på etermiddagen innan vi kom iväg. Sega på morgonen!

Paddlade i kanal och å Fin natur. Tog några geocachar längs paddelturen ( Se Geocaching Paddelleder på vår hemsida)

Vad kommer där flygande? Ett havsörnspar. Vi var ju på en fågelsjö men havet är väldigt långt bort.

Vi paddlade både i kanaler (Strömsholm) och åar (Kolbäcksån). Förbi massor av fåglar med små ungar (Kanadagäss)

Ett lyft blev det med vagnen I Surahammar. Där satt det ett gäng undomar i solen och hade fest.

Sen kom vi fram till vårt mål för kvällen. En ö, Strömsholms kanal på ena sidan och Kolbäcksån på andra.

En helt suverän lägerplats med vindskydd och lägereld. Vi mådde så himla gött där på kväller (Thomas gamla västgötska)

En vitkindad gås med familj hade sitt natthärrbärge på vår ö. Pappan stod stolt på ett ben i solnedgången


Vi drack Varm och kall och kröp in i vårt mysiga tält. ZZZZZZZZZZ. Fortättning följer

Se mer på vår hemsida. Tjuvkika inte på nästa dag eller, det kan ni om ni vill.

www.traneving.se under Paddla i Västmanland / Strömsholms kanal / Ramnäs - Bogesund. (Har även lagt det under Havskajak så länge)

Thomas & Helena

  • Comments(0)//friluftsblogg.traneving.se/#post7

Paddla mitt i Stockholm City

HavskajakPosted by Thomas Traneving Sun, October 04, 2009 13:26:42
Vår andra tur med Havskajaken blev mitt i Stockholm. Inte så vildmarksaktigt men väldigt mycket att titta på. Vi bestämde oss för att paddla Djurgården runt. Efter lite rundkörande med bilen hittade vi en bra plats att lägga i kajaken vid Biskopsudden.

Här paddlade vi sen förbi Valdemars udde, Beckholmen, Gröna Lund, Aquarium, Vasamuséet, Junibacken mm.

Vi kom sen in i Djurgårdsbrunnsviken. Här fanns faktiskt en lägerplats med en eldstad

Detta hade vi inte räknat med så vi hade inte med oss grejer till detta. Sen smalnade viken av til Djurgårdsbrunnskanalen. Här blev vi omkörda av flera motorbåtar och sightseingbåtar.

Ut på fjärden igen och det första vi mötte var Jewel of the Seas. En jordenruntkryssare.

Tillbaka till Biskopsudden igen. Till vår förvåning tog det bara 2 timmar. Vi hade räknat med betydligt längre tid

Se hela turen på vår hemsida www.traneving.se under Havskajak / Djurgården runt

  • Comments(0)//friluftsblogg.traneving.se/#post5

HAVSKAJAK PREMIÄRTUR PÅ MÄLAREN

HavskajakPosted by Thomas Traneving Sun, October 04, 2009 13:20:51
Nu har vi varit ute för första gången med havskajaken. Premiären blev blåsig med gäss på Mälaren. Kanske inte s bra första gången men det funkade. Vi lade i nära hemma Bara 1 km från vårt hus och paddlade och tittade på Hässelby. Vi tog oss ut till Hässelby Holme spm är en obebodd ö ute i Mälaren. Väldigt fina badklippor. Vi paddlade längst in i viken så vi fick det lugnt när vi skulle gå ur. Allting gick bra och vi åt vår lunch ute på Holmen.

Vi paddlade sedan runt Holmen och kom till ett fågelreservat med massor av fåglar. Vi fick bäst bilder på tärna och fiskgjuse.

Paddlade sedan tillbaka längs Hässelby Strand. Då hade vinden mojnat lite grann. Så nu var det gjort. Första men absolut inte sista gången.

Ingen jättetur att lägga upp på hemsidan men vi gjorde det i alla fall med en ny rubrik Havskajak. www.traneving.se Fortsättning följer

Thomas & Helena

  • Comments(0)//friluftsblogg.traneving.se/#post4